Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Hemse
Längd: 1 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Språk: Svenska
Sista ansökan: Restplats finns för hösten

Textillinjen

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig utbildning för dig som både vill designa, konstruera och sy kläder samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida. En sykurs för dig som vill skapa!

Detta ger utbildningen dig 

Utbildningen ger dig förberedelse att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande. Du får skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får flera olika verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk.

Portfolio och utställningar

Du kommer att dokumentera ditt arbete och skapa en portfolio samt arbeta med presentationer och utställningar. Du får tillgång till lokalerna utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Hållbar utveckling

Gotlands folkhögskola vill att året på Textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar ni med redesign och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Kursinnehåll

 • Mönsterkonstruktion: Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Ni jobbar med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. Ni provar även mer experimentell formgivning.

 • Sömnad: Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad.
 • Materiallära: Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

 • Färg och form: Kursen ger flera olika verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material.

 • Textiltryck: Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

 • Färgning: Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

 • Fack- och modeteckning: Skissa efter levande modell, jobba med produktskisser och modeteckningar.

 • Digital design: Redigera bilder i PhotoShop till presentationer, mönster, original till screentryck och portfolio. Göra presentationsmaterial i InDesign.

 • Textila tekniker: Under året får du prova på olika textila tekniker såsom tovning, vävning, stickning, virkning och broderi.
 • Textil- och dräkthistoriaGrundläggande textil- och dräkthistoria från förhistorisk tid till nutid.

sykurs

Studieresor och studiebesök

Ni gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor. Under studieåret besöker ni Borås och Sjuhäradsbygden där ni bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet och flera textila företag. Ni besöker också lokala företag på Gotland inom textilbranschen som te.x. Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Gästlärare

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka Gotlands folkhögskola för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

För mer information om Textillinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

För att söka till Textillinjen behövs inga speciella förkunskaper men du bör ha ett intresse för textil, design, färg och form.

Ansökan

Du söker via webbformuläret på utbildningens hemsida eller via en ansökningsblankett.

Komplettera din ansökan med: 

 • Ett personligt brev, max en A4-sida, där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare och varför du söker till Textillinjen.

 • Ett arbetsprov där du presenterar inspiration till ett designat plagg. Arbetsprovet ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik till exempel collage, blyerts, akvarell eller dyl. Du kan även presentera din idé som en moodboard. Märk arbetsprovet på baksidan med namn och personnummer. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

 • Personbevis, kopior på arbetsintyg samt ditt senaste skolbetyg.

Kontakta skolan om du har frågor om ansökan. 

Antagning

Du som sökt Textillinjen kommer att bli kontaktad per telefon för en enskild intervju.

Kostnader

Utbildningen är gratis och CSN-berättigande. Vissa kostnader för material och resor tillkommer. 

Extra kostnader

Du som studerar heltid på Textillinjen betalar en fast avgift på 600 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa bekostar du själv. Under Studieekonomi kan du läsa mer om övriga kostnader för studerande på folkhögskolan.

Fortsatta studier

Textillinjen har ett påbyggnadsår i form av ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé. För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper motsvarande Textillinjen åk 1. Du kan även läsa deltidskurser efter du genomfört ett år på textillinjen. 

Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola

Fårösund och Hemse

Välkommen till Gotland! En fantastisk plats att studera på. Här är det nära till hav, natur och inspirerande miljöer. Folkhögskolans studerande från de estetiska linjerna – musik, foto, skrivare, textil och film möter socialpedagoger och studerande från allmänna linjen. Gotlands...


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Textillinjen.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt

Kontaktuppgifter till Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola


Storgatan 11
623 50 Hemse

Tel: 0498-20 36 50

gotlandsfolkhogskola.se

Kontakta Gotlands folkhögskola