Visar 1-20 av 124 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 124 träffar
1
2
3
4
...
7

Textil och mode

Läs mer om textil- och modeutbildningar

Utbildningar inom textil och mode riktar sig till dig som är kreativ och konstnärlig. Kanske vill du ha möjlighet att påverka trender, designa din egen klädkollektion eller ta fram mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Oavsett vad din dröm är hittar du väldigt många utbildningar inom textil och mode här på Studentum.se.

Utbildningar inom textil och mode

Som du kan se i träfflistan här ovanför ges mode- och textilutbildningar inom flertalet utbildningstyper. På flera högskolor och universitet erbjuds utbildningar inom textil formgivning och design. För att antas till högskoleutbildningarna krävs grundläggande behörighet och oftast söker du med antagningsprov. Likadant är det för YH-utbildningarna inom textil och mode.

Om du är intresserad av mode och textil och vill utvecklas inom ämnet eller förbereda dig vidare studier kan en folkhögskoleutbildning vara något för dig. På folkhögskola kan du bland annat läsa modedesign och textildesign med olika inriktningar.

Det finns också ett flertal privata utbildningar inom textil. Dessa har ofta inriktningar som t.ex. mode, sömnad och klädskapande. Dessutom finns grund- och påbyggnadsutbildningar inom textil på komvux. 

Vad kan man jobba med efter en mode- eller textilutbildning?

Det finns flera yrken inom mode och textil som du kan läsa mer om här nedan. Arbetsmarknaden framöver varierar beroende på inriktning men generellt är det enligt SACO hård konkurrens inom de konstnärliga designeryrkena.

Modedesign och modeteckning

Om du söker dig till modedesign kan du arbeta med att ta fram kollektioner för främst konfektion – från idé och skisstadiet fram till presentationen av en färdig kollektion. I uppgifterna ingår bland annat att arbeta fram koncept, färgsätta och göra plaggskisser.

Som modedesigner utformar du säsongens olika klädmodeller och har därför möjlighet att påverka mode och trender när du skapar klädmodeller eller formger mönster till tyger. Genom övningar i att teckna kläder på olika människotyper tränar du dig i att uppfatta kroppens proportioner, samt hur material och skärningar sitter.

Textildesign

Som textildesigner formger du mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Textildesigners kan också kallas mönsterformgivare, dessinatörer eller mönsterritare. Utifrån egna idéer och skisser lär du dig att skapa mönster för textilier och att komponera mönster som passar ihop. Du lär dig exempelvis färgsättning och rapportritning, grunder i färglära och schablonframställning samt tryckteknik.

Mönsterkonstruktion

Utbildningar inom mönsterkonstruktion lär dig grunderna i mönsterkonstruktion (kjol, liv, ärm och krage), hur enklare mönsterförändringar kan göras samt enklare plaggsömnad. Nu för tiden får du även lära dig viss datorteknik, då det används allt mer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterkonstruktion och gradering är exempel på uppgifter som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 51 utbildningar inom kategorin Textil / Mode som ges utomlands?