Visa studentum.se som: Mobil

Undersköterska yrkesutbildning – Västerås

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Hallstahammar, Västerås
1,5 år
Heltid/deltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Hallstahammar
Kontinuerliga starter

Västerås
2020-08-10

Västerås
2020-10-12
2020-08-06

Undersköterska yrkesutbildning – Västerås

Undersköterskeutbildning i Västerås

Denna yrkesutbildning vänder sig till dig som vill arbeta med människor inom vård och omsorg. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som exempelvis undersköterska, stödassistent, personlig assistent, boendestödjare eller skötare inom psykiatrisk vård. Du kan även läsa enstaka kurser för att bredda din kompetens. Observera att kurserna Samhällskunskap 1a1 och Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 ingår i paketet.

Kurslängd: 75 veckor
Antal poäng: 1500 poäng
Praktik/Arbetsplatsförlagt lärande (APL): Ja
Studieform: Flexibla studier eller Lärling

Förkunskapskrav

Utbildningen är anpassad för dig som har svenska som modersmål. Grundläggande kurser i svenska, matematik och engelska tillsammans med yrkeskurserna.

Omfattning

Hela utbildningen består av 1500 poäng och motsvarar 3 terminers heltidsstudier. Nivå 1 består av gemensamma kurser som alla läser. Till Nivå 2 och 3 väljer du inriktning. I utbildningen ingår även ett examensarbete om 100p.

Läsa enstaka kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser från alla våra utbildningar för att till exempel fördjupa eller komplettera din kompetens. Då söker du varje kurs för sig.

Studieformer

Studieformer

Flexibla studier
Med flexibla studier har du individuellt anpassade studier (IAS). Du studerar i din egen studietakt med lärarstöd som passar dig. För vissa obligatoriska övningar träffar du lärare på skolan. Kursstarten är gemensam men kursslutet kan bli individuellt. Du kan välja mellan: Lärarledd undervisning i grupp på skolan, Egna studier samt öppen studieverkstad på skolan för extra stöd av lärare eller Egna studier med stöd och handledning av lärare i vår webbaserad lärplattform.

Lärling
Att studera som lärling passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Den största delen av utbildningen genomförs på en arbetsplats med stöd av en yrkesverksam handledare. Varje vecka tillbringar du 4 dagar på lärlingsplatsen och en dag med teoretisk undervisning på skolan. Du arbetar även via vår webbaserade lärplattform.

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår Praktik/Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under praktiken följer du en handledares schema, vilket kan innebära tidiga morgnar och senare eftermiddagar. Praktik är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet vilket ökar dina chanser till arbete efter studierna.

Samhällskunskap och Svenska

Observera att kurserna Samhällskunskap 1a1 och Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 ingår i paketet. Dessa kurser krävs för att du ska kunna få ett diplom som undersköterska i Vård och Omsorgscollege. Har du dessa kurser sedan tidigare kommer din utbildning att bli kortare.

Validering

Har du redan yrkeserfarenhet eller tidigare utbildning inom vård och omsorg kan du validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa det du redan kan.

Inriktningar

En bit in i utbildningen väljer du en inriktning du vill specialisera dig inom. Samtliga inriktningar ger dig formell undersköterskekompetens.

Hälso- och sjukvård
Du får kompetens att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvård. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta inom akutsjukvård, på sjukhusens vårdavdelningar eller på vårdcentral.

Äldreomsorg
Du får kompetens att arbeta som undersköterska inom äldreomsorg. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta inom hemtjänst, hemsjukvård eller på särskilda boenden för äldre.

Funktionsnedsättning
Du får kompetens att arbeta som undersköterska, stödassistent och personlig assistent. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta med att ge stöd i vardagen åt människor med olika funktionsnedsättningar.

Psykiatri
Du får kompetens att arbeta som undersköterska och skötare inom psykiatrisk vård. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta på en psykiatrisk vårdavdelning, öppenvårdsmottagning på ett sjukhus eller inom integrerad psykiatrisk vård. Du kan också arbeta med psykiatrisk sjukvård i brukarens hem.

Socialt behandlingsarbete
Du får kompetens att arbeta som undersköterska eller boendestödjare. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta  med att motivera och stödja människor som har sociala problem av olika slag. Arbetsplatsen kan vara en institution men du kan också arbeta med individer med beroendeproblematik som bor hemma, på behandlingshem eller ungdomshem.

KUI Västerås utbildningscenter

Välkommen till KompetensUtvecklingsInstitutet i Västerås. Vårt utbildningscenter ligger på Slottsgatan 4 centralt i Västerås. Vi erbjuder gymnasial yrkesutbildning (Komvux) inom Vård & omsorg samt Barn & fritid. Vi utbildar på uppdrag av Västerås stad och Hallstahammar kommun.

Drop-in varje måndag
Vill du veta mer eller få hjälp med ansökan. Drop-in varje måndag kl 13-16 hos KUI Västerås, Slottsgatan 4.

Arbetsmarknaden inom vård och omsorg

Undersköterskor inom hemtjänst och äldreboende
Arbetsförmedlingen bedömer att undersköterskor inom hemtjänst och äldreboende har mycket goda möjligheter till arbete det närmaste året. Bristen har varit stor under en längre tid. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete som mycket goda både på ett och fem års sikt för undersköterskor inom hemtjänst och äldreboenden.

Undersköterskor på vårdavdelning och mottagning
Arbetsförmedlingen bedömer att undersköterskor på vårdavdelning och mottagning har mycket goda möjligheter till arbete det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete som mycket goda på ett års sikt och goda på fem års sikt för undersköterskor på vårdavdelning och mottagning.

Vårdare och boendestödjare
Arbetsförmedlingen bedömer att vårdare och boendestödjare har goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete som goda på ett års sikt och på fem års sikt väntas en arbetsmarknad i balans för vårdare och boendestödjare.

Skötare
Arbetsförmedlingen bedömer att skötare har goda möjligheter till arbete det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem års sikt bedöms möjligheterna till arbete fortsatt bli goda.

Personliga assistenter
Arbetsförmedlingen bedömer att personliga assistenter har goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete som goda på både ett och fem års sikt för personliga assistenter.

*Källa: Yrkesregistret 2015, SCB.
Prognosen uppdaterad: 2018-02-08

För mer information om Undersköterska yrkesutbildning – Västerås, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

Utbildningen är anpassad för dig som har svenska som modersmål. Grundläggande kurser i svenska, matematik och engelska tillsammans med yrkeskurserna. Ingen tidigare erfarenhet inom vård- och omsorgsverksamhet krävs för att söka utbildningen.

Ansökan

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i Västerås stad. Det är alltid din hemkommun som avgör om du blir beviljad en plats.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser från alla våra utbildningar för att till exempel fördjupa eller komplettera din kompetens. Då söker du varje kurs för sig.

Kostnader

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska yrkesutbildning – Västerås

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 39 A
112 42 Stockholm


Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Ida
(5)
En riktigt rolig och lärorik utbildning
Susanna
(5)
Intressant utbildning,bra och trevliga lärare! Jag har lärt mig mycket och rekommenderar denna utbildning :)
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Undersköterska yrkesutbildning – Västerås från KompetensUtvecklingsInstitutet, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 50 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: