Korta YH-utbildningar

Design för en cirkulär textilbransch

Längd
9 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
21 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
9 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
21 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

21 oktober, 2024

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Design för en cirkulär textilbransch

YH-kursen för dig som vill ta nästa steg i din karriär genom nya kunskaper om cirkulära strategier och ansvarsfulla designprocesser.

Kursen Design för en cirkulär textilbransch, 90 YH-poäng, är en yrkeshögskolekurs (YH) på halvfart under 9 månader.

En stor mängd lagar, miljökrav och regelverk, på såväl nationell som internationell nivå, som rör hållbarhet och cirkularitet påverkar näringslivets utveckling för stunden.
Dessa styrdokument ställer omfattande krav på textil- och modebranschen vad gäller cirkularitet och hållbarhet och utgör i mångt och mycket ramarna för den nya kunskap som behöver tillföras branschen för att kunna hantera omställningen. Kursinnehållet bygger på tillämpning och förmåga att omsätta kunskap och förståelse för cirkulära affärsmodeller och designprocesser och omsätta dem i praktisk handling.

Kursen är speciellt utformad för att stödja yrkesverksamma personer och ger en flexibilitet att genomföra studier som passar individen själv, för att också möjliggöra att kunna arbeta parallellt. Det är deltagarens egen personliga planering som styr avsatt handledning och individuella projekt inom kursen som med fördel kan utgå från företagets verksamhetsmål.

För mer information om Design för en cirkulär textilbransch, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet eller reell kompetens dessutom ska du ha minst 2 års erfarenhet av design eller designnära yrken inom produktion, inköp, kvalitet, produktutveckling och företagsledning inom textil- och modebranschen.

Vid fler sökande än antalet utbildningsplatser kommer vi tillämpa vår urvalsprocess.

Mål

Kursens mål

Sammanfattningsvis kommer du efter avslutad kurs att kunna driva processer med fokus på ökad beständighet och livslängd i designen. Du kan självständigt arbeta utifrån cirkulära designstrategier och delta i beslut av material och produktionssätt innan användningsfasen som tar hänsyn till det tekniska såväl som det biologiska kretsloppet. Du kommer också att kunna delta i design av produkter och processer med fokus på ökad beständighet, livslängd och möjlighet till tjänstefiering.

Kursinnehåll och upplägg

Upplägg

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i vår utbildningsmetod, och all undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område.

Utbildningsblocken har koncentrerade tillfällen med teoretiska föreläsningar som även innehåller formativa övningsmoment. Dessa teoretiska föreläsningar kan även följas online som ett ”flipped classroom”.

Varje block avslutas med en Masterclass med workshops och föreläsningar som fördjupar kunskaperna och förstärker färdigheter och kompetenser. Varje kursblock examineras även genom t.ex inlämningar, presentationer och/eller tentamen.

På skolans webbaserade läroplattform Canvas finns schema, kursplanering och all dokumentation kring såväl utbildningen som helhet, samt respektive kursblock, tillgänglig. De studerande kan där kommunicera med skolan och varandra, lämna in uppgifter och följa sina resultat.

Kursteori med kunskapsavstämning i form av quiz och digital tentamen genomförs online med schemalagt lärarstöd. Under kursens gång arbetar du med uppgifter kopplat till de olika momenten.

 • Drivkraft för cirkulär design
  Här får du insikter i vilka frågor som diskuteras i omvärlden med fokus på att minska behovet av materiella resurser i mode och textilbranschen där producentansvaret utgör en betydande del.

 • Medvetna val i den textila produktutvecklingsprocessen
  Vi fokuserar på hur valet av textilmaterial och designmetoder kan påverkar en produkts miljöpåverkan ur olika perspektiv.

 • Förlängd livslängd genom re-making design
  Här får du förståelse för begreppet ”re-make” inom mode och textil, utifrån materialflöde, designstrategier och affärsmodell.

 • Infrastruktur för cirkulärt system
  Vi fokuserar på olika innovationer, tekniker, processer och möjligheter som bidrar till att skala upp cirkuleringen av textil.

 • Förlängd livslängd genom tjänstefiering
  Här fokuserar vi på framtidens design som sker i samband med tjänst som ökar livslängden på plaggen vi konsumerar såsom: hyra plagg, laga och uppdatera, ”Order on demand”, ”custom made.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Design för en cirkulär textilbransch

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Nordiska Textilakademin
Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Yrkesutbildningar - en språngbräda ut i arbetslivet!

Nordiska Textilakademin bedriver yrkes- och yrkeshögskoleutbildningar (YH) som förser textilbranschen med kompetent arbetskraft. Våra yrkesutbildningar med inriktning på textilbranschen – designer och inköpare. Sedan förra året har vi dessutom ett nytt YH-program: Textiltekniker/Processoperatör för dig som gillar produktion och maskinkunskap. Kursinnehållet...

Läs mer om Nordiska Textilakademin och visa alla utbildningar.

Highlights