Visa studentum.se som: Mobil

Designteknikerutbildning

Högskolan i Borås
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen etc)
Borås
180 hp
Startdatum: Höst 2019 - Borås
Antagningshistorik

Designteknikerutbildning

Designteknikerutbildningen bygger framför allt på olika projektkurser där du på ett praktiskt sätt får kunskaper om både konfektions- och produktionsteknik. Kurserna fokuserar på olika produktgrupper och ger dig till exempel ingående kunskaper i CAD-baserad mönsterkonstruktion, gradering och sömnad av olika typer av plagg i Textilhögskolans konfektionslabb. Du lär dig också att söka kostnadseffektiva detaljlösningar som fungerar i produktion och får förståelse för provplagg samt passforms- och avprovningsteknik för de olika typerna av produkter. I kurserna lyfts också funktions- och kvalitetskrav fram, liksom säkerhetsaspekter. Dessutom får du kunskaper om hur man utvecklar arbetsmetoder samt internationella kvalitets- och specifikationsunderlag och hur man beräknar åtgång av material, tar fram tillverkningsorder och optimerar materialåtgången. De kurser som finns utöver projektkurserna ger dig ytterligare kunskaper för att klara projekten och för ett yrkesliv som designtekniker. Utbildningen ger dig bred kunskap, vilket gör att du kan få varierande uppgifter inom ett större eller mindre företag, beroende på företagets behov samt ditt eget intresse. Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller kvalitetskontrollant i Sverige eller utomlands. Du kan också välja att studera vidare på en masterutbildning och kanske så småningom bli forskare.Eftersom utbildningen är inriktad mot en internationell produktion kan vissa utbildningsdelar komma att ges i ett annat land. På Textilhögskolan finns samarbete med såväl svenska som utländska företag och universitet. Vi förbereder dig för att kunna möta dagens samhällsutmaningar, dels i dina framtida professioner och dels som samhällsmedborgare. Därför är det viktigt att hållbarhetsfrågor integreras i utbildningen. Denna utbildning innehåller kurs som är diplomerad inom hållbar utveckling. Det innebär att kursen uppfyller fastställda kvalitetskriterier som säkerställer att hållbar utveckling är tydligt sammankopplat med kursplaner och examinationsmoment

Ansökan och behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik B eller Matematik 2a / 2b / 2c +Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1a1+1a2 +Engelska B eller Engelska 6, alternativt godkänt prov i engelsk läsförståelse som avläggs under provdagen.Teoretiska och praktiska kunskaper kopplade till manuell mönsterkonstruktion och sömnad mot olika plaggtyper. Dessa kunskaper bedöms utifrån en digital produktpresentation samt under en provdag som utgörs av både praktiska och teoretiska test.

Examen, diplom m.m.

Kandidatexamen

Högskolan i Borås

Högskolan i Borås ambition är att bli det tredje universitetet i Västsverige. Vi satsar på att vara ett komplett lärosäte som sätter studentens lärande i centrum. Högskolan har cirka 12 400 studenter och drygt 700 anställda. I samverkan med näringsliv och offentlig sektor bedriver vi utbildning och forskning av hög internationell kvalitet och med stor samhällsrelevans.

Till Högskolan i Borås hör de såväl nationellt som internationellt starka varumärkena Textilhögskolan och Bibliotekshögskolan. De båda driver verksamhet inom utbildning och forskning inom sina respektive områden.

Högskolan i Borås driver flera spännande forskningsprojekt och har i dag rätt att examinera forskare inom fyra områden: Biblioteks- och informationsvetenskap, Resursåtervinning, Textil och mode (generell) och Textil och mode (konstnärlig).

Mitt i stan, i ena änden av Allégatan hittar du högskolans samlade campus med lektionssalar, restauranger, café och bibliotek. Det är nära till det mesta och knappt 10 minuters promenad till Resecentrum och Centralstationen. Vi har även högskoleutbildningar på Campus Varberg.

Visa alla utbildningar med Högskolan i Borås

Kontaktuppgifter till Högskolan i Borås

Högskolan i Borås

Allégatan 1
501 90 BORÅS

Tel: 033-435 40 00


Recensioner
Kursrecensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Arrangörsrecensioner
(3,7)
Baseras på 10 recensioner.
Se alla skolans recensioner