Kommande starter
Om utbildningen
Specialistundersköterska barn- och ungdomssjukvård
Är du redo för en ny karriär? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Är du undersköterska och intresserad av att arbeta med barn och ungdomar? Då är det här utbildningen för dig.
Utbildningen förbereder dig på att möta barn och ungdomar, nyfödda och för tidigt födda barn samtidigt som du kommer att fördjupa dina kunskaper som undersköterska inom barn- och ungdomssjukvård. Utbildningen kommer att öka din medvetenhet om kommunikationens betydelse, empatiskt bemötande, professionellt förhållningssätt och självinsikt i mötet med barnet och dess anhöriga. Som specialistundersköterska arbetar du ofta i vårdteam med sjuksköterska, barnmorska eller läkare.
Studierna bedrivs på distans och heltid med träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per kurs och pågår två–fyra dagar. Dessa varvas med självstudier, grupparbeten och handledning via studieplattform. LIA (lärande i arbete) sker under vårterminen och i möjligaste mån nära den studerandes hemort. LIA-plats ordnas av skolan. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta i barnsjukvård på barnavdelning, neonatalavdelning eller BB-avdelning men också i kommunal verksamhet.
Utbildningens upplägg
Studierna till specialistundersköterska barn och ungdom bedrivs på delvis distans med centrala träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per månad och pågår tre till fyra dagar. Dessa varvas med självstudier och handledning via gruppdiskussion/chatt.
LIA (lärande i arbete) sker under vårterminen och i möjligaste mån nära den studerandes hemort, skolan ordnar LIA-plats.
Upplägg och innehåll i träffarna utgör basen för kursens innehåll i form av exempelvis föreläsning, grupparbete, diskussioner, övningar samt muntliga, skriftliga eller praktiska examinationer.
Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform. Det är en sluten plattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras information som rör utbildningen, till exempel studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Du kan även ha diskussioner med klasskamrater eller genomföra examinationer.
Kommunikation och handledning med utbildningsledaren sker en utbildningsportal som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras även information som rör utbildningen, till exempel schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Eftersom utbildningen till stor del är webbaserad är det en förutsättning att du har goda kunskaper i datorhantering. Det är dock inget behörighetskrav. För dig som bor i närheten finns datorer att tillgå på skolan.
Särskilt pedagogiskt stöd
Om du är i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning, kontakta YH Region Kronoberg.
Utbildningsplan
Utbildningen innehåller följande kurser:
(5 poäng motsvarar 1 veckas studier)
- Introduktion och barnets fysiska och psykiska utveckling, 20p
- Pediatrisk omvårdnad, 35p
- Neonatologi, 30p
- Handledning och pedagogiskt förhållningssätt, 10 p
- Barn och ungdomars livsvillkor, 25p
- LIA 60p
- Examensarbete, 20p
Så ansöker du
Ansökan
Se YH Region Kronobergs webbsida för mer information.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
- Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande vuxenutbildning) där följande kurser måste ingå med minst godkänt betyg (3, G eller E): Etik och människans livsvillkor, Hälsopedagogik, Medicin 1, Psykiatri 1, Psykologi 1, Specialpedagogik 1, Svenska 2 (alternativt Svenska som andraspråk 2) och Vård- och omsorgsarbete 1 och 2
- Minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid som utbildad undersköterska inom vård och omsorg
Antagningsprov
Behöriga sökande kommer före antagning att bli inbjudna till ett antagningsprov
Urval görs efter meritvärde av yrkeserfarenhet och resultat av antagningsprovet.
Komplettering av ansökan
Sista dag då du som sökande själv kan komplettera din ansökan är vid sista ansökningsdag.
Examen & Intyg
- Yrkeshögskoleexamen
- Diplom för godkänd yrkeshögskoleutbildning i lokalt certifierat Vård- och omsorgscollege
- Europass
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.
Kostnader i samband med träffar i Växjö, såsom för resor och logi, står studenten för. Litteraturkostnader tillkommer.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3
YH Region Kronoberg
YH Region Kronobergs är en del av region Kronoberg. De senaste tio åren har hundratals studerande tagit steget ut i en ny yrkesroll. YH Region Kronoberg erbjuder 5 utbildningar: Medicinsk vårdadministratör, tandsköterskeutbildning, specialistundersköterska barn & ungdom, specialistundersköterska psykiatri samt specialistundersköterska operation,...
Väldigt bra utbildning och man får lära sig väldigt mycket, speciellt i praktiken. Jobbigt ibland att det är en intensiv utbildning och mycket plugg.