Folkhögskoleutbildning

Skådespelarlinje

Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Har du någon gång betraktat skådespelare som har ett äkta och intensivt uttryck och tänkt att så där bra och trovärdig skulle jag också vilja bli? Har du drömt om att inte bara spela teater utan att verkligen leva på scen? Har du längtat efter att få ägna dig helhjärtat åt skådespeleri under ett helt år?

Då är Katrinebergs Folkhögskolas Skådespelarlinje rätt för dig!

Skådespelarutbildning 

På Katrinebergs skådespelarlinje får du lära dig grunderna i olika skådespelartekniker. Lärarna har olika utgångspunkter och metoder för att närma sig det sceniska uttrycket.

Under året ställs du inför sceniska utmaningar i en positiv och trygg artistisk miljö, där din och hela klassens utveckling står i fokus. Året innefattar scenprojekt, redovisningar i teater, dans och sång, workshops, föreställnings- och produktionsarbete.

Undervisningens upplägg 

Undervisningen är delvis schemalagd och delvis i projektform. Gruppövningar och individuell undervisning varvas beroende på ämne och projekt, och du får hela tiden personlig coaching av din lärare som noggrant följer din utveckling.

Vissa lektionstimmar är tillsammans med de som går påbyggnadsåret. Under året får du dessutom använda dig av dina kunskaper i filmprojekt tillsammans med eleverna på filmlinjen.

Utbildningens innehåll

Under höstterminen får du genom träning och gruppimprovisationer utveckla ett fysiskt och spontant sceniskt uttryck. Du får insikt i grundläggande textarbete och filmskådespeleri, du får vara med som skådespelare i åtminstone två olika filmprojekt och du får jobba med scenisk gestaltning utifrån fler olika tekniker. Största delen av vårterminen vigs åt en större produktion där hela klassen jobbar tillsammans.

Tidigare studenter berättar

"Mina två år på Katrineberg har varit de mest givande åren i mitt liv. Jag går ut härifrån med enormt mycket ny kunskap, säkerhet i skådespeleriet och lysande vänner som jag vet att jag kommer ha med mig resten av livet. Här har jag lärt känna mig själv med oerhört engagerade lärare så har jag fått se vad jag faktiskt är kapabel till" - Malou Marnfeldt Skådespelarlinjen 2014-2016

Välkommen

Är detta något som tilltalar dig så har du ett hårt, intensivt men också spännande och lustfyllt år som väntar dig.

För mer information om Skådespelarlinje, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Vessigebro

Fortsatta studier

För dig som vill göra en seriös satsning på skådespeleri finns ett fördjupningsår du kan gå vidare med efter första året på Katrinebergs folkhögskola.

Det är ett år som handlar om skådespelarträning och skådespelarteknik. Du får lära dig hur du kan forma, gestalta och hämta inspiration till rollen/karaktären. Du får träna ditt sceniska uttryck, utmana ditt ”vanliga” gestaltningssätt samt utveckla din känslomässiga och sinnliga kapacitet.

Ni arbetar med olika texter ur både klassiska och moderna pjäser, samt arbetar med att skapa egna föreställningar. Improvisation och andra övningar som hör till skådespelarens arbete är naturliga inslag. Du får också lära dig grundläggande textanalys och dramaturgi för att självständigt kunna förbereda en roll.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men alla deltagare betalar 400 kronor per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Så ansöker du

För att antas till skådespelarlinjen ska du ha erfarenhet av teater, rörelse och sång från estetisk linje på gymnasieskolan eller annan utbildning inom teater.

Ansökan

Du ansöker i Schoolsoft, länken finns på Katrinebergs folkhögskolas hemsida.

Denna utbildning har Gymnasial nivå (A2) som studiestödsnivå.

Inträdesprov

Sökande kallas till scenprov samt röst- och rörelseövningar och intervju på skolan. Dessa sker på våren - ta kontakt med skolan för mer information. 

Examen & Intyg

Vid kursens slut erhålles ett intyg från skolan med detaljerad beskrivning av kursinnehållet.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Skådespelarlinje

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Katrinebergs Folkhögskola
Katrinebergs Folkhögskola
310 58 Vessigebro

Katrinebergs folkhögskola – en av landets äldsta folkhögskolor

Skolan ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, tio kilometer öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna...

Läs mer om Katrinebergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights