Hästutbildningar

Drömmer du om att arbeta med hästar?

Brinner för allt som har med hästar att göra? Påbörja din framtid och hitta din utbildning här! Vi har hästutbildningar inom flera olika områden, skrolla ner och hitta den som passar just dig. 
Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

Hästutbildningar 

För dig som vill utbilda dig inom hästlära finns det en mängd olika utbildningar i Sverige. Bland annat kan du utbilda dig till hästskötare, ridlärare, hippolog, djurskötare, veterinär, hovslagare, hästmassör och mycket mer. Olika utbildningar passar dig beroende på om du vill arbeta med hästens fysiologi och vård eller till exempel vill jobba inom sportvärlden.  

Vad gör en hästskötare? 

Om du vill arbeta praktiskt med bland annat skötsel av hästar passar en framtid som hästskötare dig. En hästskötare har ett omväxlande jobb och har hand om flera delar av hästens skötsel. Bland annat har du som hästskötare ofta ansvar över hästens foder och hovar samt renhållning av boxar, spiltor och stall. Det kan även vara ditt ansvar att motionera hästen i olika grad beroende på om hästen tävlar samt på vilken nivå. Du kan även arbeta med föl beroende på vilken typ av stall du arbetar på samt vilken utbildning du har gått.  

Även utrustningen är en del av hästskötarens ansvarsområden. Så som hästens täcke, sadel, sele och träns. Om du arbetar med en tävlingshäst ingår även att förbereda hästen inför tävlingar samt transport. Arbetet är fysiskt krävande och ofta ingår det en del resande. Om du arbetar på en ridskola gäller det att ha pedagogiska kunskaper då du ofta arbetar med barn och unga.  

Som hästskötare kan du vidareutbilda dig till bland annat stallchef, travtränare, hästutbildare eller ridlärare. Olika utbildningar är olika långa och det skiljer sig om de är platsbundna eller delvis på distans. Under utbildningen lär du dig om bland annat om hästens anatomi, fodermedelslära, säkerhet, korrekt stallmiljö samt hur man bäst hanterar en häst.  

Veterinär med inriktning häst 

För dig som vill bli veterinär med inriktning hästspecialist är det bra om du har pluggat en passande utbildning på gymnasiet. Sedan går du veterinärprogrammet på SLU som är cirka fem och ett halvt år. Efter den utbildningen kan du sedan vidareutbilda dig till hästspecialist, en utbildning som är cirka tre år. Om du inte vill vidareutbilda dig finns det andra sätt att få kunskapen för att bli hästspecialist. Bland annat erbjuder SLU enskilda kurser eller så kan du kan praktisera på en veterinärklinik med inriktning hästar.  

Ridsport 

Inom ridsport finns det flera olika grenar som tävlar på hög nivå, bland annat dressyr, distans, hoppning och körning. Du som vill tävla inom en ridsport kanske drömmer om att bli jockey? Oftast börjar du då som hästskötare för att sedan fortsätta som lärling. Det är hård konkurrens och som jockey är du en professionell idrottare, vilket kräver mycket engagemang. 

Så blir du ridlärare 

Som ridlärare lär du både nybörjare hur de bäst hanterar hästen samt hjälper elever att avancera sina kunskaper. Du utbildar dig till Diplomerad Svensk Ridlärare vilket är en utbildning på tre olika nivåer. Som ridlärare ska du bland annat ha bra kunskaper inom dressyr, ridning och undervisning för att kunna hjälpa andra hur man skapar samspel med en häst samt leder den med hjälp av rörelser, röst,  vikt, skänklar och tyglar.  

Kurser om hästar 

Om du inte är helt säker på vilken inriktning du vill välja eller om en längre hästutbildning passar dig, kan du gå en kortare kurs om hästar. Det finns bland annat allmänna kurser med olika fokusområden, generella kurser om djurhållning samt grundläggande kurser om hovslageri.  

Jämför dina favoriter
Utbildningskategorier