
Allmän kurs - På väg mot vårdyrket - Grund
Vi erbjuder en kurs på grundnivå med inriktning mot Vård och omsorg. Du läser svenska som andraspråk och matematik på grundnivå. Du läser också grundläggande omvårdnadskunskap där det också ingår praktikveckor inom äldreomsorg och/eller hemtjänsten.
Vad du får lära dig
Kursen har fokus på svenska som andraspråk: läs- och hörförståelse, skrivträning, grammatik och uttal. I omvårdnadskunskap läser du: Grundläggande omvårdnadskunskap: kroppens funktioner, fysiska och psykiska sjukdomar, hälsa och friskvård, livskvalitet, åldrande, etik och bemötande, funktionsnedsättningar, kost och måltid, hygien, förflyttningsteknik och vårdens organisation och dokumentation. Muntlig och skriftlig kommunikation i vårdarbetet. Ämnen som kultur och sociala frågor inom vård och omsorg i Sverige ingår också. Du läser också matematik grund.
Utbilda dig för livet
Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan – att vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar med mera. Skapande verksamhet, där man kan välja mellan många olika praktiska aktiviteter, ingår också i kursen för alla studerande. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden.
Har du behov av extra stöttning i studierna kan vi erbjuda det. Skriv i så fall i din ansökan att du behöver detta.
Så ansöker du
Ansökan
Ansökan sker via skolans hemsida.
Behörighet
Betyg i D-Kursen eller snart klar med D-Kursen på SFI.
Efter examen förväntas deltagaren kunna:
Du har utvecklat dina kunskaper i svenska språket, matematik och grundläggande kunskaper i omvårdnadskunskap. Du har fått kunskap om studieteknik och om tematiskt arbete, och kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du har också fått med dig datorkunskap. Beroende på hur långt du kommer i dina studier kan du få behörighet på grundskolenivå i svenska som andraspråk och matematik. Efter godkänd kurs får du ett intyg som ger dig behörighet att söka till Vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå.
Karlskoga Folkhögskola Facebook
Kostnader
1650kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera.
Bekräftelseavgift på 250kr i samband med din ansökan, vilken räknas av på första serviceavgiften.
Karlskoga Folkhögskola

Välkommen till Karlskoga Folkhögskola!
Vi är folkhögskolan som vill och vågar för framtiden.Karlskoga folkhögskola har tre ledord som blivit vår vision; möten, mod och möjligheter. Vi skapar möten där du är med och påverkar. Folkhögskolan är en plats för fria och öppna diskussioner där...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Karlskoga Folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Allmän kurs - På väg mot vårdyrket - Grund från Karlskoga Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: