Visar 1-20 av 35 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 35 träffar
1
2

jobba med fastigheter

Drift- och fastighetsteknikerutbildningar

Som drift- och fastighetstekniker arbetar du med, precis som det låter, drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Det är bra jobb för dig som är praktiskt lagd och vill ha ett rörligt jobb. Du gillar att lösa problem och är serviceinriktad. 

Om driftteknikerutbildningen

En driftteknikerutbildning kan variera väldigt mycket i dess utformning och ha olika typer av inriktningar för att specialiseras inom vissa områden. Du kan även välja att läsa en driftteknikerutbildning på flera olika typer av skolor, exempelvis yrkeshögskola, komvux samt universitet och högskola. 

Hur lång är en driftteknikerutbildning?

Vanligtvis pågår en driftteknikerutbildning i cirka ett till två år där vissa av utbildningarna hålls på distans medan andra undervisas på plats i skolan. Många drift- och fastighetsteknikerutbildningar kostar för dig som student ingenting, samtidigt som du ofta är CSN-berättigad vilket innebär att du har rätt till studiemedel under utbildning. 

Vad innehåller en utbildning till drift- och fastighetstekniker?

Som tidigare nämnt skiljer sig alla utbildningars innehåll ifrån varandra, men vanligt förekommande kurser är inom fastighetsteknik, drift och underhåll, el och elsystem, IT,  juridik, energioptimering, kyl- och värmepumpsteknik, matematik och projektledning. Innan du väljer att söka en driftteknikerutbildning kan det vara bra att kolla vad just den utbildningen du är intresserad av innehåller för kurser, för att se om det stämmer överens med dina förväntningar. 

Behörighet till driftteknikerutbildningen

Kraven för att du ska bli antagen till en driftteknikerutbildning varierar från olika skolor och flera skolor har också flera olika sätt att bli antagen på utbildningen. Vanliga antagningsgrupper är bland annat utifrån gymnasiebetyg eller gymnasieexamen där det ibland även krävs att du klarat en kurs inom ett specifikt område, vidare kan du ibland bli antagen utifrån din yrkeserfarenhet och slutligen även genom högskoleprovet.

Hur är det att jobba som drift- och fastighetstekniker? 

Du ska bland annat sköta underhåll, felsökningar, injusteringar, planering och problemlösning i fastigheten/fastigheterna du jobbar för. Värme och ventilation är till exempel saker du ska ha koll på. Du ska också kunna göra kostnadsberäkningar för att effektivisera energiförbrukningen och tänka ur ett hållbarhetsperspektiv. Det innebär att du kan få göra nulägesanalyser av den teknik som används för att se om du kan komma på mer effektiva lösningar. Elsäkerhet och andra regelverk är också ditt ansvarsområde då du har ett övergripande kvalitetsansvar.

Ett jobb som utöver det tekniska kunnandet också kräver en god social kompetens

Förutom att vara tekniskt kunnig ska du som drift- och fastighetstekniker gärna vara serviceinriktad. Yrket handlar till stor del om kontakt med människor i olika typer av sammansättningar. Det kan vara alltifrån samtal med fastighetsägare om hur du tycker man bör underhålla fastigheten, samtal med hyresgäster som tycker det är för kallt på kontoret eller samtal med dina kollegor om hur ni ska lägga upp arbetsveckan. Alla dessa situationer kräver att du som drift- och fastighetstekniker är bra på att hantera människor och dess olika åsikter i sociala sammanhang.

Var kan du som utbildad drift- och fastighetstekniker arbeta?

Du som drift- och fastighetstekniker kan söka jobb inom många olika områden och hos flera olika arbetsgivare, både privata aktörer och inom den offentlig sektorn. Du kan till exempel arbeta för organisationer, kontor, industrier, sjukhus, affärscentra, vattenverk och mycket mera. Vidare kan även arbetsuppgifterna vara av varierande slag. Exempelvis att se till att de olika tekniska systemen fungerar som de ska, felsöka när det uppstår problem, utvärdera och hitta förbättringar för att effektivisera de olika tekniska systemen, kostnadsberäkningar och mycket mer.

Jämför dina favoriter