Enskilda kurser (YH)

Livscykelanalys (LCA) i praktiken

Längd
8 veckor
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Längd
8 veckor
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Livscykelanalys (LCA) i praktiken

Kursen Livscykelanalys (LCA) i praktiken, 20 YH-poäng, är en yrkeshögskolekurs (YH) på halvfart under 8 veckor.  

Att tänka cirkulärt, ta ställning till en produkts livslängd och utifrån det göra aktiva val redan i designstadiet är en nödvändighet för att nå framtida klimatmål och lagstiftning. Denna kurs ger kunskap och kompetens att se till en produkts hela livscykel och hur det kan/bör kopplas direkt till produktutveckling och produktion. Utbildningen bidrar till breddad och förnyad kompetens avseende LCA och förväntas leda till effekten att vi når ett mer hållbart samhälle genom en mer hållbar textil- och modeindustri.

Kursen riktar sig främst till dig som arbetar med produktframtagning, produktionskedjan, kundanalys samt med helhetsbilden för företaget. Kunskapen och kompetensen är viktig för yrkesroller i branschen, såsom designers, inköpare, kvalitets- och hållbarhetsansvariga, sourcing, ledningsgrupp.

Kursen är speciellt utformad för att stödja yrkesverksamma personer och ger en flexibilitet att genomföra studier som passar individen själv, för att också möjliggöra att kunna arbeta parallellt. 

För mer information om Livscykelanalys (LCA) i praktiken, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet eller reell kompetens dessutom ska du ha yrkeserfarenhet från tillverkning, inköp, design/produktutveckling eller företagsledning motsvarande minst två år på heltid.Vid fler sökande än antalet utbildningsplatser kommer vi tillämpa vår urvalsprocess.

Kursens mål

Sammanfattningsvis kommer du efter avslutad kurs att kunna beskriva begreppet LCA utifrån omfattning, syfte och mål. Du kommer att kunna identifiera en textil produkts miljöpåverkan utifrån LCA-begreppet samt kunna använda relevant programvara för att genomföra enklare LCA och identifiera ”hotspots”/riskområden. 

Kursinnehåll

LCA Metoder och tillämpningar, 20p

Syftet med kursen är att ge de studerande ett verktyg för att kunna genomföra en enklare Livscykelanalys (LCA) och därmed verka för hållbar produktion och konsumtion. I kursen presenteras teorin inom livscykelanalys. Praktiska exempel visas och uppgifter utförs. Metoder tas upp, diskuteras, används och utvärderas.

Upplägg

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i vår utbildningsmetod, och all undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område.

Kursen har teoretiska, digitala föreläsningar som även innehåller formativa övningsmoment i form av självskattande quiz. Kursen innehåller LCA som tydliggörs pedagogiskt av sakkunniga föreläsare. Workshops, panelsamtal och diskussionsgrupper med föreläsare och övriga studerande skapar förutsättningar för fördjupad kunskap och förstärkta färdigheter och kompetens inom området. Kursen avslutas med kunskapsavstämning i form av digital tentamen som är betygsgrundande.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Livscykelanalys (LCA) i praktiken

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Nordiska Textilakademin
Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Yrkesutbildningar - en språngbräda ut i arbetslivet!

Nordiska Textilakademin bedriver yrkes- och yrkeshögskoleutbildningar (YH) som förser textilbranschen med kompetent arbetskraft. Våra yrkesutbildningar med inriktning på textilbranschen – designer och inköpare. Sedan förra året har vi dessutom ett nytt YH-program: Textiltekniker/Processoperatör för dig som gillar produktion och maskinkunskap. Kursinnehållet...

Läs mer om Nordiska Textilakademin och visa alla utbildningar.

Highlights