Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Sjukhusfysikerprogrammet

Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik

Om utbildningen

Är du intresserad av fysik och matematik, men även av biologi och medicin och av att använda dina kunskaper i ett meningsfullt sammanhang? Då är sjukhusfysikerprogrammet något för dig!

Sjukhusfysikern är hälso- och sjukvårdens expert på strålning och strålsäkerhet. Arbetet innebär till exempel att medverka till att patienter vid strålbehandling får en optimal behandling och att stråldoserna reduceras så långt som möjligt vid bildgivande diagnostik. Sjukhusfysikern har även till uppgift att utbilda och informera personal, patienter och anhöriga om strålsäkerhet och om olika undersöknings- och behandlingsmetoders förväntade nytta och risker för biverkningar. Verksamheten bedrivs alltså i nära samarbete med annan sjukvårdspersonal och i många fall även med patienten. Ofta finns också möjlighet att delta i forsknings- och utvecklingsarbete. Utbildningen till sjukhusfysiker ger gedigna kunskaper och färdigheter inom strålsäkerhet, strålningsfysikalisk mätteknik med mera. Detta efterfrågas även inom andra verksamheter, till exempel myndigheter, kärnkraftsindustrin eller medicintekniska företag.

Arbetsområde

Arbetsmarknaden för utbildade sjukhusfysiker är för närvarande god och i stort sett samtliga av de senaste årens studenter har hittat någon form av sysselsättning där de direkt har användning av sina kunskaper från sjukhusfysikerprogrammet. Många fortsätter också med forskarstudier i radiofysik.

Om utbildningen

Trots att utbildningen till sjukhusfysiker kan tyckas smal och specialiserad kan den alltså tillämpas inom många olika verksamheter. På ett spännande sätt kombineras fysiken och matematiken med medicinen och biologin till ett tvärvetenskapligt ämne med stor bredd.

Innehåll

Under de första två åren studerar du grundläggande fysik och matematik. Det tredje året handlar om grunderna inom strålningsfysiken där delmomenten följer på varandra i en händelsekedja från strålkälla till effekter på till exempel levande vävnad. Det innebär att du studerar kärnfysik, olika typer av strålkällor, strålningens växelverkan med materia, dosimetri och strålningsbiologi. Dessutom ingår omgivningsradiologi samt strålskydd.

Under sjukhusfysikerprogrammets fjärde år får du lära dig mer om tillämpningarna av strålningsfysiken inom hälso- och sjukvård: röntgenfysik, strålbehandling, nukleärmedicin och magnetresonanstekniker. Fjärde året innehåller även kursmoment som översiktligt behandlar medicinsk terminologi, anatomi och fysiologi, samt bildfysik, forskningsmetodik och strålskyddsberedskap mot olyckor med mera.

Under det femte och avslutande året får du handledd praktik av sjukhusfysiker på olika sjukhusavdelningar och du gör ett enskilt arbete om 30 hp. Utbildningen innehåller såväl teoretiska studier som laborationsarbete. Sjukhusfysikerprogrammet omfattar totalt 300 hp och ger yrkesexamen som sjukhusfysiker. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos socialstyrelsen.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik E

Examen & Intyg

Sjukhusfysikerexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights