Visa studentum.se som: Mobil

Hallands konstskola

Katrinebergs Folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Halmstad
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Startdatum: 2022-08-22 - Halmstad
Sista ansökan: 2022-05-09

Om utbildningen

Hallands Konstskola är en tvåårig konstnärlig grundutbildning som erbjuder studier på heltid. Hallands Konstskola är en del av Katrinebergs folkhögskola förlagd till Halmstad.

första året

Första året riktar sig till dig som har gått estetiskt program på gymnasiet, tagit konstkurser eller är självlärd men vill öva upp tekniska, praktiska och teoretiska baskunskaper. Du får lära dig att orientera dig inom flertalet tekniker och arbeta två- och tredimensionellt.

andra året

Till andra året kan du söka direkt om du har en ettårig grundläggande konstutbildning eller motsvarande erfarenheter. Under andra året sker en fördjupning av ditt konstnärliga arbete med individuell handledning. Du får också vägledning i att göra arbetsprover för att kunna söka vidare till högre utbildning. Vi ger dig möjligheter att sammanställa en representativ portfolio med ”Artist Statement”.

undervisning

Hos oss får du verktyg till att gestalta innehåll och omvandla intryck med hjälp av olika estetiska tekniker och metoder. Vi utgår från dina förmågor och intressen och hoppas kunna förse dig med en utökad kunskap inom konstens praktiska och teoretiska områden. Utbildningen förbereder dig för både vidareutbildning och arbetsliv.

Hallands Konstskola erbjuder en tvåårig förberedande utbildning på heltid för dig som vill fördjupa ditt personliga bildspråk och utveckla din förmåga att arbeta processinriktat och självständigt. Du får grundläggande teknik- och materialkunskaper inom fälten för samtidskonsten tillsammans med konstteoretisk och konsthistorisk orientering. Utbildningen ger dig även kunskap om konstnärsyrkets villkor och möjligheter och är förberedande för högre studier inom fältet kultur: konst, konsthantverk, design, scenograf, speldesign och arkitektur.

Undervisningen är uppdelad i grupp, workshops, och i enskilda samtal med lärarledd handledning. Under studietiden får du uppgifter av läraren men arbetar även självständigt när det inte är schemalagda aktiviteter. Du får en egen ateljéplats och har fri tillgång till skolans verkstäder som är tillgängliga även under kvällstid och helger.

Du får kännedom om konstens historia och att sätta ditt arbete i relation till konsthistorien och den samtida konstscenen. Genom studiebesök och konstteori ges perspektiv på lokal, nationell och internationell konst. Utbildningen ska främja den egna förmågan att ifrågasätta och vidga perspektiv vad gäller konst, samhälle och omvärld.

Läsåret är organiserat i ämnes- och temainriktade perioder uppdelat veckovis i kortare och längre block.

Aktuella samtidskonstnärer och gästföreläsare bjuds regelbundet in till skolan. Att besöka utställningar, göra studiebesök på konstinstitutioner och följa med på konstresor som anordnas ingår i utbildningen.

Du kommer att arbeta i olika material. Material som tillhör teckning och måleri är exempelvis: blyerts, kol, tusch, vattenfärg, olja och akrylfärg. Material som används i den skulpturala verkstaden är exempelvis: trä, lera, gips och betong. För foto, ljud och videobaserade arbeten finns det utrustning att låna.

En viktig del av konststudierna är att vi samtalar på ett inkluderande sätt och ger varandra stöd. Vi vill eftersträva en tillåtande miljö med respekt och nyfikenhet för allas individuella arbetsprocesser. Vi skapar ett tryggt rum för diskussioner och värdesätter att kritiskt ifrågasätta invanda normer och strukturer.

För mer information om Hallands konstskola, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

ANSÖKAN

Sista ansökningsdag till Hallands konstskola är den 9 maj 2022.

Intervjuperiod 26-28 maj

Vid ansökan ska följande skickas med:

  • Ansökningsblankett
  • Två referenser
  • Personligt brev
  • Arbetsprover
  • Kopia av senaste skolbetyg
  • Personbevis

Sökande till år 2 ska även presentera kortfattat och beskriva en idé till ett eget konstprojekt som man vill arbeta och utveckla.

Sökande kallas till en intervjudag. Om du inte har möjlighet att fysiskt närvara kan intervjun göras via Skype.

Bifoga personligt brev och arbetsprover

Bilagorna och arbetsproverna skickas digitalt till skolans e-postadress med ärenderubrik "Hallands Konstskola".

arbetsprover

Förutom ansökningsblanketten ska du presentera 5-8 arbetsprover varav tre teckningar, övriga i valfri teknik.

Med olika tekniker menas teckningar, skulpturer, objekt, måleri, installationer, foto, video.

Du kan skicka in dina arbetsprover via e-post eller på ett USB, en CD, en DVD eller papperskopior. Vi godtar dessa format: .jpg .jpeg, .png, eller .gif. Bilderna får inte vara tyngre än 3 MB. Bifoga uppgifter som anger originalstorleken på dina arbeten.

Video- och ljudfiler laddar du upp på ett eget skapat konto på youtube eller vimeo, som du sedan anger länken till i ansökningsblanketten. Maxlängd för varje film- och ljudverk är 3 minuter.

Katrinebergs Folkhögskola

Katrinebergs folkhögskola – en av landets äldsta folkhögskolor

På Katrineberg hittar du det du är bra på. Det spelar ingen roll vilken kurs du går här, målet är alltid detsamma: Att bli klokare på sig själv, livet och världen. Studierna på Katrinebergs Folkhögskola är kostnadsfria, berättigande till CSN...


Läs mer om Katrinebergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hallands konstskola

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Katrinebergs Folkhögskola

Katrinebergs Folkhögskola
310 58 Vessigebro


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,8)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Hallands konstskola från Katrinebergs Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: