Konst- och kulturutbildning

Skådespelarutbildning på heltid

Kulturama, i Stockholm
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Pris
46 900 SEK Momsfri
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-21
Utbildningsform
Klassrum
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Pris
46 900 SEK Momsfri
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-21
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

26 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Stockholm
  • Sista ansökan: 2024-08-21

Om utbildningen

Skådespelare på Kulturama

På Kulturamas teaterutbildning arbetar vi med grundläggande skådespelarträning inom både klassisk talteater och fysisk teater i kombination med röstteknik. Utbildningen riktar sig till dig som vill utveckla din sceniska förmåga, både på ett individuellt och kollektivt plan. Hos oss får du en bred skådespelarutbildning som ger dig de bästa förutsättningarna att söka vidare till högre utbildningar eller arbeta professionellt inom TV, film- och scenproduktioner.

Vår undervisning

Oavsett om du har ambitionen att söka till högre utbildning inom teater, börja frilansa, eller bilda en egen teatergrupp, så kommer våra erfarna och skickliga pedagoger att sätta din utveckling i främsta rummet. Målet är att stimulera dig till att bli dynamisk och kreativ i ditt skådespeleri. Du kommer att få arbeta med klassisk talteater men även fysisk teater, för att få en bred grund att stå på och en uppfattning om i vilken genre du trivs bäst. Du får även undervisning i improvisation, där du övar på att driva en dramatisk situation och utveckla din förmåga till samspel. För att bredda dig ytterligare har vi även kurser i filmskådespeleri.

Du får utveckla och arbeta med olika karaktärer för att berätta en historia. Du får arbeta med olika former av dramatiska texter – enskilt, i dialog och i ensemblespel. Du tränar även din sceniska gestaltning utifrån psykologiska motivationer. Dina egna upplevelser och känslor är utgångspunkten i arbetet.

Våra lärare är högt utbildade (både nationellt och internationellt) med gedigen pedagogisk erfarenhet. De är yrkesverksamma i sceniska produktioner, TV- och filmproduktion.

Produktioner

En viktig del av Kulturamas teaterutbildningar är våra sceniska produktioner. Som studerande har du och din grupp eget produktionsansvar med handledning av våra pedagoger.

Den produktionsbaserade undervisningen sker i form av praktiskt skådespelararbete (rollgestaltning, rollinstudering, rollanalys och rolltolkning). Parallellt med det arbetar ni med hela processen runt en produktion, såsom scenografi, masktillverkning, produktion och PR.

Under utbildningens andra år utvecklas produktionsarbetet än mer och du får fördjupade kunskaper i skådespelarens arbete med sig själv och rollarbetet, för att kunna gestalta en roll på scenen eller framför filmkameran.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Som skådespelarstuderande har du tillgång till sex teatersalar samt loger, rekvisita- och klädförråd.

Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.

Framtiden för våra studerande

Efter avslutad utbildning kommer du ha goda förutsättningar för att ta dig in på teaterhögskola och/eller gå direkt ut i branschen.

Våra samarbeten

Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Kulturama har en unik branschnärvaro. Vi har bl.a. kontakt med flera castingfirmor och har förmedlat skådespelare till en rad produktioner genom åren. Yrkesverksamma personer kommer ofta och håller föreläsningar hos oss.

Kulturama Studio talks

Till Kulturama Studio talks bjuds etablerade artister, skådespelare, regissörer, musiker och producenter in till en intervju. Det är exklusivt för våra studerande som får chans att ställa frågor och samtala med erfarna representanter från branschen. Rojda Sekersöz, Danny Saucedo, Helen Sjöholm, Alexandra Rapaport, Christoffer Wollter och Julia Dufvenius är exempel på gäster vi haft. Varje månad bjuds olika gäster in till Studio talks och det betyder mycket och är väldigt uppskattat av de studerande att få möta dem. Studio talks avslutas alltid med festligt mingel på studiogolvet, vilket ger ytterligare tillfälle till samtal med gästen.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Ansökan till läsåret 2024/2025 öppnar 15 november 2023, då kan du skriva in dig som sökande via Kulturamas hemsida.

Audition/intervju
Antagningsprovet till Skådespelare består av två delar. Först en digital audition där du framför en av monologerna nedan, och om du går vidare till nästa omgång, en audition på plats i Kulturamahuset.

Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola eller motsvarande utbildning, alternativt viss yrkeserfarenhet.

Studiemedel

På CSN kan du söka studiebidrag, studiemedel och merkostnadslån för att finansiera terminsavgiften. Läs mer på csn.se

Möjlighet till boende

I samarbete med Tollare folkhögskola kan vi erbjuda ett antal rum för uthyrning.

För mer information om Skådespelarutbildning på heltid, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet
Gymnasieskola eller motsvarande utbildning alternativt viss yrkeserfarenhet.

Kontakta skolan för mer information om hur du ansöker. 

Kostnader

Terminsavgift

46 900 kr/termin

CSN-berättigad med rätt att söka merkostnadslån.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Skådespelarutbildning på heltid

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Kulturama
Virkesvägen 21, Box 191 93
104 32 Stockholm

Kulturama är Nordens största skola för estetiska utbildningar

Din dröm, vår verklighet På Kulturama Konst- och Kulturutbildningar har du möjlighet att under professionell ledning utforska och finna dina styrkor som framtida artist. Kulturama hjälper dig att förverkliga din dröm! Kulturama är Nordens största skola för estetiska utbildningar och...

Läs mer om Kulturama och visa alla utbildningar.

Highlights