Musik- och ljudproduktionsutbildning
MUSIK- OCH LJUDPRODUKTION
Lär dig att skapa och producera musik genom arbete i studio och i musikprogram. Du får även göra ljud- och musikproduktion till film och teater. Här får du möjlighet att utveckla ditt musikaliska skapande och utforska din personliga stil. I utbildningen ingår även möjlighet att uppträda med egna verk på någon av skolans scener.
EN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING
Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola och har stort intresse av musik- och ljudproduktion. Du ska också ha intresse för ensemble och samarbeten med andra kulturinriktningar.
Musik- och Ljudproduktionsutbildningen ger dig kunskaper och verktyg för att kunna arbeta med musikproduktionens alla delar. Du får en ökad förståelse för hur musik skapas, arrangeras, spelas in och framförs. Du får utveckla färdigheter och kunskaper i studioarbetet kring mikrofonteknik, mixning, inspelning och redigering. Vi använder oss av programmet Logic Pro.
Under utbildningen samarbetar du även i olika film- och teaterproduktioner med övriga kulturutbildningar, där musik och ljud inom film och teater utforskas. Då kan du exempelvis få göra musik till filmer, teaterföreställningar och musikvideoproduktioner. Vi har även gemensamma föreläsningar i kulturhistoria med de övriga kulturutbildningarna.
Studierna erbjuder utveckling inom musikproduktion men också personlig utveckling inom områden som kommunikation, genreöverskridande samarbeten och annan konstnärlig gestaltning. Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom musikproduktion, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, får du en god inblick i arbetet med produktion av musik och ljud och förberedelser för vidare studier.
ETT ELLER TVÅ ÅR
Utbildningen är ettårig, med möjlighet till ett projektår som påbyggnad. Projektåret innebär unika möjligheter att skapa musik och ljud utifrån studerandes egna önskemål. Du kanske vill fortsätta att utforska filmmusik, fokusera på scenisk musik eller skapa ljudkollage till konstverk.
INGEN VANLIG MUSIKPRODUKTIONSUTBILDNING
Vår musik- och ljudproduktionsutbildning är ingen vanlig musikutbildning. Hos oss får du arbeta lite mer gränsöverskridande i ett antal projekt med övriga kulturutbildningar, även om fokus är på grundläggande musik- och ljudproduktion. I dessa arbeten får du möjlighet att utforska vad som krävs för bra teamwork och utveckla din egen kommunikation.
KURSINNEHÅLL
Antagningskrav
- Fullständigt gymnasium
- Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson
- Presentationsfilm med sång- eller instrumentuppspelning
- Ha fyllt 18 år
- Obligatorisk intervju
Kursmoment
- Studio- och inspelningsteknik
- Redigering, mixning och mastring
- Live- och scenteknik
- Akustik och ljudlära
- Syntprogrammering och sampling
- Hantera instrument- och effektplug-ins i Logic
- Ljudläggning
- Komponera egna verk
- Skapa musik för film och teater
- Kulturhistoria
- Regelverk kring upphovsrätt
Alla övningar och metoder syftar till att utveckla det konstnärliga uttrycket i musik och ljud i enlighet med den konstnärliga idén. Efter avslutad utbildning har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om musik- och ljudproduktion. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp.
Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och andra orter och går på konserter, föreställningar och andra kulturevenemang.
I samband med intervjun får du träffa lärare och studerande på skolan och möjlighet att titta på skolans lokaler. För att bli antagen ska du ha fullständigt gymnasiebetyg och tidigare musikerfarenhet samt stort musik- och kulturintresse.
TIDER OCH KOSTNADER
(som övriga utbildningar)
OBS!! Materialavgiften ska ändras till 2500 kr/termin från ht 21!
Så ansöker du
- Fullständigt gymnasium
- Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson
- Presentationsfilm med sång- eller instrumentuppspelning
- Ha fyllt 18 år
- Obligatorisk intervju
Sigtuna folkhögskola på Facebook
Examen & Intyg
Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas.
Kostnader
Kostnader
All undervisning är kostnadsfri. Sigtuna folkhögskola tar ut en avgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning.
Schablonkostnaden är 1200 kr/ termin. Denna kommer att höjas och information publiceras när summan är fastställd, dock senast i samband med intervjun.
Varje kurs tar också ut en materialavgift per termin för material och studiebesök. För Musik- och ljudproduktion är materialavgiften 2500 kr/termin (Material, studiebesök, etc).
Sigtuna folkhögskola

Folkhögskolan har funnits i snart hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats, en plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Sigtuna folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Musik- och ljudproduktionsutbildning från Sigtuna folkhögskola, fyll i följande uppgifter: