Visa studentum.se som: Mobil

Ekologisk odling & hållbar livsföring

Mora Folkhögskola
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Mora
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Startdatum: 2018-01-22 - Mora

Ekologisk odling & hållbar livsföring

ekologisk odling


Ekologisk odling och hållbar livsföring är en kurs med fokus på att lära sig praktiska och teoretiska moment kopplade till våra basbehov för mat, kläder, husrum o demokrati. Kursen ger praktiska kunskaper i hur man lever mer resursmedvetet, klarar utmaningar som uppkommer då man sköter hus, odlingar, samarbetar i grupp och försöker ställa om sin livsstil till en mer hållbar sådan i solidaritet med naturen och andra människor.

Odling i teori o praktik

Under kurstiden odlas i växthus samt 4 hektar åker med spannmål, potatis, grönsaker, lin samt vallväxter. Det är en ekologisk odling med organiska gödselmedel, biologiska växtvårdsmedel och förebyggande växtföljd. Kursdeltagarna har själva ansvar för odlingen, som motsvarar ett halvt årsbehov av grönsaker. Kursen behandlar hela kedjan från jordbruk, förvaring till tillagning av näringsriktig mat. Odlingsteoripassen börjar redan under kursens första månader.

Matlaging, bakning, näring o konservering

I början av året startar en matlagnings- och brödbakningskurs.

Syftet är att inspirera till att laga goda, näringsriktiga och mättande måltider för den enskildes behov men även till kommande skolluncher och fikastunder. Under våren får kursdeltagarna några pass i näringslära o mot slutet av sommaren kommer pass med olika konserveringstekniker för att lära sig ta tillvara på skörden.

Husskötsel, husteori, renovering

Vårt behov av bostäder behandlas särskilt. Kursdeltagarna har ett stort ansvar för skötsel och underhåll av kursens hus och boenden. Som bakgrund till de praktiska momenten hålls nödvändiga teoretiska genomgångar. Introduktion av eldning i panna, genomgång av husets grundläggande funktioner samt renovering efter behov ingår genom hela kursen. Vedhantering för att få ved till uppvärmning ingår också!

Samhällsorientering

Ekonomi och omställning är två ämnen som lyfter samhällsfrågor på ett mer strukturellt plan. Både politiska, sociala och miljöaspekter kommer fram i dessa olika pass.

Demokrati och ansvar

För att kursdeltagarna ska kunna fatta beslut om kursen samt planera året är kursråden som sker en gång per vecka viktiga. Även ansvarsgrupper för ekonomi, studerandeförening, kursplanering, vattning, städning o bibliotek mm är viktiga för at hålla kursen igång. Ämnet ”Gruppdynamik och mötesteknik” ger verktygen som kursdeltagarna behöver för att klara av detta under året.

Hantverk

Varje fredag under vintern har deltagarna hantverk på folkhögskolan i Mora. Det finns stora möjligheter genom val att bedriva olika hantverk såsom trä, keramik och textilslöjd.

För mer information om Ekologisk odling & hållbar livsföring, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Ansökan

Du ansöker via skolans hemsida. Personligt brev skickas i samband med ansökan. Beskriv i ditt personliga brev hur du tänker att kursen ska bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för din framtid. 

Kontakta skolan för mer information om ansökan.

Boende

Skolan erbjuder boende på internat.

Examen, diplom m.m.

Studieomdöme från folkhögskola.

Kostnader

Anmälningsavgift 200kr.

Kurslitteratur och kursmaterial cirka 2500kr.

Omkostnadsavgift 500kr per termin. Täcker kopiering, utskrifter, försäkring etc.

Mora Folkhögskola

Mora Folkhögskola

Vill du skaffa dig mer kunskap och lära nytt tillsammans med andra, är du välkommen till Mora folkhögskola. Intill Siljans strand, med blånande berg i fjärran ligger Mora folkhögskola, med gångavstånd från centrum och med bra kommunikationer.  Mora Folkhögskola ligger...


Läs mer om Mora Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Ekologisk odling & hållbar livsföring.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Ja tack
Nej tack

Kontaktuppgifter till Mora Folkhögskola

Mora Folkhögskola

Yvradsvägen 29
792 34 Mora