Visa studentum.se som: Mobil

Elkraftingenjör – distans

Nackademin
Sammanfattning
YH-utbildning
2 år
Distans
Heltid
Studiemedelsberättigad
Elkraftingenjör

Om utbildningen

Ansökan stängd men det går bra att göra en intresseanmälan.


Utbilda dig till elkraftingenjör på distans

Vill du rädda Sveriges framtida energiförsörjning? Elnätet fungerar lite som ett blodomlopp i samhället, där olika funktioner kommer till liv där det finns ström. Så vad händer om energiförsörjningen inte räcker till? När samhället blir allt mer tekniskt avancerat och Sveriges befolkningsökning kräver fler transporter, vårdinrättningar och större byggnadsytor. Samtidigt behöver vi ett större miljöfokus för ett hållbart samhälle. Det är här elkraftingenjörer kommer in i bilden.  Men det finns ett litet hinder – elkraftbranschen skriker efter utbildad arbetskraft och det är därför du behövs!

Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, moderniseras och anpassas till nya funktioner. Nya nät måste byggas ut för att möta den ökade efterfrågan av el, som både beror på befolkningsökningen, men också ett allt mer teknologiskt avancerat samhälle som gör elförsörjningen allt viktigare. Samtidigt som den här utvecklingen sker behövs det ett elnät som svarar mot dagens miljö- och hållbarhetskrav.

Utbildningen

I de här satsningarna behövs det såväl elkraftingenjörer som kan planera energitillförseln och ta fram ritningar för elnätet, som elkraftingenjörer som kan renovera och modernisera elnätet rent praktiskt. Som till exempel byter ut gamla kablar till moderna isolerade kablar som inte förlorar så mycket energi på vägen. Och som kan vara en del i arbetet att förflytta elnät ner i marken för att det ska bli säkrare och minska risken för elavbrott. Det behövs också elkraftingenjörer som arbetar med Sveriges elproduktion; som planerar, sätter i drift och underhåller elproduktionsanläggningar inom förnybar energi.

Och om inte det skulle räcka för att kavla upp ärmarna och sätta igång med massiva åtgärder, så har Energimyndigheten som mål fram till 2050 att Sverige bland annat ska ha ett 100 procent hållbart kraftsystem, att elkraftsektorn ska vara världsledande samt att vi ska vara en nettoexportör av el, med internationellt konkurrenskraftiga priser. För att lyckas med projektet är kompetensuppbyggnad som den viktigaste framgångsfaktorn. Det nappade vi på, och om du känner dig manad att hjälpa till att rädda Sveriges framtida energiförsörjning så är du välkommen i gänget!

I utbildningen ingår bland annat:

 • Materialkunskap om till exempel transformatorer, ställverk, motorer, generatorer, kablage och säkringar
 • Arbeta utifrån ett miljöperspektiv och sträva efter energieffektivisering och hållbar energi, till exempel smarta elnät och mikroproduktion
 • Framställa ritningar med hjälp av programvaran CAD för eldistribution
 • PLC-system och därtill hörande programmering
 • Avtalsrätt och entreprenadjuridik
 • Arbetsmiljö, utrustning, skyddsutrustning samt skydd för EMC
 • Beräkningar och dimensionering av elanläggningar och elnät

Lärande i Arbete (LIA)

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.

Två gånger per år anordnar Nackademin sina Branschdagar där du som student får möjlighet att träffa och nätverka med företag inom branschen. Det är ett unik tillfälle att knyta kontakter för en framtida LIA-praktik, och en potentiell anställning.

För mer information om Elkraftingenjör – distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Nackademin?

Bra kontakter med

näringsliv

Praktik/LIA

87% får jobb efter

genomförd utbildning

Så ansöker du

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet:

 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. 

Särskild behörighet:

 • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
 • Ellära A/1 alternativt Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper. Fysik 1 motsvarar Ellära 1.

Kursinnehåll

År 1

1. Affärsmannaskap

2. Eltekniska matematiska metoder

3. Ellära och elteknik

4. Kraftelektronik

5. Elmaskiner och applikationer

6. Elkraftssystem eldistribution

7. Projektledning och ekonomi

8. ELCAD-system

9. Arbetsmiljö och entreprenadjuridik

År 2

1. Kontrollutrustningar

2. Elenergi och miljöaspekter

3. LIA 1

4. Byggkonstruktion av elanläggningar

5. Projektering av eldistributionsanläggningar

6. Smarta elnät, automation och PLC-system

7. LIA 2

8. Examensarbete

Totala Yh-poäng: 400

Efter utbildningen

Det finns en ansenlig efterfrågan på utbildade personer inom elkraft, och behovet kommer definitivt att öka i takt med miljö- och samhällsutvecklingen. Samtidigt blir pensionsavgången relativt stor under de närmaste åren.

Branschen är inte heller märkbart konjunkturkänslig, eftersom kraftnäten måste underhållas regelbundet enligt lag.

Efter avslutad utbildning har du insikt och förståelse för energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågraft, vindkraft och solenergi. Du förstår elförsörjningsystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.

Yrkesroller efter avslutad utbildning:

 • Anslutningsingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
 • Beredare och projektör inom elnätsbolag och andra verksamheter
 • Elkraftingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
 • Projektledare inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter

Nackademin

Nackademin gör dig redo för jobb. Vi är störst på yrkeshögskoleutbildningar i Stockholm och erbjuder ett unikt nätverk med över 1000 företag. En fjärdedel av din studietid på Nackademin består av praktik hos ett företag - och 9 av 10 studenter...


Läs mer om Nackademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Elkraftingenjör – distans

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nackademin

Tomtebodavägen 3a
171 65 Solna, Stockholm


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 7 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Elkraftingenjör – distans från Nackademin, fyll i följande uppgifter: