Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Datavetenskapliga programmet 180 hp

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Högskolan i Gävle

Är du kreativ och gillar kluriga utmaningar? Välkommen till det datavetenskapliga programmet!

Här får du en bred utbildning i programmering och programvaruutveckling. Samtidigt läser du en rad kurser inriktade på geografiska informationssystem, GIS. Det ger dig stora möjligheter till ett spännande yrkesliv.

Programmering från grunden

Du behöver ingen erfarenhet av programmering innan du börjar hos oss. Det viktiga är att du är nyfiken. Programmering finns överallt. Oavsett om det gäller en mobil, dator, kaffemaskin eller ett flygplan - det mesta omkring oss behöver mjukvara för att fungera.

Snart har du kunskapen för att hitta smarta lösningar till framtidens datavetenskapliga och tekniska problem. Dessutom blir du kunnig på geografisk information. Du kan skapa program som är viktiga inom till exempel samhällsplanering, brandövervakning, blåljus, infrastruktur, transporter, ruttoptimering eller miljöövervakning.

Var med och bidra till att nå FN:s globala mål

Under utbildningen lär du dig att utveckla lösningar som tar hänsyn till flera av de globala målen, framför allt målen om Hållbar energi för alla, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och Hållbara städer och samhällen.

För mer information om Datavetenskapliga programmet 180 hp, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Högskolan i Gävle?

Bostadsgaranti

Behov på

arbetsmarknaden

Distansutbildningar

Så ansöker du

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.

Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Högskolan i Gävle Facebook

Fortsatta studier

Vill du fortsätta att bredda och fördjupa dina kunskaper? Efter din examen är du behörig att söka ett masterprogram. På Högskolan i Gävle finns till exempel masterprogrammet i geospatial informationsvetenskap. Efter detta har du möjlighet att satsa på en forskarkarriär. Hos oss finns en forskarutbildning inom geospatial informationsvetenskap.

Upplägg

Om programmet

Under dina tre år som student kommer du att lära dig metoder, problemlösning, algoritmer, programmering, databaser, webb, grafik och geografiska data. Och en hel del annat du har nytta av inför framtiden. Du jobbar både individuellt och med andra. Programmet leder till en kandidatexamen med datavetenskap som huvudområde. På Högskolan i Gävle kan du dessutom bygga en kompetens som är svår att hitta någon annanstans, eftersom en stor del av våra kurser kopplas samman med GIS.

Breddning mot GIS

Geografiska informationssystem handlar om att samla in, lagra, analysera, presentera och visualisera geografiska data och information. Idag räknar vi med att våra mobiler ska visa exakt var vi befinner oss eller var närmaste pizzeria ligger. Men GIS är större än så. Det används som ett verktyg i stora samhällsutmaningar - till exempel för att mäta våra glaciärer, bekämpa skogsbränder, tolka satellitdata och identifiera trender i vår omvärld.

En central plats inom GIS

Här i Gävle samlas många GIS-aktörer, forskare och företag som är världsledande med sina verktyg – till exempel Lantmäteriet och ESRI. Redan under utbildningen kliver du in i branschen. Bland annat genom gästföreläsningar, projekt och studiebesök.

Flera av de kurser som du läser inom programmet kopplas till GIS. Det ingår även fördjupningskurser inom visualisering, bildbehandling och bildanalys. När du visualiserar skapar du bilder för att göra data lättbegripligt för andra. I bildanalys gör du tvärt om, där används digitala bilder för att analysera vad som sker.

Du behövs på arbetsmarknaden

Efterfrågan på kompetens inom det datavetenskapliga området är mycket stor och väntas fortsätta växa. Efter din examen har du breda kunskaper och kan arbeta inom alla möjliga områden som omfattar utveckling av programvara och mjukvarusystem – med en specialisering i utveckling av tillämpningar som använder geografisk information. Det finns även möjlighet till en internationell karriär.

Många yrken att välja bland

Våra studenter har fått arbeten inom en mängd olika yrkesroller. Till exempel som programmerare, applikationsutvecklare, IT/GIS-specialist, systemerare, teknisk projektledare, webbdesigner, IT-support, IT-tekniker, IT-konsult och mycket mer.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Datavetenskapliga programmet 180 hp

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Studera på Högskolan i Gävle

Gör som 16 000 andra – plugga på Högskolan i Gävle! Vi erbjuder dig ett brett utbud av unika och utmanande utbildningar. Hos oss hittar du allt från lärar- och ekonomutbildning till kriminolog- och civilingenjörsutbildning. Hos oss kan du välja...

Läs mer om Högskolan i Gävle och visa alla utbildningar.

Highlights