Naprapatutbildningar

Befria människor från smärta

Om du är intresserad av att hjälpa människor och trivs med att arbeta med händerna kan en naprapat eller osteopatutbildning passa dig. Läs mer och hitta din utbildning nedan!
Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

Vad gör en naprapat?

Inom naprapatin arbetar man med att diagnostisera, förebygga och behandla smärtor och funktionella besvär i rygg, nacke, leder och muskler. Det huvudsakliga syftet en naprapat jobbar efter är att lindra sin patients smärta och återställa funktion i dennes kropp. Detta sker genom att naprapaten manipulerar eller mobiliserar patientens leder. Naprapaten kan också använda mjukare metoder, så som stretching och massage. Händerna är naprapatens arbetsredskap men det krävs ingen större fysisk styrka för att bli naprapat. Det viktiga är att naprapatens teknik är rätt.

Mycket av naprapatens arbete handlar om att analysera varifrån smärtan kommer, för att på ett så effektivt sätt som möjligt kunna behandla den. Exempel på bakomliggande orsaker till att besvär uppstår kan vara att en patient är otränad eller har fel arbetsställning. Naprapaten kan då åtgärda och behandla besvären genom att utforma ett träningsprogram eller ge förslag på förändrad arbetsställning.

Utbildning till naprapat

Om du vill studera till naprapat är det fyra års heltidsstudier som gäller. Det finns endast en naprapatutbildning i Sverige. Detta är en yrkesutbildning som berättigar till studiestöd från CSN.

Under naprapatutildningen varvas teori och praktik. Du studerar en teoretisk grundutbildning inom allmänmedicin samt en specialistutbildning som innehåller manuell medicin. Exempel på ämnen som du läser på naprapatutbildningen är idrottsmedicin, anatomi, naprapati, ortopedi och massage.

Du får tidigt i utbildningen ta emot och behandla patienter på klinik. Efter att du erhållit din examen ska du göra handledd tjänstgöring inom svensk sjukvård. Därefter kan Socialstyrelsen utfärda din naprapatlegitimation.

Behörighet till naprapatutbildning

För att bli antagen till naprapatutbildning krävs det att du har grundläggande högskolebehörighet. Urvalet görs med gymnasiebetyg eller resultat från högskoleprov som grund. Dessutom tar man hänsyn till tidigare erfarenheter från arbete inom vården, utbildningar i massage, naturvetenskaplig utbildning samt annan högskoleutbildning.

Efter att du har gått en utbildning till naprapat

Naprapat är ett skyddat yrke som kräver legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Naprapater står under hälso- och sjukvårdslagen. Flertalet av Sveriges yrkesverksamma naprapater driver egna kliniker, men det blir allt mer vanligt med anställningar inom yrket. Vissa företag använder sig av naprapater i sitt friskvårdsarbete och landsting tecknar avtal med naprapater i allt större utsträckning. Naprapater arbetar också inom idrott tack vare deras kunskaper inom den idrottsliga medicinen.

Jämför dina favoriter