Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Inga recensioner än

Civilingenjörsutbildning i riskhantering

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Alla företag och verksamheter är exponerade för olika typer av risker. Därför finns ett stort behov av civilingenjörer med god kunskap om riskanalyser och riskhantering. På Riskhanteringsprogrammet, som kan sökas av samtliga civilingenjörsstudenter på LTH inför fjärde läsåret, erbjuds mycket goda möjligheter till inriktning mot just den bransch du är intresserad av.

UTBILDNINGEN

I utbildningen lär du dig till exempel riskanalys och riskhanteringsprocesser, men ges också en kunskapsbas om samspelet mellan människa, teknik och organisation och hur samspelet mellan dessa kan påverka riskbilden i en verksamhet. Du kommer också att studera hur du kan identifiera, analysera och värdera risker så att risknivån blir så låg som möjligt med hänsyn till exempelvis ekonomiska, etiska och samhälleliga faktorer.

Risker förändras i takt med att världen förändras. Krav på tillväxt och effektivitet ökar, teknologier utvecklas, infrastrukturer förändras och system blir alltmer komplexa. Förändringar för mycket gott med sig ökad livskvalitet och ökad effektivitet men de kan också medföra nya och förändrade risker.
Exempel på händelser som fått tragiska konsekvenser är kärnkraftshaveriet i Fukushima, orkanen Katrina och den enorma oljeläckan från oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen.  

Behovet av personer med kompetens i riskhantering illustreras inte minst av Covid 19-krisen som medfört en enorm påfrestning på samhället. Den ena dagen kan det vara en pandemi som skapar en kris, medan nästa gång triggas den av något helt annat.

FRAMTID
Som civilingenjör i riskhantering är alternativen flera vare sig du söker dig till privat eller offentlig verksamhet, om du väljer att arbeta med tekniska eller samhälleliga risker eller en kombination av de båda. Med en examen i riskhantering kommer du att ha möjlighet att arbeta både i Sverige och internationellt.

ANTAGNING
Riskhanteringsprogrammet är ett tvåårigt avslutande civilingenjörsprogram, vilket innebär att man måste ha fullgjort 3 års studier på valfritt civilingenjörsprogram eller på brandingenjörsprogrammet vid LTH. Det finns även möjlighet för civilingenjörsstudenter från andra lärosäten att söka till riskhanteringsprogrammet. Mer information, sökanvisningar och behörighetskrav finns på www.lth.se/utbildning. 

http://www.riskhantering.lth.se

Så ansöker du

Grundläggande behörighet samt 150 högskolepoäng från grundblocket på ett och samma civilingenjörsprogram vid ett erkänt lärosäte, inklusive kurs i flerdimensionell analys om minst 6 hp och kurs i statistik om minst 7.5 hp eller 150 högskolepoäng från grundblocket på brandingenjörsutbildning från ett erkänt lärosäte motsvarande grundblocket med liknande struktur i programuppbyggnad som brandingenjörsprogrammet vid LTH, inklusive kurs i flerdimensionell analys om minst 6 hp och kurs i statistik om minst 7.5 h.

Examen & Intyg

Civilingenjörsexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights