Om utbildningen
Tycker du om tekniska lösningar, installationer och system? Då kan ett yrke inom el- och energi vara något för dig! Läs Hermods elutbildning Installationselektriker som ger dig rätt kompetens och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Efter utbildningen
Du kan arbeta med ny- och ombyggnationer i olika arbetsområden. Du kan arbeta med felsökning och reparationer på elektriska anläggningar och kompletterande installationer till exempel uppsättning av el-centraler, kabeldragning och att montera strömbrytare och vägguttag.
Du kan jobba med installation av data- och teleutrustningar, larm för inbrott och brand, automatiska låsanordningar samt dra kablar till satellit- och kabel-TV-anläggningar. Arbetsuppgifterna sker såväl i bostäder och kontor som inom industrin. Felsökning och intrimning av anläggningar är vanliga arbetsuppgifter.
Förkunskaper och behörighet
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.
Innehåll och upplägg
Du får en utbildningsplan som är framtagen utefter ECY:s rekommendationer. För att du ska få ut det mesta av utbildningen och lära dig snabbt får du praktisera de teorier som du läser i vår verkstad. Du använder dig också av vår digitala lärplattform LEARNWARE för att läsa teori med slutprov.
I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande (apl) som du genomför på ett företag och får då knyta kontakter som kan leda till jobb. Du följer arbetsplatsens arbetstider fullt ut. Din apl-plats skaffar du själv och den godkänns av din utbildare. Din apl-period är minst 8 veckor.
Utbildningen är på heltid och omfattar 20 poäng per vecka.
Efter godkänd utbildning kan du påbörja din lärlingstid på 1600 timmar på ett företag. För att få påbörja din lärlingstid så krävs det att du har godkänt betyg i Matematik 1a, Svenska 1 (Svenska som andra språk 1) och Engelska 5. Det är därför bäst att läsa dessa kurser innan du påbörjar elutbildningen. Du kan läsa mer på ECY:s hemsida.
Kurser i utbildningen:
- Energiteknik 1
- Elektromekanik
- Datorteknik 1a
- Praktisk Ellära
- Kommunikationsnät 1
- Elinstallationer
- Elkraftteknik
- Mekatronik 1
- Elmotorstyrning
- Larm, övervaknings- och säkerhetssystem
- Fastighetsautomation
- Belysningsteknik
- Servicekunskap
- Skötsel av elanläggningar*
- Gymnasiearbete*
*Kursen ingår bland de valbara kurserna om du studerar i Kristianstad.
Bra att veta:
- Läser du utbildningen via Kristianstad kommun läser du 1600 poäng varav 200 poäng valbara kurser.
- Utbildningen innehåller 8 veckors apl.
Kommande kursstarter
Varför välja Hermods VUX?
CSN-berättigad
Distansutbildningar
86% rekommenderar denna utbildning
Intresseanmälan
Vuxenutbildning på distans eller flexibelt i klassrum Hermods erbjuder ett brett och modernt utbud av vuxenutbildning. Hos oss kan du läsa om du saknar högskolebehörighet, vill byta yrke eller önskar höja din kompetens. Vi erbjuder över 150 gymnasiekurser och yrkesutbildningar...