Beskrivning
Vad gör en energispecialist?
En energispecialist ansvarar för att utreda och genomföra energieffektiviserande åtgärder i byggnader, lokaler och boendemiljöer. Det kan innebära allt från mätning av inomhusförhållanden, undersökning av potentiella fukt- eller mögelskador, till att hitta sätt att sänka energianvändningen. Som energispecialist arbetar du i det hetaste området inom teknik, idag är nämligen energieffektiva lösningar den viktigaste frågan i samhällsbyggnadssektorn. Du arbetar med olika byggprojekt i alla skeden, från tidig planering till uppföljning, där du tar fram underlag, analyser, utredningar, investeringsplaner och beslutsunderlag hos uppdragsgivare. Du lämnar ett positivt miljöspår efter dig när du är med och påverkar energianvändningen.
Hur ser framtiden ut för en energispecialist?
Exempel på huvudsakliga sysselsättningar är energikonsult, energirådgivare, installationskonsult och ger förutsättningar till att vidarecertifiera sig för att genomföra energikartläggning och energideklarationer. Det här är en bransch som alltid kommer behövas och som kontinuerligt utvecklas och förbättras. Vi har utbildat energispecialister i drygt tio år och våra alumner arbetar på allt från stora bolag, kommuner till mindre energiföretag.
Exempel på yrkestitlar förutom energispecialist:
- Energikonsult
- Energi- och klimatrådgivare
- Energiingenjör
- Energikartläggare
En arbetsdag som energispecialist
En vanlig arbetsdag börjar med att energispecialisten åker ut på uppdrag för att göra en inventering av ett pågående projekt, exempelvis en inventering av innemiljön på en skola. Därefter åker man tillbaka till kontoret för att lägga upp en plan för framtida inventeringar, bollar idéer kring ett upplägg med kollegor och skriver en utredningsrapport som ska presenteras för kund. Utöver detta gör även energispecialisten energideklarationer och inventeringsunderlag åt kunder. Arbetet är fritt, flexibelt och ger en bred kunskap om många olika fält inom energi och miljö. Som energispecialist utför du ett meningsfullt arbete som ligger helt rätt i tiden.
Varför välja KYH?
Praktik/LIA
Samarbete med branscher
CSN-berättigad
Ansökan och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
och - Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
ELLER - Bygg och anläggning 2
ELLER - Praktisk ellära
KYH Malmö

Det här är KYH Vår vision
KYH tillhör topp 10 största yrkesskolor i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, ekonomi och IT. Just nu är vi 1400 studerande i nästan 60 olika klasser. Vi vill skapa en studentupplevelse för livet, som du känner starkt för under...