Visa studentum.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Energispecialist hållbara Byggnader

KYH Göteborg
Sammanfattning
Yh-utbildning
Göteborg
2 år / 400 YH-poäng
Heltid
Studiemedelsberättigad
Klassrum

Energispecialist hållbara Byggnader

Bli en del av lösningen i framtidens energi- och hållbarhetsfrågor


Utred energieffektiviserande åtgärder
Identifiera, utred och föreslå åtgärder inom energi, inneklimat och ventilation för att
skapa effektivisering i energianvändningen.
Utveckla din analytiska förmåga
Arbeta med både externa och interna kunder och ta ansvar för leveransen av
efterfrågade analyser och resultat.
Ta steget in i en evig bransch
Utvecklingsmöjligheterna och variationen på uppdragen i branschen är stora och
kompetensen kommer alltid att behövas.

Om utbildningen

En energispecialist ansvarar för att utreda och genomföra energieffektiviserande åtgärder i byggnader, lokaler och boendemiljöer. Det kan innebära allt från mätning av inomhusförhållanden, undersökning av potentiella fukt- eller mögelskador, till att hitta sätt att sänka energiförbrukningen. Som energispecialist arbetar du i det hetaste området inom teknik, idag är nämligen energieffektiva lösningar den viktigaste frågan i samhällsbyggnadssektorn. Du arbetar med olika byggprojekt i alla skeden, från tidig planering till uppföljning, där du tar fram underlag, analyser, utredningar, investeringsplaner och beslutsunderlag hos uppdragsgivare.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper inom energieffektivisering, projektkunskap och byggnadsteknik och förbereds inför ett utvecklande arbetsliv. Utbildningen passar dig som vill arbeta med energifrågor, är lösningsorienterad och trivs med stort ansvar.

Som energispecialist kan du arbeta som anställd på ett företag och nischa dig inom en specifik bransch, eller arbeta som konsult med varierande uppdrag och uppdragsgivare. Exempel på huvudsakliga sysselsättningar är energikonsult, energirådgivare, installationskonsult och energikartläggare. Det här är en bransch som alltid kommer behövas och som kontinuerligt utvecklas och förbättras. Vi har utbildat energispecialister i drygt tio år och våra alumner arbetar bland annat på Aktea, NCC och Panasonic.

Ansökan och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land med minst godkänt betyg i:

Matematik B / Matematik 2a, 2b, 2c
Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andra språk 2
ELLER
Bygg och anläggning 2
ELLER
Praktisk ellära

Examen, diplom m.m.

Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningsinnehåll

Utbildningen är skräddarsydd av oss och av företag i branschen - därmed är utbildningen helt anpassad efter vad branschen kräver. Som energispecialist inom byggnader behöver du specialkunskaper inom flera områden. Därför läser du flera olika ämnen bland annat energieffektiviseringsteknik, byggnadsteknik och kulturhistoriska byggnader.

Utbildningen består dels av 20-28 veckors LIA, beroende på vilken ort du studerar på, där du praktiserar ute på ett företag. Dessutom gör du 6 veckors examensarbete som vanligtvis görs tillsammans med ett företag. Totalt blir det en dryg tredjedel av studierna som är knutet till företag.

Studietakten är 100% med cirka 15 timmar i veckan undervisning som varierar mellan heldagar och kortare dagar.

Vad säger dina blivande arbetsgivare?

Energispecialisten ansvarar för att utreda och genomföra energieffektiviserande åtgärder i byggnader, lokaler och boendemiljöer. Det kan innebära allt från mätning av inomhusförhållanden, undersökning av potentiella fukt- eller mögelskador, till att hitta sätt att sänka energiförbrukning. En vanlig arbetsdag börjar med energispecialisten åker ut på uppdrag för att göra en inventering av ett pågående projekt, det kan till exempel vara inventering av innemiljön på en skola. Därefter åker man tillbaka till kontoret för att lägga upp en plan för framtida inventeringar, bollar idéer kring ett upplägg med kollegor och skriver en utredningsrapport som ska presenteras för kund.

Utöver detta gör även energispecialisten energideklarationer och inventeringsunderlag åt kunder. Arbetet är fritt, flexibelt och ger en bred kunskap om många olika fält inom energi och miljö. Efter några år som yrkesverksam energispecialist finns möjlighet till fördjupning och specialisering inom ett område som man brinner för. Som energispecialist gör man ett meningsfullt arbete som ligger helt rätt i tiden och som kommer att behövas i många år framöver.

”Sweco som bolag har strategiska mål att växa organiskt & genom förvärv varför vi vill rekrytera fler medarbetare generellt. Många medarbetare ger en hög kapacitet/ bred kompetens att hjälpa till i de stora samhällsbyggnadsprojekten i Sverige liksom globalt.


Energieffektiva byggnader & miljöcertifieringar blir mer en hygienfaktor/minimikrav. Mot bakgrund av detta behövs många specialister inom hållbara & energieffektiva byggnader liksom kunskaper & färdigheter inom miljöcertifieringar. Utbildningen Energispecialist Byggnader och Miljösamordnare Byggnader på KYH är skräddarsydd för detta ändamål med hög on-boarding-faktor, dvs studenterna har förvärvat teoretisk & praktisk kunskap för att direkt gå in i projekt.” Tobias Berge, SWECO

Samarbetspartners

Ledningsgruppen till den här utbildningen är företagen

Aktea Energy

RISE

Ramböll

Norconsult

GICON

WSP

Sweco

HSB

HUV

Kostnader

Hela utbildningen är gratis.

Dator

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter.
Vi rekommenderar ej Mac datorer för denna utbildning.

Kurslitteratur

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin.
Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

KYH Göteborg

KYH Göteborg

KYH Göteborg 

Vi utbildar studerande varje år. För nästan alla blir en examen från KYH starten på ett helt nytt och framgångsrikt yrkesliv, med nya kolleger, bättre utvecklingsmöjligheter och nästan alltid bättre lön. Vi vet av erfarenhet att det inte behövs fem...


Läs mer om KYH Göteborg och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till KYH Göteborg

KYH Göteborg

Vintergatan 1A
417 58 Göteborg

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: