Visa studentum.se som: Mobil

Filmutbildningen

Sigtuna folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Sigtuna
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2021-08-23 10:00 - Sigtuna
Skapa film under ett helt år

Filmutbildningen

OBS: SISTA ANSÖKNINGSDAG FÖR KURSSTART HT21 ÄR PASSERAD

Lär dig producera film och utveckla ditt filmiska berättande. I samarbete med andra kulturutbildningar på skolan får du pröva på olika kreativa nyckelroller inom ett filmteam. Hos oss får du möjligheten att arbeta praktiskt med film och göra många olika korta filmproduktioner.  

 

EN GRUNDLÄGGANDE FILMUTBILDNING 

Filmutbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och projekt. Vi arbetar främst med fiktion, men gör även kortare dokumentära projekt. 

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Det huvudsakliga lärandet är praktisk-baserat – med många filmrelaterade övningar och flertalet korta filmprojekt – men varvas med både teori och kulturhistorisk orientering. Du får grunder i sådant som regi, foto, ljus, ljud och klippning, och lär dig hur en film blir till, från idéstadie till färdig produkt. 

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner. 

KURSINNEHÅLL 

 • Filmfoto
  - Om kamerans funktioner, bildkomposition och ljussättning
 • Filmljud
  - Grundläggande ljudteknik och ljudläggning
 • Filmklippning
  - Klipptekniker, VFX, organisation och berättande
 • Filmregi
  - Filmdramarturgi, regibearbetning och personregi
 • Konst-, teater- och filmhistoria
  - Allmän kulturorientering
 • Projektarbete
  - Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i korta filmproduktioner. I dessa produktioner samarbetar ni tätt ihop med Skådespelarutbildningen och Musik- och ljudproduktion. Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och får tillgång till varsitt redigeringsrum med senaste professionella redigeringsprogrammen för postproduktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve. 

Vissa år har vi tillsammans med övriga kulturutbildningar gjort studieresor till Berlin och besökt Berlinalen, en av de största filmfestivalerna i Europa, och gått på konstmuseer och andra sevärdheter. Det kan även tillkomma studiebesök på filmfestivaler i närområdet, till exempel Uppsala kortfilms­festival, Stockmotion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival. 

KURSENS MÅL ÄR ATT DU SKA  

 • kunna producera och gestalta egna filmer 
 • utveckla ett visuellt berättarspråk  
 • förstå ljudets berättarfunktioner inom film 
 • få kunskap om olika nyckelroller i en filmproduktion
 • lära dig olika tekniker och program för att klippa film 
 • kunna använda ljus på ett berättande sätt  
 • få teknisk och estetisk kompetens för filmskapande 
 • få kommunikativa färdigheter för att driva egna projekt 
 • genomföra egna filmproduktioner. 
För mer information om Filmutbildningen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Fullständigt gymnsium.

Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.

Obligatorisk intervju. 

Fullgjort ansökningsprov. 

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF). 

Fortsatta studier

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen. 

Examen, diplom m.m.

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till både konstnärliga och yrkesinriktade utbildningar på högskolenivå. 

Sigtuna folkhögskola på Facebook

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri.

Schablonavgiften är nu 1200 kr. Denna kommer att höjas. Information om detta meddelas senast vid intervjutillfället, täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål. 

Materialavgiften är 3000 kr/termin. 

Materialavgift för Filmutbildningen, täcker kostnader för material och vissa studiebesök. 

Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2020/2021 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften kommer du informeras om detta.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF). 

Fortsatta studier

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen. 

Sigtuna folkhögskola

Folkhögskolan har funnits i snart hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats, en plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...


Läs mer om Sigtuna folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Filmutbildningen

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
193 22 Stockholm

Tel: 08-592 583 00
Mobil 0721657000
www.sigtunafolkhogskola.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

C
Väldigt roligt att få göra en massa film! :)
Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Filmutbildningen från Sigtuna folkhögskola, fyll i följande uppgifter: