Visa studentum.se som: Mobil

Internationell designer inom textil, mode och funktion

Nordiska Textilakademin
Sammanfattning
YH-utbildning
Borås
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Klassrum
Startdatum: Höst - Borås

Internationell designer inom textil, mode och funktion

Designerns känsla för färg och form, tillsammans med insikter och kunskap om de faktorer som styr mode och trender idag är framgångsfaktorn för textila företag. 

Under utbildningen utvecklas din kreativa förmåga liksom din känsla för den cirkulära produktutvecklingsprocessen. Detta är YH-utbildningen för dig som vill skapa produkter och göra hållbara val genom hela kedjan. 

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i Nordiska Textilakademins utbildningsmetod. All undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område. Undervisningen präglas av direkt koppling mellan teori och praktik. Du kommer under utbildningen att arbeta med verkliga uppdrag och kunder, detta ger dig en bred kompetens och hög anställningsbarhet. För att få praktisk erfarenhet och för att utveckla och fördjupa dina specifika kompetenser är 1/4 av utbildningen arbetsplatsförlagd praktik/lärande i arbete (LIA). 

När du studerar hos oss på Nordiska Textilakademin får du möjlighet att åka på produktions-, mäss- och trendresor i Europa där du själv får möjlighet att styra delar av innehållet utifrån en studerandebudget.

Engagemang

Studierna bedrivs på heltid och håller ett högt tempo. Schemat är en blandning av dagar fullspäckade med föreläsningar och workshops, varvat med schemalagd tid för eget arbete med de olika momenten och kurserna som utbildningen innehåller.

VARMT VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

För mer information om Internationell designer inom textil, mode och funktion , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Upplägg

Utbildningen är 2-årig och bedrivs på heltid. Vår bas i allt vi gör finns i Textile Fashion Center i Borås. 

Kurserna är huvudsakligen på svenska, men fackuttryck och termer på engelska förekommer då engelska är det vedertagna branschspråket. 

Undervisningen är inriktad på tillämpning och är utformad så att de studerande utvecklar de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för yrket, samt ett interaktivt problemlösande arbetssätt där lärares och branschens kunskap tillsammans med teoretiska perspektiv och studenternas egna erfarenheter samlas till ett entreprenöriellt tänkande. Arbetssätt och arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, workshops, självstudier, grupp- och individuella arbeten, helklass- och individuell undervisning och handledning.

Ansökan och behörighet

Behörighet

Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet eller reell kompetens. Vid fler sökande än platser tillämpar vi vår urvalsprocess där fler delmoment blir meriterande, bl.a. muntlig presentation.

Arbetsprover

Estetiskt/konstnärligt arbete skickas med ansökan och ska innehålla:

 • Beskrivning av en produktutvecklingsidé, gestaltad i text & bild
 • En färglagd stadsbild i valfri teknik
 • Ett collage i blandteknik (digitala tekniker godkänns)
 • En fantasibild med valfritt motiv och teknik
 • Två bilder av människor, där en skall vara en krokiteckning

Kursinnehåll

Kursöversikt, 400 YH – poäng (en vecka motsvarar ca 5 YHp, en termin 100 YHp)

 • Affärs-och produktionsengelska, 10 p 
  Efter genomförd kurs ska du kunna använda dig av skriven och talad affärs- och produktionsinriktad engelska och kunna kommunicera i olika stilar med hänsyn tagen till skillnader i kultur, umgängeston mm mellan länder.
 • Affärsekonomi, 20 p      
  Kursen ger dig kunskap om grundläggande företagsekonomiska begrepp. Du ska ha en översiktlig förståelse för de ekonomiska samband och resonemang som förekommer i branschen.
 • Design, 120 p 
  I denna kurs får du fördjupad kunskap om hela designprocessen och kompetens att i rollen som designer kombinera färg, form, nytänkande och kreativitet med kommersiella, ekonomiska och miljömässiga hänsyn och på ett tydligt, affärsmässigt och kreativt sätt kommunicera dessa.
 • E-handelskunskap, 10 p
  Efter genomförd kurs har du förståelse kring vem onlinekunden är, och hur den kunden skiljer sig från butikskunden avseende köpbeteende. Vidare får du förståelse för hur man bygger och presenterar ett sortiment utifrån de visuella och tekniska aspekter som ett företags digitala handelsplattform kräver.
 • Examensarbete, 15 p
  Genom examensarbetet visar du din förmåga att självständigt planera, genomföra och dokumentera ett individuellt arbete som presenteras muntligt och skriftligt. Examensarbetet kan genomföras i samarbete med ett företag eller för att utveckla en egen kollektionsidé. 
 • Hållbar utveckling, 20 p
  Efter genomförd kurs ska du ha överblick över hållbarhetsområdet för att aktivt kunna delta i diskussionen/arbetet kring miljöprestanda i en textil verksamhet och att arbeta för utveckling av textila produkter och processer i en hållbar riktning.
 • Konfektionsprocess och plaggskiss, 20 p 
  I denna kurs lär du dig olika teoretiska och praktiska delmoment, och får de kunskaper som möjliggör att i fortsatt träning/övning skaffa dig defärdigheter som krävs för att komma vidare och utveckla din förmåga i att rita plaggskisser, arbeta fram tydliga produktspecifikationer och plaggmåttlistor samt sömnadsanvisningar.
 • LIA – Lärande I Arbete, 100 p
  Efter genomförd LIA har du fördjupade kunskaper i yrkesrollens praktiska, verkliga arbetsuppgifter, och ha fått möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper och färdigheter i en verklig miljö.
 • Marknadsföring, 10 p 
  I denna kurs får du insikt och förståelse för marknadsföringens begrepp, förstå vägar, medel och komponenter för att föra ut varor och tjänster och utveckla ett varumärkes erbjudande och kommunikation.
 • Mäss- och marknadsstudier i producerande länder, 10 p 
  Efter genomförd kurs ska du ha insikter om hur, var och varför man i producent- och marknadsledet arbetar på/med vissa utvalda marknader. Du får insikt och förståelse för de processer som ligger till grund för den textila produktionens olika delar inom svensk och internationell handel, och en översikt över de väsentligaste marknadsplatserna inom branschen.
 • Programvaror i branschen, 15 p
  Denna kurs ger dig kunskaper och färdigheter att använda de vanligast förekommande digitala programvarorna i branschen och kunskap om datorfunktioner i allmänhet och kännedom om vikten av kontinuerlig uppdatering inom området.
 • Textil materiallära och tillverkningsprocesser, 50 p 
  Kursen ger dig kunskaper om olika textila material, dess ursprung, egenskaper, användningsområden och skötsel. Du ska även ha grundläggande kunskaper om olika tillverkningssätt, såsom metoder och maskiner för vävning, stickning och efterbehandling av textila material. Du får också insikt i den påverkan olika tillverkningssätt och behandlingar har på såväl produkters egenskaper som på vår miljö.

Kostnader

YH-utbildningen är avgiftsfri för dig som student. Kostnader för studielitteratur och övrigt arbetsmaterial tillkommer, som för de flesta eftergymnasiala utbildningar. 
Utbildningen ger rätt till studiestöd från CSN.

Efter examen

Efter avslutad utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen, och erhåller ett examensbevis samt intyg från de företag/varumärken vi arbetat med under utbildningstiden att lägga till din portfolio.

Möjliga yrkesroller är:

 • Designassistent
 • Designer; mode/textil
 • Designer, grafisk formgivare
 • Produktutvecklare; textil, mode
 • Inköpsassistent

Nordiska Textilakademin

Yrkesutbildningar - en språngbräda ut i arbetslivet!

Nordiska Textilakademin bedriver yrkes- och yrkeshögskoleutbildningar (YH) som förser textilbranschen med kompetent arbetskraft. Våra yrkesutbildningar med inriktning på textilbranschen – från design till sälj och inköp samt kvalitets- och produktionsutveckling. I år har vi också en ny YH-utbildningen till Textiltekniker/Processoperatör...


Läs mer om Nordiska Textilakademin och visa alla utbildningar.

Nordiska Textilakademin Facebook

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Internationell designer inom textil, mode och funktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nordiska Textilakademin

Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Internationell designer inom textil, mode och funktion från Nordiska Textilakademin, fyll i följande uppgifter: