Visa studentum.se som: Mobil

Hur tänker du när du väljer utbildning? 🎓📚 Hjälp oss att svara på några frågor i vår undersökning och ha chans att vinna 4 biobiljetter! 🍿🎞️

Metall/Silversmide

Leksands folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Leksand
40-80 veckor
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 26 augusti 2020 - Leksand
Sista ansökan: 15 april 2020

Metall/Silversmide

Metallformgivning

Metallformgivning- silversmide

Detta är en grundläggande utbildning med inriktning silversmide, smyckeskonst, corpus, produktdesign och fri konst. Kursen är ettårig med möjlighet att söka till ett andra år. Utbildningen är högskoleförberedande, men det finns även möjlighet att söka till ett tredje år – en påbyggnadskurs för dig som vill starta upp ett eget företag inom silversmide eller arbeta med ditt Gesällprov.

Hos oss får du en gedigen baskunskap i de tekniker du behöver kunna för att arbeta som silversmed. Du lär dig det traditionella silversmidet, bland annat silversmide av större föremål (Corpussmide) som har en stark svensk tradition som vi anser bör bevaras, samtidigt har du möjlighet att utforska nyare tekniker som 3D-printing. Du behöver inte ha några förkunskaper, men det är inte heller någon nackdel eftersom nivån på de hantverkstekniska övningarna anpassas efter varje elev.

Parallellt med de tekniska övningarna får du möjlighet att utveckla ditt konstnärliga uttryck och formspråk. Genom uppgifterna i formgivning och design kan du själv styra din utbildning mot det mål du har satt upp.

För mer information om Metall/Silversmide, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format. Du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats. Lärare samt elevrepresentanter deltar i urvalet. 

Behörighet
Tidigare erfarenhet av metall från gymnasium eller studiecirklar är bra men det är inget krav. Det viktigaste är ett uppriktigt intresse.

Kursinnehåll

År 1
Första året är orienterande inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Undervisningen sker i kortare och ibland längre kurser där du utvecklas i olika konstnärliga, tekniska och teoretiska uppgifter. Tonvikten ligger på att vinna teknisk kunskap i metallen samtidigt som den konstnärliga och kreativa processen utforskas.

Du utvecklas i personligt uttryck, presentation och vilken roll silversmide/konsthantverk har i samhället. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

År 2
Det andra året ger utrymme för specialisering inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Du uppmuntras att ta större ansvar för din arbetsprocess. Efterhand som kunskapen om metallens möjligheter ökar uppmuntras fördjupning och självständigt arbete med tydligt formulerade mål. Detta sker med handledning. Ett eget projekt innehåller idépresentation, tidsplanering, skissprocess, arbetsprocess, offentligpresentation och dokumentation. Presentationen kan vara verbal, digital eller en utställning. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Arbetsprocessen
När du lär dig ett material och hittar ditt sätt att arbeta med det får du erfarenheter som går att överföra i många olika sammanhang. Att gå från ide till färdigt objekt för presentation kräver vision, vilja, kunskap och dessutom insikt i den egna arbetsprocessen. För att kommunicera dina föremål behöver du hantera olika presentationsverktyg. Därför kommer du också att arbeta med verbala och digitala presentationer.

Silversmide är en utbildning som hanterar uråldriga tekniker i kombination med web, fotografering och innovativa presentationer där din utveckling är i central.

Examen & Intyg

Utbildningen är individanpassad vilket gör att du kan använda en del av din tid till att arbeta med ansökningar till olika konsthögskolor. Vi har stor erfarenhet av att hjälpa elever vidare till skolor som till exempel Konstfack, HDK, Rietveld Academie i Amsterdam eller Konsthögskolan i Oslo. Ungefär 80% av de elever från Leksands folkhögskola som sökt vidare till högre konstnärliga utbildningar har blivit antagna. Vill du istället starta egen verksamhet inom silversmide efter utbildningen kan du söka till ett tredje år – Metallformgivning – påbyggnadskurs.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande.

Internat
Du kan välja att bo i studentrum för 4 600 kr per månad eller studentlägenhet från 6 100 kr per månad. Då ingår frukost, lunch och fika, måndag – fredag.

Externat
Den som inte bor på internatet betalar en obligatorisk avgift för lunch och fika, som idag är 1 700 kr per månad.

Du betalar för ditt eget material.

Besök oss

Välkommen hit för att se hur vi arbetar, känn på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontakta kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.

Leksands folkhögskola Facebook

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Ute på udden, vackert vid Siljans strand, ligger den här kreativa, dynamiska mötesplatsen med moderna utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap, detaljhandel, e-sport, personlig utveckling och kärnämnen. Boende, huvudbyggnaden med reception, klassrum, matsal och huset med alla verkstäder ligger...


Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Metall/Silversmide

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Leksands folkhögskola

Siljegårdsvägen 21
793 33 Leksand

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Sandra
(5)
Familjär stämning, hjälp att utvecklas från där man själv är, bra och kunniga lärare, fina välutrustade verkstäder, trevligt internat, kanonfin mat. Tveka inte- ansök!
Jennieal
(5)
Det var vad jag gjorde när jag anmälde mig till metallutbildningen på Leksands folkhögskola. En utbildning leder inte alltid till nytt arbete och visst innebär det uppoffringar, främst ekonomiskt, men jag har fått något mer värdefullt på köpet i kunskap, kontaktnät och självförtroende. Man kan det man vill.
K
(5)
Att studera på Leksands folkhögskola är ett utav mitt bästa beslut. Har aldrig tidigare mött så engagerade och stöttande lärare. Oavsett vad du har för mål med utbildningen så får du det stöd och den hjälpen du behöver för uppnå ditt mål.
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Metall/Silversmide från Leksands folkhögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 65 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: