Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Linköping
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2020-08-26 - Linköping

Konstlinjen

Vår konstlinje är en tvåårig utbildning på förberedande nivå. Här får du de kunskaper och färdigheter inom bildområdet som krävs för att bli antagen till konstnärliga högskoleutbildningar eller för att kunna arbeta vidare på egen hand.

Vi ger dig grundkunskaper inom teckning, målning, grafik, skulptur och kroki. Du får också kurser i digital bildbehandling, keramik, konstorientering, projektarbete och handledning vid ansökan till vidare utbildning.

Utbildningens mål är:

 • Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig i bild och form.
 • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom konstsektorn.
För mer information om Konstlinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet och särskilda förkunskaper

Vid antagningen bedöms din förmåga att uttrycka dig i bild och form. Vi bedömer också dina möjligheter att tillgodogöra dig undervisningen, samt din inställning till och engagemang för att gå på Konstlinjen. För att vi ska kunna bedöma detta ingår arbetsprover och antagningstest i ansökan. Arbetsproverna skickas in samtidigt som du gör din ansökan. Antagningstestet gör du under en heldag här på skolan. Datum för detta hittar du här ovan. De olika delarna vägs sedan samman vid antagningen.

Arbetsprover

Dina arbetsprover kan vara teckningar, målningar, skisser, collage eller foton av tredimensionella arbeten. Du kan antingen fästa bilder och foton på högst tre kartongskivor (max 50×70 cm stora) och skicka till: Lunnevads folkhögskola, 590 48 Vikingstad, eller bifoga 8 – 10 arbetsprover som PDF-fil till: annika.sjoblom@lunnevad.se.

Ett av arbetsproverna ska vara en teckning eller målning av 1 mugg och 2 böcker på en stol. Lämna helst bilder där du själv iakttagit din omgivning eller komponerat bilden.

Antagningstest

Efter ansökningstidenstidens utgång gör vi en första bedömning. Du som går vidare i den bedömningen blir inbjuden till antagningstest. Datum för detta hittar du här ovan.
Testet består dels av en teckningsuppgift – samma för alla – som du har en timma på dig att utföra, dels av ett samtal med lärare och nuvarande deltagare om linjens inriktning, ditt eget studiemål och dina möjligheter att följa undervisningen på Konstlinjen.

Under testdagen finns elever från utbildningen med för att svara på dina frågor och visa våra lokaler.

Arbetsprover skickas inte tillbaka, men kan hämtas i Konsthuset den dag antagningstestet äger rum på skolan eller vid ett senare tillfälle.

Fortsatta studier

Efter Lunnevad har många av konstutbildningens deltagare utbildat sig till bland annat: arkitekt, illustratör, animatör, grafisk formgivare, keramiker, bildlärare, konstnär, scenograf, modellbyggare, art director, serietecknare, glasformgivare, industridesigner, textilformgivare, konservator och stylist.

Lunnevads Folkhögskola

Lunnevads Folkhögskola

När du kommer till Lunnevads folkhögskola, mitt emellan Linköping och Mjölby, kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. En lummig omgivning som inbjuder till utomhusaktiviteter och som också...


Läs mer om Lunnevads Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Konstlinjen

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Lunnevads FolkhögskolaKursinnehåll

Första året läser du alla ämnen, andra året har du möjlighet att välja. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper.

Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till stor del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom exempelvis konst, design foto och illustration.

Genom att delta i och arrangera utställningar samt få möjlighet att bland annat göra olika typer av illustrationsuppdrag får du också prova att göra saker utanför skolan.

Grundläggande arbetsmaterial tillhandahåller skolan, men du får räkna med en viss egen materialkostnad. I Konsthuset finns en “butik” där du kan köpa arbetsmaterial till låga priser.

Ämnen:

De obligatoriska ämnen du läser är de som ingår i bildkunskap – det vill säga måleri, grafik och skulptur. Första året ingår alla tre teknikerna. I årskurs två har du möjlighet att välja. Övriga obligatoriska ämnen är kroki, konstorientering, teckning, färglära, digital bildbehandling och keramik. Under andra terminen i årskurs två ingår ett eget projektarbete.

 • Bildkunskap − Ämnet bildkunskap omfattar teknikerna skulptur, måleri och grafik.
  • Skulptur − Olika skulpturala tekniker. Formövningar, modellering, avgjutning och formtagning.
  • Måleri − Grundläggande övningar i färg och form, komposition, teknik och materialkännedom.
  • Grafik − Grafiska teknikerna djuptryck och högtryck (koppargrafik, linoleum, träsnitt och limtryck).
 • Teckning − Materialkännedom, teknikövningar, perspektiv- och proportionsstudier.
 • Kroki − Teckningsstudier efter modell.
 • Keramik − Material- och verktygskunskap, formnings- och dekorationsteknik, glasering, bränning.
 • Färglära − Genomgång av grundläggande färglära i teori och praktik.
 • Digital bildbehandling − Grundläggande bildbehandling i Photoshop.
 • Konstorientering − En resa i konstens värld. Vi diskuterar såväl gamla mästare som nya strömningar.
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Konstlinjen från Lunnevads Folkhögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: