YH-utbildning

GIS-samordnare

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

GIS-samordnare

GIS-samordnare

Är du intresserad av att arbeta i en central roll med framtidens geotekniska lösningar?
Under utbildningen får du lära dig allt från de praktiska delarna till teoretiska GIS-kunskaper och hur du tillämpar dem självständigt eller i grupp. Du kommer till exempel lära dig hur man tar fram en skadeanalys och hur du kan vara till hjälp under en pågående katastrof i kursen Krisberedskap och GIS. Du får även lära dig att hantera olika problem och situationer som kan uppstå i din framtida arbetsroll när du arbetar med geografisk data. Det kan röra sig om hur du på bästa möjliga vis kan framföra dina förslag på ett övertygande sätt på arbetsplatsen genom kursen retorik eller hur du på ett mer praktiskt sätt kan skapa lättförstådda analyser i de ledande GIS-programvarorna. Alla kurser vävs ihop för att ge dig en bred kunskap inom GIS och för att rusta dig inför din framtida bransch.

LIA - lärande i arbete

För att använda de teoretiska delarna du lärt dig i verkligheten kommer du ha två långa LIA perioder som ger dig direktkontakt med arbetsmarknaden. Det är där du får chansen att visa vad du går för och dessutom se hur en samordnande roll kan se ut och vem vet – kanske hittar du din framtida arbetsgivare redan då! Som en extra guldkant under studietiden får du tillgång till alla dyra GIS-programvaror helt gratis via vår terminalserver så du behöver med andra ord bara fokusera på studierna.

Mer specifikt får du:

  • Lära dig hur GIS i en organisation fungerar
  • Kunskaper inom FME, retorik och krisberedskap
  • Lära dig om samhällsplanering, fastighetsjuridik och andra viktiga ramverk
  • Praktiska och teoretiska kunskaper i projektmetodik och projektledning
  • Kunskaper inom det tekniska arbetet med ArcGIS Pro, MapInfo Pro och QGIS

Om arbetsmarknaden 

Branschen för geografisk IT är både växande och kompetenstörstande. Det finns ett stort behov av kompetent personal med kunskapen att ta marknadsstrategiska beslut om implementering av nya lösningar. Det är t.ex. en GIS-samordnares roll att se över organisationens behov, sätta in rätt resurser där det behövs och kvalitetssäkra arbetet. Att kunna koppla samman data med geografiska lägen öppnar upp till en värld av möjligheter och är idag en grundsten för många viktiga beslut och prognoser vare sig det gäller t.ex. samhällsplanering, målgruppsstrategiska lösningar eller produkt/system-utveckling. Det finns möjligheter att jobba inom offentlig sektor, t.ex. kommuner, landsting, Lantmäteriet, Sjöfartsverket, eller inom den privata sektorn, t.ex. banker, transportbolag, telekom mm som GIS-samordnare, GIS-ingenjör. GIS kommunikatör, GIS-strateg, projektledare inom GIS, systemförvaltare och mycket mer.  

Mitt i arbetslivet och vill studera?

CSN presenterar omställnings­studiestödet som är ett helt nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet där du kan få upp till 80% av din lön.
Med omställnings­studiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår. Läs mer och se om du är berättigad till det nya stödet på CSN:s hemsida.

Om du vill jobba inom en framtidssäkrad och spännande bransch så tveka inte att söka OCELLUS utbildning GIS-samordnare redan idag.  

För mer information om GIS-samordnare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Ocellus Information Systems AB?

Två LIA-omgångar

CSN-berättigad

Distans

LIA- Lärande i arbete

LIA - lärande i arbete, 20 veckor, 100 YH-poäng

LIA är uppdelad i två perioder under termin 2 och termin 4. Här får du chansen att verkligen applicera dina nya kunskaper i riktiga projekt och arbetsuppgifter. Att få kontakt med en arbetsplats inom sin blivande yrkesgrupp är en viktig förutsättning för att kunna börja knyta kontakter och skapa ett nätverk. Detta ökar chanserna till att få en anställning efter avklarad utbildning samtidigt som denna tid kommer att ge dig en koppling mellan den teori du jobbat med och de faktiska arbetsuppgifterna. Vi uppmuntrar våra studerande att själva söka egna praktikplatser eftersom vi sett att det är högt uppskattat hos LIA-mottagarna. Till skillnad från många andra utbildare så hjälper vi dock till vid behov att söka och förmedla praktikplatser för att på så sätt säkerställa att alla når ett så bra resultat som möjligt.

Om undervisningen

Utbildningen sker uteslutande på distans via vår studieplattform. Där blandar vi övningar, instruktionsvideos och förinspelat material med föreläsningar, workshops och labbtider där du får direktkontakt med våra kunniga kursansvariga. Via vår terminalserver får du dessutom tillgång till alla dyra GIS-programvaror du behöver för att genomföra utbildningen helt gratis. Du behöver alltså inte oroa dig över dyra licenser, kompatibilitet eller versionsnummer. 

Studierna är främst självständiga så du har möjlighet att i större utsträckning skräddarsy din tid så det passar dig bättre mot för vad du kan göra om du studerar på en fysisk plats, men med vissa schemalagda moment som grupparbeten, presentationer och labbtider. Labbtid innebär att du får möjlighet att direkt diskutera den aktuella kursen med den kursansvarige för att få hjälp med eventuella hinder eller bara lyssna på vad de andra i klassen ställer för frågor. Utöver labbtiderna går det självklart att mejla, skriva eller ringa kursansvariga vid frågor.

Förutom att du får lära dig spännande GIS-programvaror får du även praktisera riktiga scenarion till exempel med kursen Krisberedskap och GIS; hur ska man tänka och vad kan man göra i en krissituation med GIS? Du kommer också få en inblick i vilka problem som kan dyka upp på en arbetsplats och hur du ska tackla dem.
Slutligen handlar det inte bara om tekniskt kunnande, utan ibland handlar det om strategiska val som hur man ska lägga fram en lösning genom att till exempel tillämpa retorik som är en kurs i vår utbildning eller kursen om hur GIS används i en organisation. Tanken är att du ska få alla de verktyg som krävs inför din LIA och det verkliga arbetslivet som väntar efter avslutad utbildning och vi har nära kontakt med arbetslivet för att vi konstant ska vara uppdaterade kring vad arbetsgivare efterfrågar så din utbildning hela tiden ska hålla sig uppdaterad och modern.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet 

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor

Grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan samt lägsta betyget Godkänt eller E i kurserna Svenska B/2, Engelska B/6 och Datorteknik 1a (eller motsvarande datorinriktad kurs).

Saknar du de formella förkunskapskraven så finns det två andra alternativ för att bli behörig till utbildningen. Du kan söka baserat på reell kompetens, det vill säga kunskaper som du införskaffat via till exempel arbete eller praktik. Skicka i så fall med underlag i ansökan där du kan styrka förkunskapskraven på annat sätt.
Det går även att genomföra ett nivåtest online i Svenska, Engelska eller Datorkunskap efter att du skickat in din ansökan. Vi kommer då kontakta dig för att boka detta. 

Examen & Intyg

Utbildningen leder till Yrkesexamen och ett medföljande Europass.

Europass är ett intyg som möjliggör att meriter och kvalifikationer kan beskrivas på samma sätt och värderas lika i hela EU. Intyget följer med som ett komplement till alla examensbevis.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Kostnader för t.ex. kurslitteratur och övningsmaterial kan tillkomma.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: GIS-samordnare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,2

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
5/5
Johan H
21 dec 2023
Kanon

Riktigt bra uppläggning av utbildningen, studietaken är bra så man hinner lätt med. Lärarna är bra och förklarar på ett bra sätt

1/5
Ocellusstudent
09 jan 2023
Rekommenderar inte

Utbildningen känns daterad. Även om den ska vara framtagen i förhållande till arbetsmarknaden känns det som den ligger bakom. Både i vissa programvaror och utbildningens uppgift...

OCELLUS AB
17 jan 2023
Hej! Det känns tråkigt att läsa att du känner så. Det här är en ny utbildning skapad ef...
Visa mer
2/5
Gis-samordnare
04 jan 2023

Tyvärr ganska låg kvalitet men om du är driven själv kan du få ut lite mer av utbildningen. Men det hänger på dig för skolan gör inte särskilt mycket.

OCELLUS AB
05 jan 2023
Hej! Vi ser att kommunikationen är bland det viktigaste för oss och att den ska ske öm...
Visa mer
Ocellus Information Systems AB

OCELLUS Information Systems AB startade 1996. Företaget började tidigt med konsulttjänster och applikationsutveckling. Utbildningssidan växte sig med tiden allt starkare i och med att GIS-användandet i landet ökade och det fanns ett växande behov av grundläggande kunskaper inom GIS i...

Läs mer om Ocellus Information Systems AB och visa alla utbildningar.

Highlights