Om utbildningen
Har du en stark passion för textil och återbruk och vill fördjupa dig inom textilkonst, design och konsthantverk? Vår deltidsutbildning är för dig som drömmer om att arbeta med formgivning med ett djupare hållbarhetsperspektiv. Med denna utbildning kan du kombinera dina studier med arbete, oavsett var du befinner dig.
Vår utbildning fokuserar på att arbeta med textil och återbrukade material för att utforska deras kreativa potential inom konst, konsthantverk och design. Målet är att du ska få utveckla din kreativitet och personliga uttryck genom textila material. Med en lustfylld inställning får du verktyg och metoder för att förverkliga dina idéer i både två- och tredimensionella former.
Vi kombinerar textil med andra material och har ett experimentellt förhållningssätt, där du får prova tekniker som textiltryck, ulltovning, broderi, vävning, färgning och virkning på ett annorlunda sätt än det "traditionella". Färg- och formstudier ingår också för att stärka din förmåga att gestalta dina idéer.
Bra att veta om utbildningen
Vår utbildning ger dig verktygen för att utveckla din konstnärliga förmåga och forma en självständig skapandeprocess baserad på dina egna idéer. Du får både teoretisk och praktisk kunskap inom hantverk, material och tekniker, och en bred överblick över textilkonst och design så att du kan välja att fördjupa dig i de områden som intresserar dig mest.
Uppgifterna i kursen är utformade så att du ska kunna tolka dem efter dina egna intressen och förutsättningar. Mycket går att göra med enkla metoder. Vi uppmuntrar ett öppet och experimentellt förhållningssätt, där du får utforska och utmana dina gränser för att hitta nya uttryck och lösningar. Vi ser återanvändning av material som en kreativ resurs som ger både möjligheter och utmaningar – något vi aktivt omfamnar och uppmuntrar dig att utforska i ditt eget skapande.
Kreativt lärande genom olika projekt
Utbildningen är uppdelad i projektperioder som varar i 2-4 veckor. Under varje period arbetar du med en given uppgift eller ett tema genom en kreativ process som inkluderar idé- och skissarbete, utveckling och reflektion. Projekten är flexibla och kan anpassas efter dina intressen inom exempelvis konst, design eller konsthantverk.
Varje projektperiod låter dig utveckla och utforska dina idéer samtidigt som du tränar på gestaltning och att fördjupa dina färdigheter i olika tekniker. Genom regelbundna redovisningar och individuell handledning får du värdefull feedback från lärare och medstuderande, vilket stärker din förståelse för både din egen och andras arbetsprocesser och breddar din syn på konst och design.
Personlig vägledning och feedback via Teams
All kommunikation med lärare och andra deltagare sker via Microsoft Teams, så du behöver en dator och en stabil internetuppkoppling för att delta. Varje vecka får du individuell handledning via ett 30-minuters videosamtal med din lärare samt feedback från andra deltagare genom samarbetsytan på plattformen.
Digitala workshops
- 15 november 2025
- 31 januari 2026
Kommande kursstarter
Varför välja Löftadalens Folkhögskola?
Du väljer studietakt
CSN-berättigad
Boende på internat
Så ansöker du
Du ansöker via skolans webbplats.
Grundläggande krav för antagning
För att bli antagen till skolans kurser måste du uppfylla följande grundläggande krav:
- Du ska fylla minst 18 år det kalenderår kursen börjar.
- Du ska ha skickat in en fullständig ansökan senast sista ansökningsdagen.
- Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig kursen.
- Du ska ha varit drogfri i minst ett halvår om du tidigare har missbrukat alkohol eller andra droger.
- För våra särskilda kurser ska du ha klarat svensk grundskola eller motsvarande.
Särskilda krav för antagning
För att bli antagen till Kreativ textil behöver du också uppfylla följande särskilda krav:
- Du ska ha ett brinnande intresse för att skapa både två- och tredimensionella verk i textila material, och en lust att experimentera och utveckla din kreativa process. Du ska också vara nyfiken på hur återbruk av material kan leda till nya uttryck.
- Du ska kunna förstå talad och skriven engelska, från både texter och filmer.
- Du ska vara van vid att arbeta med dator, digitalkamera eller mobilkamera samt olika program. Teknisk support ingår inte i utbildningen.
- Du behöver känna dig bekväm med att använda datorn och det skrivna ordet för att kommunicera med lärare och klasskamrater.
- Du ska ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess, med viss hjälp från din lärare som handledare.
- Du ska kunna ta eget ansvar och egna initiativ i dina studier, då utbildningen växer fram i kommunikationen mellan dig, lärarna och de andra deltagarna.
- Du ska tycka om att samarbeta och dela med dig av dina tankar och kunskaper på distans.
- Du ska kunna planera dina studier och arbeta självständigt medan du väntar på återkoppling från lärare.
Tekniska krav för utbildningen
För att delta i utbildningen behöver du följande:
- En dator med webbkamera eller i undantagsfall en surfplatta.
- Tillgång till en skrivare för att kunna skriva ut dina uppgifter.
- Stabil internetuppkoppling: Din uppkoppling bör klara minst 50 Mbit/s och helst 100 Mbit/s. Du kan kontrollera din hastighet på bredbandskollen.se.Länk till annan webbplats.
- Kamera för dokumentation: Du ska ha tillgång till en digitalkamera eller mobiltelefon med kamera för att kunna fotografera dina arbeten. Grundläggande kunskaper i bildbehandling är också nödvändiga.
Under läsåret använder vi Microsoft 364 som du får tillgång till via skolan. Det inkluderar programmen Teams, OneNote, Outlook och hela Officepaketet.
Observera att teknisk support inte ingår i utbildningen, men du får viss introduktion och hjälp med de digitala verktygen i början av utbildningen.
Urvalskriterier – hur vi väljer vilka som får en plats
Om det finns fler sökande till kursen än platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundläggande och särskilda krav. Skolan gör en bedömning och prioriterar först de som:
- Bedöms ha förmåga att klara studierna.
- Bedöms vara mycket motiverade att studera på folkhögskola och Kreativ textil.
I intervjun bedömer vi dina förväntningar och mål med utbildningen. I ditt arbetsprov bedömer vi din förmåga att analysera och beskriva en design, ett konstverk eller hantverk, hur du sätter ord på din inspiration samt din förmåga att relatera och beskriva konstverket till ditt eget skapande.
Vid likvärdig bedömning av de sökande kommer antagning att ske genom lottning.
Antagningsprocessen
Vi börjar anta sökande löpande från och med 1 april.
För att vi ska påbörja antagningsförfarandet måste din ansökan vara fullständig. Du ska också uppfylla både grundläggande och särskilda krav för antagning. När dessa krav är uppfyllda sker ett första urval baserat på ditt personliga brev och arbetsprov. Om du går vidare i det första urvalet kommer du att kallas till en telefonintervju. Kallelsen skickas till din e-post.
Efter intervjun beslutar lärarna, tillsammans med rektor och studie- och yrkesvägledare (SYV), om vem som ska antas. Antagningsbeskedet skickas sedan ut via mejl genom Schoolsoft, senast två dagar innan midsommarafton.
Löftadalens Folkhögskola Facebook
Intresseanmälan
Utbildningar
Vad du än drömmer om så vill vi att du ska utvecklas i en skapande, demokratisk och internationell miljö. Med drygt tvåhundra deltagare utgår vi från dina förutsättningar. Precis vid havet, nära till Göteborg och Varberg, erbjuder vi många utbildningar...
Läs mer om Löftadalens Folkhögskola och visa alla utbildningar.
Lärare
Katrin Lindgren
Kursledare och lärare på Kreativ textil och lärare på Bild- och konstlinjen
Katrin har designat och målat dekorer till bland annat Musikens Hus i Göteborg och till en hel del fester och rave under det tidiga 90-talet. Hon har även arbetat på ett Aktivitetscenter för personer med förvärvade hjärnskador och i närmare 10 år på daglig verksamhet för personer med medfödda hjärnskador, då inom keramik och textil.
Utbildning: Katrin har en magisterexamen i Textil konst på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon har även utbildat sig på Bild, textil och form vid Ölands folkhögskola. För närvarande läser hon till folkhögskolelärare vid Linköpings universitet, vid sidan av jobbet.
Katrin älskar att experimentera i det egna konstnärliga arbetet.
– I det oväntade föds ny kunskap!
Teresa Bortoluzzi
Lärare på Kreativ textil och Bild- och konstlinjen
Utbildning: Teresa har en masterexamen i Textil konst på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon har även gått andra förberedande konstnärliga och textilhantverksutbildningar.