Visa studentum.se som: Mobil

Trafiklärarutbildning

Lerums vuxenutbildning
Sammanfattning
Utbildningstyp: Yh-utbildning
Utbildningsort: Lerum
Längd: 300 Yh-poäng
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Startdatum: 2019-01-07 - Lerum

Trafiklärarutbildning

Utbilda dig till TrafiklärareUtbilda dig till Trafiklärare

Trafiklärarutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning för dig som vill bli trafiklärare och som är kommunikativ, social och flexibel. Utbildningen är tre terminer och ger dig möjlighet att ansöka till transportstyrelsen om trafiklärarbehörighet efter ett godkänt resultat på utbildningens samtliga kurser.

Yrkesbeskrivning

En trafiklärares vardag består av att organisera och planera lektioner i bil och i teorisal, samt att coacha sina elever på väg mot sitt körkort. Om du är social och gillar att tala inför grupper, arbeta med attityder och förändring av beteenden både hos dig själv och andra, samt är lugn och metodisk som person har du det som krävs för att bli en framgångsrik trafiklärare. 

Utbildning

Utbildningen är förlagd till Lerums vuxenutbildnings lokaler i Lerum. Vi har egna klassrum, grupprum, och har tillgång till den närliggande gymnasieskolans elever för att träna praktiskt i yrkesrollen. I utbildningen kommer du att läsa följande kurser:

 • Arbetsmiljö och ansvar, 10 p
 • Examensarbete, 12 p
 • Trafikpsykologi, 35 p
 • Trafiksäkerhetsarbete, 23 p
 • Yrkespedagogik Trafiklärare 1, 25 p
 • Yrkespedagogik Trafiklärare 2, 50 p
 • Fordonssäkerhet och miljö, 35 p
 • Författningskunskap Trafik, 35 p
 • Lärande i arbete 1, 25 p
 • Lärande i arbete 2, 50 p

1 poäng motsvarar en dags heltidsstudier. Det innebär att en kurs på 25p generellt innebär studier under 25 dagar gånger 8 timmar för dig som elev. Dina lärare möter du delar av denna tid och resten arbetar du i grupp på valfri plats, tränar det dina lärare pekar ut som utvecklingsområden och studerar på egen hand.

Utbildningen varvar teoretiska studier med praktiska övningar, så du lär dig att hålla både körlektioner och teorilektioner på en trafikskola. En stor del av tiden är förlagd till trafikskola, genom kurserna Lärande i arbete (LIA 1 och 2), men du börjar tidigt på utbildningen att besöka trafikskolor för att lösa uppgifter du får i kurserna Yrkespedagogik 1, Författningskunskap och Trafikpsykologi. Samtidigt som dina LIA-kurser kommer du att läsa delar av Yrkespedagogik 2 och Trafikpsykologi, samt Arbetsmiljö och ansvar på fredagar. 

För mer information om Trafiklärarutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

 • Gymnasieexamen och lägst godkända betyg i svenska 2 / svenska B / Svenska som andraspråk 2 / B och Engelska 5 / A.
 • Ha ett körkort med förarbehörighet av minst klass B (ej automat B) eller likvärdigt utländskt körkort som gäller i Sverige.
 • Allsidig kör- och trafikvana fastställd genom körbedömning av utbildningsanordnaren. Körtestet kostar 600 kr. Vid ett godkänt körtest kallas du till intervju i Lerum.

Urval

Vid fler sökanden än antal platser sker urval enligt följande:

 • Meritvärdering av betyg
 • Körbedömning som poängsätts
 • Intervju (efter godkänd körbedömning) som poängsätts 

Efter avslutad utbildning

Jobb efter trafiklärarutbildningen

Trafiklärarutbildningen utbildar trafiklärare med behörighet att undervisa i personbil, moped och att ha teorielktioner för desamma. 95 % av våra studerande har arbete inom yrket 6 månader efter avslutad utbildning. Utvecklingen inom yrket går mot en ökad specialisering när det gäller utbildning för olika behörigheter och när du väl arbetat ett tag kan du vidareutbilda dig inom yrket.

Examen & Intyg

Transportstyrelsen ska godkänna dig som trafiklärare

Du ska efter avslutad utbildning ansöka om att blir trafiklärare. Förvissa dig om att du kan få ett godkännande. Du får inte godkännande vid viss belastning i straffregister.Inte heller om du under utbildningen exempelvis får ditt körj´kort indraget. 

Lerums vuxenutbildning

Lerums vuxenutbildning


Lerums vuxenutbildning

Välkommen till Lerums vuxenutbildning! Har du funderat på att studera för att utvecklas, bli behörig för högre studier eller kanske byta yrkesbana? Valmöjligheten är stor då vi har stort utbud av gymnasiala/grundläggande kurser och flera yrkesutbildningar. Har du nyligen kommit...


Läs mer om Lerums vuxenutbildning och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trafiklärarutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Lerums vuxenutbildning

Alingsåsvägen 7
443 80 Lerum

Recensioner

Linnea   |   2018-05-02
En utbildning mot ett yrke som innebär så mycket mer än att endast lära ut konsten att köra bil med inspirerande lärare som brinner för att föra vidare sin kunskap samt stöttar och peppar i alla lägen.
          (5)
Matte   |   2018-04-27
Mycket nöjd med min utbildning på Lerums vuxen gym. Trevlig studiemiljö. Ett bra studietempo som funkar bra även för oss som har passerat bäst före datum. Lärarna är så grymt engagerad så man själv blir väldigt motiverad till att ge allt. Tveka inte, bara sök.
          (5)
Samuel   |   2018-04-27
Mycket bra utbildning och väldigt proffsiga lärare som jobbat många, många år i branschen. Kan verkligen rekommendera!
          (5)
Beställ information

För att få mer information om Trafiklärarutbildning via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Trafiklärarutbildning
Kursrecensioner
          (5,0)
Baseras på 4 recensioner
Se alla recensioner för utbildningen
Arrangörsrecensioner
          (5,0)
Baseras på 5 recensioner
Se alla skolans recensioner