Om utbildningen
Yrkesvux till installationselektriker
Nu öppnar vi dörren till framtiden för dig som vill jobba som installationselektriker. En installationselektriker är den som drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och annan nybyggnation. Men arbetet kan också gälla ombyggnation och renoveringar av befintliga hus.
Att montera elcentral och kabelstegar hör till vanliga arbetsuppgifter, och när ett nybygge nästan är klart så är det elektrikern som monterar strömbrytare och vägguttag samt belysning. En installationselektriker kan också dra fram ström till fläktar och värmeanläggningar, och ansluta både kylskåp och spisar.
Vad gör en installationselektriker?
Installationselektriker jobbar ned att installera och åtgärdar elektriska anläggningar i fastigheter och olika typer av byggnader. Några exempel på vanliga arbetsuppgifter är att de drar ledningar, monterar elcentraler och sätter upp strömbrytare. Arbetet med kunden kan vara kreativt, då elektrikern ofta är delaktig i att hitta en modern, anpassad och snygg helhetslösning för installationen som efterfrågas.
En viktig del i arbetet är att kunna ta del av ritningar och elscheman samt att kunna göra en teknisk beskrivning av en installation så att andra kan se hur den är gjord. Tekniskt och matematiskt kunnande är alltså viktigt.
Kommande starter
Förkunskaper
Vilka förkunskaper krävs?
Sökande skall vara behörig sista ansökningsdag. Förkunskaper som krävs för att ha förutsättningar att klara denna utbildning är:
- Svenska som andraspråk grund 700p
- Matematik grund 600p
- Engelska grund 600p
- Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen 100p
- Grundläggande kurs i naturorienterande ämnen 100p
Ett paket med dessa kurser finns att söka för dig som saknar förkunskaper och heter: BEHÖRIG 1
Bifoga betyg eller intyg som stärker motsvarande kunskaper. Om formella betyg saknas görs en bedömning av om motsvarande kunskaper finns utifrån de handlingar som lämnats.
Kursinnehåll
Vi har ett flexibelt studieupplägg med studier i klassrum, handledning via digital lärplattform och fjärrundervisning. Utbildningen består av teoretiska moment som varvar med praktiska moment.
Kurser som ingår i utbildningen:
- Datorteknik 1a (DAODAT01a)
- Praktisk ellära (ELLPRA0)
- Elkraftteknik (ELRELF0)
- Elektromekanik (ELRELK0)
- Energiteknik 1 (ENEENE01)
- Fastighetsautomation 1 (FAIFAS01)
- Servicekunskap 1 (FÖSSEV01)
- Belysningsteknik (INSBES0)
- Elinstallationer (INSELI0)
- Elmotorstyrning (INSELS0)
- Kommunikationsnät 1 (INSKOM01)
- Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem (LARLAM0)
- Mekatronik 1 (MEKMEK01)
Fjärrundervisning
Undervisning sker enligt fastställt schema men platsen kan skilja sig åt, antingen sitter man gemensamt i klassrummet eller deltar i lektionen digitalt via dator samma tid.
Utbildningstid
100% studietakt, 75 veckor
50% studietakt, 150 veckor
Kostnader
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.
Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier.
Intresseanmälan
Nercia är ett privatägt utbildningsföretag som har mer än 25 år i branschen. Nercia kompetensutvecklar medarbetare från såväl företag som offentliga verksamheter inom områden som ledarskap, produktivitet/kvalitet, marknad/ekonomi, el/teknik och data. Metoden är i första hand att utveckla företagsanpassade utbildningsprogram i...