Komvux- & vuxenutbildning

Undersköterska - Östersunds kommun

KompetensUtvecklingsInstitutet, i Östersund (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Undersköterska yrkesutbildning

KompetensUtvecklingsInstitutet erbjuder en gymnasial yrkesutbildning (komvux) för dig som vill bli undersköterska. Vill du arbeta med att göra riktig skillnad i din vardag? Då är den här utbildningen för dig.

Undersköterska utbildning ger dig kompetens att arbeta som exempelvis undersköterska inom äldreomsorg, undersköterska inom hälso- och sjukvård, skötare inom psykiatrisk vård, personlig assistent, boendestödjare, stödassistent (undersköterskeutbildning ger dig även kompetens att arbeta som andra yrkestitlar som ex. vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare, stödbiträde, omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, ledsagare).

Omfattning: 1500 poäng
Utbildningens längd: 1,5 år
Studieformer: Distans

Förkunskaper

Grundskola eller motsvarande samt goda kunskaper i svenska, lägst motsvarande Svenska eller Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Studieform distans

Distansstudier innebär att du studerar självständigt via vår webbaserade lärplattform, där du har tillgång till allt studiematerial, kommunicerar med dina lärare och lämnar in dina studieuppgifter. Praktiska övningar genomförs på plats i Östersund. Distansstudier passar dig som vill kombinera dina studier med ett arbete. Du kan studera när och där du vill men tänk på att du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier

Om utbildningen till undersköterska

Att bli undersköterska innebär att du arbetar med att hjälpa människor. Utbildningen ger dig kunskaper om bland annat människokroppen, levnadsvanor, hälsofrämjande arbete, medicinskt omhändertagande, vård och omsorg vid olika sjukdomstillstånd, psykiska sjukdomar, olika funktionsnedsättningar samt äldres hälsa och livskvalitet.

Du får lära dig att utföra vård- och omsorgsarbete, använda medicinska ord och medicinteknisk utrustning. Du får även lära dig att planera, dokumentera, utvärdera samt att bemöta och kommunicera med patienter, närstående och personal.

Efterfrågan på undersköterskor väntas vara mycket stor under de närmaste åren och du är därför med största sannolikhet garanterad jobb efter avslutad utbildning. Behovet av arbetskraft inom yrket finns och du får redan under utbildningen praktisera dina kunskaper på en arbetsplats under din obligatoriska APL/Praktik.

APL/Praktik ingår i utbildningen

APL (arbetsplatsförlagt lärande) eller praktik med ett annat ord, ingår i vår yrkesutbildning till undersköterska. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Att få arbete efter utbildningen

Efterfrågan på undersköterskor väntas vara stor under de närmaste åren. Den ökade efterfrågan beror bland annat på att antalet äldre har ökat, vilket har lett till ett växande vårdbehov. Det har dessutom under lång tid utbildats för få undersköterskor. Detta innebär att möjligheterna till arbete är mycket goda för undersköterskor, speciellt på vårdavdelningar och mottagningar.

Certifierat Vård- och omsorgscollege

KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) är certifierade via Vård- och omsorgscollege vilket innebär att vår undersköterskeutbildning är certifierad och kvalitetssäkrad. Elever som studerar inom ett Vård- och omsorgscollege får diplom som visar att de har läst en certifierad utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning. Diplomet är en merit när eleven söker arbete. För diplom från Vård- och omsorgscollege ska eleven ha minst betyget E i samtliga kurser.

Undersköterska - Skyddad yrkestitel från 1 juli 2023

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man kommer att ansöka om ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Validering

Har du yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom våra områden? Då kan du eventuellt validera din kompetens. Tillsammans med dig bedömer och kartlägger vi vilka kurser eller delar av kurser som kan valideras och vi arbetar fram en valideringsplan.

Läsa enstaka kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser från hela vårt kursutbud för att fördjupa, bredda eller komplettera din kompetens. Om du vill rikta din utbildning mot området fritid och hälsa kan du välja att byta ut någon eller några kurser mot kurser inom fritid och hälsa.

För mer information om Undersköterska - Östersunds kommun, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningen innehåller:

Yrken och arbetsmarknad

Efter denna yrkesutbildning kan du direkt påbörja din yrkesbana som undersköterska. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionsnedsättning.

Undersköterska inom äldreomsorg och hemtjänst

Som undersköterska inom äldreomsorgen ger du individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende för äldre. Du är en del av personens vardag. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Undersköterskor på äldreboende jobbar oftast i arbetslag med annan vårdpersonal. I hemtjänsten arbetar man vanligtvis ensam hos hemma hos personen, om inte arbetet kräver att man är två.

Undersköterska inom hälso- och sjukvården

Att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvården innebär att du har ett jobb där omvårdnad av andra människor är kärnan i arbetet. Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet.

Skötare inom psykiatrisk vård

En skötare inom psykiatrisk vård kan arbeta med patienter på en psykiatrisk avdelning eller öppenvårdsavdelning. I den vård och omsorg som kommunen är ansvarig kallas skötare ofta boendestödjare eller vårdare. En stor del av arbetet går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag genom samtal och genom att skötare och patient tillsammans gör vardagliga aktiviteter, t.ex. lagar mat, städar och motionerar tillsammans.

Personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent innebär att du kompenserar och underlättar vardagen för människor med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

Boendestödjare

Att arbeta som boendestödjare (boendeassistent) innebär att motivera och stödja personer med psykisk funktionsnedsättning Som boendestödjare motiverar, stimulerar och stödjer du personer med psykisk funktionsnedsättning att hantera sin vardag. Insatserna kan omfatta aktiviteter både i och utanför boendet.

Stödassistent

Som stödassistent arbetar du med personer som har fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du ger pedagogiskt stöd och omsorg för att främja personens förmågor och självständighet. I arbetet ingår också att dokumentera individens utveckling och behov för att kunna följa upp att personen får rätt stöd och hjälp.

Kurser

  • Anatomi och fysiologi 1
  • Anatomi och fysiologi 2
  • Funktions­förmåga och funktions­nedsättning 1
  • Funktions­förmåga och funktions­nedsättning 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård 1
  • Hälso- och sjukvård 2
  • Omvårdnad 1
  • Omvårdnad 2
  • Psykiatri 1
  • Psykiatri 2
  • Psykologi 1
  • Samhälls­kunskap 1a1
  • Social omsorg 1
  • Social omsorg 2
  • Vård och omsorg specialisering
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Så ansöker du

Är du folkbokförd i Östersunds kommun ansöker du till våra komvuxutbildningar och kurser via kommunens ansökan.

Examen & Intyg

Från och med 1 juli 2021 skedde stora förändringar i utbildningen efter beslut tagna av regeringen och skolverket. Syftet var att skapa förutsättningar för en nationellt sammanhållen utbildning som ger möjlighet att uppnå de kompetenskrav som Socialstyrelsen har föreslagit för arbete som undersköterska. Fördjupningskurserna (inriktningarna) försvinner för att säkerställa att alla får samma utbildning.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri, däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

Öppet hus

Digitala öppna hus för YH

Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola

Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under mars och april.

Anmälan: Anmäl dig på kui.se/digitala-oppna-hus-yrkeshogskola-2024 för att få påminnelse och deltagarlänk via e-post.

Plats: Digitalt via MS Teams.

-------------------

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Stödpedagog
Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska äldrevård
Datum:   2024-05-02    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska psykiatri

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska - Östersunds kommun

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights