Kommande starter
Om utbildningen
Är du nyfiken på mänsklig kommunikation? Tycker du om språk och vill du arbeta med att tillgängliggöra kommunikation för samhällets alla medlemmar? Vill du utveckla din egen kommunikativa förmåga? Då kan logopedprogrammet vara något för dig!
Som logoped blir du specialist på mänsklig kommunikation och kan arbeta med bedömning och behandling avseende kommunikation, språk, tal, röst och sväljning hos människor i alla åldrar.
Logopedprogrammet är en fyraårig utbildning som leder till både yrkesexamen och magisterexamen. Logopedi är ett tvärvetenskapligt ämne vilket innebär att du förutom logopedi även studerar fonetik, lingvistik, psykologi och medicin. Våra lärare har hög pedagogisk kompetens och vi har såväl forskare som kliniskt verksamma logopeder i vårt lärarlag.
Genom hela utbildningen varvas teori med kliniska moment. Redan på termin 1 får du möjlighet att gå bredvid kliniskt verksamma logopeder under så kallade auskultationer. Termin 2 tillbringar du några dagar inom logopedisk verksamhet och termin 3 är det dags för dig att ha egna patienter. Varje termin har kliniska moment, in campus eller i verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Studierna sker i Medicinska fakultetens lokaler i Forum Medicum, en modern byggnad anpassad till studentaktiv pedagogik med ett studentcentrerat lärande i fokus. Samtliga utbildningar inom Medicinska fakulteten har sina undervisningslokaler här.
Programmets innehåll
Termin 1-2
Under första året introduceras logopedi som akademiskt ämne och profession. Du läser kurser i områden som utgör grunden för logopedi, såsom språkets uppbyggnad och struktur, typisk funktion och typisk användning och utveckling av kognition, röst, tal, språk och kommunikation. I kliniska moment ligger fokus på bedömning och auskultationer inom olika logopediska verksamheter ingår.
Termin 3-4
Under år två får du lära dig om tal-, språk- och kommunikationssvårigheter hos barn och unga. Det sker en fördjupning mot alltmer komplexa tillstånd där språkliga svårigheter ingår. Ät- och sväljfunktion hos barn och vuxna, typisk utveckling och svårigheter introduceras. På termin 3 och 4 ingår det VFU, med fokus på barn och unga. Ett vetenskapligt fördjupningsarbete ingår också.
Termin 5-6
Under tredje året skiftar fokus till vuxna och du får lära dig om förvärvade neurogena kommunikationssvårigheter som orsakas av t.ex. stroke och neurologisk sjukdom. Du fördjupar dina kunskaper inom anatomi och fysiologi och studerar röstlogopedi och talflytsstörningar. Aktiva auskultationer och VFU ingår där du får möta vuxna patienter.
Termin 7-8
Sista året på programmet är du på avancerad nivå och fördjupar dina såväl praktiska som teoretiska och vetenskapliga kunskaper och färdigheter. Du genomför en period av fördjupad VFU. Du genomför en empirisk vetenskaplig undersökning som dokumenteras och försvaras i form av en magisteruppsats. Det finns också möjlighet att göra utbytesresa, bland annat till New York.
Utbildningen
Logopedprogrammet är en fyraårig utbildning och leder till både yrkesexamen och magisterexamen. Efter examen ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.
Karriär
Logopeder har ett brett arbetsfält och du kan arbete med barn, ungdomar och vuxna. De flesta logopeder specialiserar sig inom någon eller några inriktningar. Du kan arbeta inom många typer av verksamheter: hälso- och sjukvård, logopedmottagning, rehabilitering- och habiliteringsverksamhet, LSS och äldreomsorg eller skola, förskola och elevhälsa i kommunal verksamhet. Det finns också möjlighet att arbeta inom privatfinansierad logopedi, inom utbildning och som egenföretagare.
Akademisk karriär
Efter examen är du behörig att söka forskarutbildning. Forskarutbildning är till för dig som är intresserad av en akademisk karriär. Det finns också möjlighet att läsa vidare till en masterexamen som i kombination med klinisk erfarenhet kan ligga till grund för en ansökan om specialistbevis.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Få en påminnelse
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...