Videoreportage
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar är en akademisk yrkesutbildning som leder fram till specialistsjuksköterskeexamen. Utbildningen ger dig fördjupning i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Vidare ger dig utbildningen fördjupning i ledarskap och lärande för att du ska kunna leda och samordna vårdarbetet. I utbildningen ingår ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens för att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt implementera forskningsresultat. Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och fortsatta studier på forskarnivå.
Arbetsområde
Specialistsjuksköterskor inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar arbetar inom barn- och skolhälsovård, på mottagningar såväl som på vårdavdelningar. Det hälsofrämjande arbetet liksom den omvårdnad som ges vid barns sjukdom och ohälsa bygger på varje barns specifika behov och rättigheter, samt barnets familj som central samarbetspartner.
Innehåll
Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.
De kurser som ingår är:
- Avancerad bedömning och vårdhandlingar inom hälsofrämjande arbete för barn och ungdomar och deras familjer, 15 hp
- Avancerad bedömning och vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar, 15 hp
- Vetenskaplig metod, 7,5 hp
- Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, 15 hp
- Ledarskap och lärande, 7,5 hp
Fortsatta studier
Specialistsjuksköterskeprogrammet ligger till grund för fortsatta studier på avancerad nivå och forskarnivå.
Examen
Specialistsjuksköterskeprogrammet leder fram till en akademisk yrkesexamen samt generell examen på avancerad nivå (magisterexamen).
Belastningsregistret
När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Examen & Intyg
Sahlgrenska Akademin
Sahlgrenska Akademin
Reportage
Yrkesinspiration: tandhygienist
Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.
Intresseanmälan

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...
Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.