Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Hemse
1-2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2020-08-24 - Hemse
Musiklinjen

Musiklinjen

Musiklinjen

På Musiklinjen utvecklar du din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer. Här kan du under 1-2 år utveckla dina musikaliska färdigheter samt förbereda dig för vidare studier på musikhögskola.

Musiklinjen på Gotlands folkhögskola

På musiklinjen ges du möjligheten att utveckla din musikaliska personlighet, både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer. Det ges många tillfällen att framträda inför publik.

Hos oss får du tid att musicera och utveckla din kreativitet. Du fördjupar dina musikaliska kunskaper, får musikhögskoleförberedelse och får möjlighet att upptäcka ny musik. Lärarna är erfarna pedagoger som stöttar och vägleder dig.

Musiklinjen riktar sig till dig som sjunger eller spelar på en grundläggande nivå. På musiklinjen får du individuell undervisning, spela i ensemble och lära dig grunderna i hur du skriver och läser noter.

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1-2 två år på heltidsstudier i musik. På musiklinjen finns det stora förutsättningar för egen musikalisk utveckling, mycket av undervisningen bygger på ensemblespel, du få en gedigen musikteoriundervisning och även individuell undervisning.

På musiklinjen får du lära dig att lyssna, spela, skriva, öva och framföra!

 • Lyssna - Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling.

 • Spela- Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument.

 • Skriva- Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande.
 • Öva- Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill.

 • Framföra- Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.
För mer information om Musiklinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du kan söka till Musiklinjen på två olika sätt:

 • Provspelning på plats eller
 • Skicka inspelning

Detta ska du bifoga till din ansökan till Musiklinjen.

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Ljud- eller filmfiler

Antagning

I maj har vi informations- och antagningsdagen på folkhögskolan i Hemse för sökande till Musiklinjen. Då har du som sökt utbildningarna och kallats till intervju möjlighet att komma hit för en provspelning och bekanta dig med skolans miljö och förutsättningar.

Läs mer här om provspelning

Om du av olika anledningar inte kan komma till våra antagningsdagar i maj kommer vi vilja boka ett möte med dig via Skype eller Facetime. 

Mer information om antagningsdagen skickas ut i början av maj i ett separat brev till dig som kallas till intervju.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut. Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.  

Musikhus

Skolan har ett eget musikhus

Som musikstuderande har du tillgång till skolans lokaler dygnet runt, vilket ger dig unika möjligheter till samspel och övning. Vi har också en konsertlokal med scen och plats för cirka 150 personer. I direkt anslutning till konsertlokalen finns en modern inspelningsstudio. 

Studion

I vår moderna och välutrustade studio arbetar du på en Mac-dator med inspelningsprogrammet Logic och lyssnar via Genelechögtalare. Studion är mycket flexibel, och du kan välja att spela in från skolans konsertsal (med konsertflygel) eller från ett ljuddämpat inspelningsrum. 

Det går att spela in på 16 kanaler simultant med 4 separata monitorsystem för hörlurar och vi har ett stort urval av mikrofoner, från stormembran till små overheadmickar och dynamiska mikrofoner. Som deltagare på musiklinjen har du tillgång till studion dygnet runt.

Utbildningens innehåll

Du får undervisning i följande: 

 • Huvudinstrument enskilt och i grupp
 • Ensemblespel i olika genrer
 • Musikteori och gehörsträning
 • Kör
 • Skriva låtar 
 • Scenisk träning
 • Sångensembler i olika genrer
 • Ensembleledning med inriktning högskoleförberedelse

På Musiklinjen är det högt i tak och du har stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll - utifrån nivå, önskemål och behov. Undervisningen sker både enskilt och i grupp. Gruppen är viktig för individens utveckling och Musiklinjens personal arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar och samarbetar. Det är för att du som individ ska känna trygghet.

Viktigt i utbildningen är att du är delaktig i lärprocessen och tar ansvar. Ambitionen är att du som går på Musiklinjen ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du ska känna dig styrkt att gå vidare till t.ex högre musikutbildningar eller andra utbildningar.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. Vissa kostnader kan tillkomma, läs mer om detta på utbildningens hemsida. 

Fortsatta studier

Utbildningen är för studerande som vill utveckla sina musikaliska färdigheter. Den är också en förberedande utbildning inför högre musikstudier på exempelvis musikhögskola.

Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola

Välkommen till Gotland, en fantastisk plats att studera på!

Här är det nära till hav, natur och inspirerande miljöer. Folkhögskolans studerande från de estetiska linjerna – musik, foto, skrivare, textil och film möter socialpedagoger och studerande från allmänna linjen. Konserter, utställningar, studiebesök och föreläsningar är en del av skollivet....


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Musiklinjen

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Gotlands folkhögskola

Storgatan 11
623 50 Hemse

Tel: 0498-20 36 50
gotlandsfolkhogskola.se

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musiklinjen från Gotlands folkhögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: