Visa studentum.se som: Mobil

Agera utan att diskriminera

Röda Korsets Folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Distans, Stockholm
1 år
Deltid
Studiemedelsberättigad
Svenska

Agera utan att diskriminera

Vill du jobba med antidiskriminering och antirasism? Röda Korsets folkhögskola har utbildningen!Distanskurs om integrationsfrågor, främlingsfientlighet och segregation - Agera utan att diskriminera

För dig som vill arbeta aktivt med bemötande och antidiskriminering

Agera utan att diskriminera vill synliggöra den strukturella diskriminering som finns i Sverige idag. I Sverige, liksom övriga Europa, tar rasismen allt större plats i folkvalda församlingar. Kursen undersöker vilka konsekvenser en mer utbredd rasism får - för Sverige som land och för enskilda individer. Kursen byggs av diskussion och lärande men också av utåtriktat agerande, mot rasism och intolerans – i form av debatt och andra former av opinionsbildning.

 Mål med kursen
• att medvetandegöra strukturell diskriminering utifrån de mänskliga rättigheterna
• att medvetandegöra och motverka rasism
• att utveckla effektiva/mobiliserande metoder för att motverka strukturell diskriminering
• att skapa nätverk med andra aktörer som arbetar offensivt med social gemenskap
• att kursdeltagarna blir aktiva samhällsmedborgare

Kursinnehåll
Vi jobbar med ett undersökande arbetssätt och problematiserar strategier för social gemenskap, strukturell diskriminering och hur man kan bemöta rasism och intolerans. I kursen ingår också eget informationsarbete där deltagarna arbetar kreativt och utåtriktat. Det kan vara i form av debattartiklar, föreläsningar, utställningar, debatter eller andra aktioner. Kursen innehåller också en rad föreläsningar med aktuella debattörer, politiker och myndigheter. Exempel på föreläsare som besökt kursen är: Integrationsminister Erik Ullenhag, Paul Lappalainen från DO, Fanna Ndow från SvartKvinna, Valerie Kyeyune Backström från Rummet och Alexander Bengtsson från Expo.

Kursen vänder sig till den som
• i sitt jobb behöver kunna hantera och motverka rasism och diskriminering, t ex lärare, poliser, socialsekreterare, journalister och politiker.
• är ideellt aktiv inom verksamheter som arbetar med t ex flyktingar eller mot rasism.
• är intresserad av frågorna

Praktisk information
Kursen ges vår och höst. Nästa kurs äger rum våren 2020 med start 17 februari på nätet och med tre fysiska träffar i Stockholm.

Träff 1: 5-6/3

Träff 2: 16-17/4

Träff 3: 14-15/5

Kursen är en distansutbildning på 25% med arbete på nätet och tre gemensamma kursträffar á två heldagar per gång (tors-fred). Engagemang i frivilligorganisationer är en merit. Materialkostnad 500 kronor. För finansiering kontakta CSN. Löpande antagning.

Kursen är studiemedelsberättigad under förutsättning att du läser flera kurser samtidigt (med samma start- och slutdatum) så din totala studieomfattning uppgår till 50, 75 eller 100% under studieperioden. För studiehjälp gäller att du måste studera 100% dvs heltid. För mer information kontakta din folkhögskola eller CSN.

Historik
Kursen Agera utan att diskriminera har funnits som terminskurs på distans sedan våren 2011. Sedan dess har över tvåhundra deltagare utbildats i antidiskriminering. De som har gått har varit lärare, myndighetspersonal (migrationsverket, skolinspektionen, utbildningsförvaltningen), personal på boenden för ensamkommande ungdomar, journalister, undersköterskor, museipersonal, läkarstudenter och MR-studenter.

Kommentarer från tidigare deltagare

"Agera utan att diskriminera är en väldigt lärorik och intressant kurs som jag
rekommenderar alla att läsa! Gillar blandningen av teori med läsning av
rapporter etc samtidigt som kursen har nära koppling till diskriminering i
verkligheten. Ett plus för många intressanta föreläsare!"

"Lärorik kurs som passar perfekt med dagens verklighet, förutom att lära sig nya saker, lär man sig att använda sig utav kunskapen och verktygen i andra sammanhang som tillhör vardagslivet också"

”Tillsammans hjälptes vi åt att ge ljus åt frågor som berörde orättvisa, diskriminering, normkritik och tolkningsföreträden. Otroligt värdefullt!”

För mer information om Agera utan att diskriminera, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Kursen vänder sig till den som
• i sitt jobb behöver kunna hantera och motverka rasism och diskriminering, t ex lärare, poliser, socialsekreterare, journalister och politiker.
• är ideellt aktiv inom verksamheter som arbetar med t ex flyktingar eller mot rasism.
• är intresserad av frågorna

Du ansöker till utbildningen på skolans hemsida. Röda Korsets Folkhögskola tar emot ansökningar löpande. Antagning sker efter personliga intervjuer. Engagemang i frivilligorganisationer är en merit.

Vill du veta mer om kursen eller ställa frågor? Lämna en intresseanmälan!

Röda Korsets Folkhögskola Facebook

Kostnader

Att studera vid folkhögskola är kostnadsfritt och CSN-berättigat. Materialkostnad är 500 kronor. För att bekräfta din plats betalar du 300 kronor som utgör ett förskott på materialkostnaden. Dessutom tillkommer kostnader för kurslitteratur, resor, mat och logi på internatet (vid kurshelgerna). 

För ansökan om studiemedel, kontakta CSN.

Röda Korsets Folkhögskola

Röda Korsets Folkhögskola

Demokrati, mänskliga rättigheter och respekt är ord som används ofta, ibland alltför lättvindigt. Men vad betyder de? Och framför allt, vad innebär de rent praktiskt i ett globalt perspektiv? Du som någon gång har funderat över frågor som dessa och...


Läs mer om Röda Korsets Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Agera utan att diskriminera

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Röda Korsets Folkhögskola

Bredholmstorget 14
127 48 Skärholmen

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Agera utan att diskriminera från Röda Korsets Folkhögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,4)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner