Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Fårösund, Hemse
Längd: 1 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Språk: Svenska
Startdatum: 2018-08-27 - Fårösund
Sista ansökan: Restplats finns för hösten

Textillinjen

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig utbildning för dig som både vill designa, konstruera och sy kläder samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Detta ger utbildningen dig 

Utbildningen ger dig förberedelse att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande. Du får skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får flera olika verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk.

Portfolio och utställningar

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio, samt arbeta med presentationer och utställningar. Du får tillgång till lokalerna utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Hållbar utveckling

Gotlands folkhögskola vill att året på Textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar ni med redesign och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Kursinnehåll

 • Mönsterkonstruktion: Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Ni jobbar med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. Ni provar även mer experimentell formgivning.
 • Sömnad: Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad.
 • Materiallära: Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.
 • Färg och form: Kursen ger flera olika verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material.
 • Textiltryck: Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.
 • Färgning: Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.
 • Fack- och modeteckning: Skissa efter levande modell, jobba med produktskisser och modeteckningar.
 • Digital design: Redigera bilder i PhotoShop till presentationer, mönster, original till screentryck och portfolio. Göra presentationsmaterial i InDesign.
 • Textila tekniker: Under året får du prova på olika textila tekniker såsom tovning, vävning, stickning, virkning och broderi.
 • Textil- och dräkthistoriaGrundläggande textil- och dräkthistoria från förhistorisk tid till nutid.

sykurs

Studieresor och studiebesök

Ni gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor. Under studieåret besöker ni Borås och Sjuhäradsbygden där ni bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet och flera textila företag. Ni besöker också lokala företag på Gotland inom textilbranschen som te.x. Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Gästlärare

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka Gotlands folkhögskola för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

För mer information om Textillinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan till Textillinjen, år 1

Du söker via webbformuläret på utbildningens hemsida eller via en ansökningsblankett. Detta ska du bifoga till din ansökan: (OBS! Ej originalhandlingar)

 • Personbevis (inte äldre än 3 månader)
 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/intyg
 • Ett personligt brev där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare och varför du söker till Textillinjen.
 • Ett arbetsprov där du presenterar inspiration till ett designat plagg. Arbetsprovet ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik till exempel collage, blyerts, akvarell eller dyl. Du kan även presentera din idé som en moodboard. Märk arbetsprovet på baksidan med namn och personnummer. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Antagning till Textillinjen år 2, projektåret

Detta ska du bifoga till din ansökan till Textillinjens projektår. OBS! Ej originalhandlingar

 • Personbevis (inte äldre än 3 månader)
 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • En beskrivning av projektet på max 2 A4-sidor och en tidsplan samt med skisser/bildidéer. Max 6 stycken bilder/skisser från ditt projekt. Märk skisserna på baksidan med namn och personnummer. Om du vill ha tillbaka skisserna, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på Textillinjens projektår får tillbaka dina skisser vid skolstart.

Kontakta skolan om du har frågor om ansökan. 

Skicka dina arbetsprover till denna adress:

Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Antagning

Du som sökt Textillinjen kommer att bli kontaktad per telefon för en enskild intervju. Besked om antagning eller reservplats kommer i mitten av maj.

Kostnader

Utbildningen är gratis och CSN-berättigande. Vissa kostnader för material och resor tillkommer. 

Extra kostnader

Du som studerar heltid på Textillinjen betalar en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa bekostar du själv.

Kostnader för Textillinjens år 2, projektåret

Den studerande bekostar allt material själv. En fast terminsavgift på 600 kr/termin för förbrukningsmaterial (som kopieringspapper, sytråd, nålar etc) tas ut.

Fortsatta studier

Textillinjen ger dig en god förberedelse att studera vidare på högre nivå inom design och textil samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande. Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla din kreativa och konstnärliga sida. Kursens mål är också att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Textillinjen har ett påbyggnadsår i form av ett projektår (läs mer om projektåret nedan). Till projektåret söker du med en projektidé. För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper motsvarande Textillinjen åk 1. Du kan även läsa deltidskurser efter du genomfört ett år på textillinjen. 

Projektåret

Textillinjens projektår ger dig möjlighet att under ett helt år arbeta med ett eget projekt. Där kan du skapa en portfolio eller arbetsprover för att söka högre textil- eller designutbildning, arbeta med en utställning eller produktutveckling. Du som söker måste ha ett definierat projekt eller ett arbetsområde. Ditt projekt ska ha ett syfte och mål. Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat. Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra.

FÖRKUNSKAPER

Du behöver ha dokumenterade förkunskaper i textil och design motsvarande Textillinjen årskurs 1. Du behöver vara driven, kunna jobba självständigt och ha en förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform.

VAD PROJEKTÅRET ERBJUDER

Textillinjens projektår, år 2, är en möjlighet för dig att fördjupa dig inom och utforska det textila arbetsfältet med dina önskemål som utgångspunkt. Du får jobba hantverksmässigt eller konstnärligt genom att fokusera på teknik och/eller material, samt får möjlighet att utveckla och fördjupa ditt eget uttryck.

Väljer du att läsa Textillinjens andra år, projektåret, har du tillgång till Textillinjens lokaler: en sömnadssal utrustad med både industri- (skinn- och pälsmaskiner, overlock, raksöm) och hushållsmaskiner (overlock, raksöm), en bildsal utrustad med bland annat utrustning för screentryck, tryckbord, färgeri, utrustning för tovning samt en vävsal.

PROJEKTÅRETS UPPLÄGG

Det kommer att finnas handledningssamtal inplanerade cirka 1 timme/vecka. Då pratar ni om ditt arbete och din process och du får hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning. Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt tillsammans med din handledare. Vid kursens slut sker en redovisning av projektet för övriga deltagare på Textillinjen

Den studerande kommer att ha 20 timmar schemalagd projekttid/vecka på skolan. Schemat utformas tillsammans med den projektsökande.

Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola

Fårösund och Hemse

Välkommen till Gotland! En fantastisk plats att studera på. Här är det nära till hav, natur och inspirerande miljöer. Folkhögskolans studerande från de estetiska linjerna – musik, foto, skrivare, textil och film möter socialpedagoger och studerande från allmänna linjen. Gotlands...


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Textillinjen.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Ja tack
Nej tack

Hitta till utbildaren

Gotlands folkhögskola

Storgatan 11
623 50 Hemse