Visa studentum.se som: Mobil

Språkutveckling hos barn och unga

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Korta YH-utbildningar
Distans
Distans
10 veckor
Deltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2022 - Distans
Sista ansökan: Inväntar besked om start från YH-myndigheten
Distans, deltid, 12 veckor

Om utbildningen

Språkutveckling hos barn och unga

Språk och samspel är barnets första och viktigaste redskap genom livet, för både en- eller flerspråkiga barn. Språket påverkar barnets möjligheter att göra sig hörd och beaktad, att lära sig, att uttrycka sina tankar, sina känslor, sin vilja och sina behov.

Denna korta YH-utbildning vänder sig till dig som arbetar med barn och unga inom förskola och/eller grundskola. För att vara behörig att ansöka till denna utbildningen ska du ha minst 1 års yrkeserfarenhet (med omfattning om minst 50%) från arbete inom förskola och/eller grundskola.

Du läser på distans och på 50 eller 75% så att du kan kombinera arbete med studier.

Fakta

Antal poäng: 45 YH-poäng
Utbildningens längd: 18 veckor (50%) 12 veckor (75%)
Studieform: Distans
Studietakt: 50% eller 75%
Kommande studiestart: Sept 2022. OBS! Inväntar besked (maj) om beviljande från MYH

Målet med utbildningen

Denna utbildning ger dig kompetens inom språkinlärning och språkutveckling hos barn från tidig ålder och upp i grundskolan. Du får kunskap om arbetssätt som stödjer flerspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling samt vad ett interkulturellt arbetssätt innebär. Du ges pedagogiska verktyg och modeller för att arbeta med språkutveckling hos barn och unga.

Under utbildningen får du kunskaper om grundläggande teorier och faktorer som påverkar första- och andraspråksutveckling. Du lär dig om språkets uppbyggnad och användning, multimodala uttryck hos barn, tidiga möten med skriftspråket och även de första stegen mot att kunna skriva och läsa. Du får kompetens inom kommunikation och socialt samspel samt förståelse för verbal och ickeverbal kommunikation. Stor vikt läggs vid IKT som hjälpmedel.

YH-utbildningen ger dig

  • Kunskaper om arbetssätt som stödjer flerspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling samt vad ett interkulturellt arbetssätt innebär.
  • Kunskaper om grundläggande teorier i flerspråkighet och förklara faktorer som påverkar första- och andraspråksutveckling.
  • Kunskaper om arbetssätt och metoder som stödjer flerspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling samt kunna diskutera vad ett interkulturellt förhållningssätt innebär i praktiken
  • Kunskaper om barns språkutveckling, språkets uppbyggnad och användning, multimodala uttryck hos barn och unga, tidiga möten med skriftspråket, fonologiska medvetenhet i relation till skrift- och läsinlärning samt barn och ungas första steg mot att kunna skriva och läsa.
  • Kunskaper om kommunikation och socialt samspel och förklara begreppen verbal och ickeverbal kommunikation.
  • Kunskaper om samspelet mellan barn och vuxna och dess betydelse för språkutvecklingen.

Utbildningens upplägg

Inledande träff

Yh-utbildningen inleds med en introduktion där vi går igenom utbildningens mål samt övergripande utbildningsplanering. Vi går även igenom skolans rutiner, lärplattform och onlinemötesplattform som blir de huvudsakliga verktygen under studierna.

Distans

Utbildningen bedrivs på distans med vissa schemalagda webbaserade träffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen.

Lärare

KUI har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen, utöver det har vi inbjudna föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning utifrån sitt område.

Datorvana

Eftersom den största delen av utbildningen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera.

Behörighet

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Särskilda förkunskaper

Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning om minst 50% från arbete inom förskola och/eller grundskola. Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

Ansökan

Ansökan görs via vårt antagningssystem yh-antagning.se. När du skickat in din ansökan så granskar vi den och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig. Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på 019-10 00 80.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalsgrund är yrkeserfarenhet 1 år omfattning 50% motsvarar 1 urvalspoäng. 1 år omfattning 100% motsvarar 2 poäng.

KUI Yrkeshögskola

08-522 506 80
kui.se/yrkeshogskola

För mer information om Språkutveckling hos barn och unga, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Språkutveckling hos barn och unga

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Tel: 010-434 07 00
kui.se


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,2)
Baseras på 56 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Språkutveckling hos barn och unga från KompetensUtvecklingsInstitutet, fyll i följande uppgifter: