Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Receptarieutbildning

Vad gör en receptarie och hur blir jag det?

Som receptarie är du specialist på läkemedel och arbetar med läkemedelsrådgivning och människors hälsa. De flesta utbildade receptarierna i Sverige arbetar på apotek eller sjukhusapotek där de informerar patienter och vårdpersonal om hur läkemedel ska användas. En receptarie förstår hur läkemedel påverkar patientens kropp och förklarar för denne varför vissa läkemedel ger bättre effekt än andra.

För att bli receptarie krävs det att du läser tre års högskole- eller universitetsstudier motsvarande en kandidatexamen på heltid. Efter det att du tagit din examen måste du ansöka om en legitimation hos Socialstyrelsen eftersom det är ett av de så kallade legitimationsyrkena som finns i Sverige. Legitimationen behöver du för att få arbeta som receptarie på apotek.

Utbildningarnas innehåll varierar lite beroende på vart du väljer att studera, men under utbildningens gång får du utöver, kemi, fysiologi och biologi lära dig om cellbiologi, biomedicin och farmaci. I slutet av utbildningen tillkommer en praktikperiod där du får möjlighet att sätta dina kunskaper på prov, samtidigt som du får testa på hur arbetslivet kan se ut efter din examen.

För att vara behörig till utbildningen krävs minst 2250 gymnasiepoäng och grundläggande behörighet, vilket innebär minst godkänt i följande

  • engelska A/engelska 5
  • svenska A/svenska 1
  • svenska B/svenska 2
  • matematik A/matematik 1

Du behöver också särskild behörighet, det vill säga minst godkänt i följande

  • biologi 2
  • kemi 2
  • matematik D/matematik 4
  • fysik 1a eller 1b1 + 1b2

Urvalet sker sedan utifrån betyg och högskoleprov.

Vad kan jag jobba med efter en receptarieutbildning?

Bortsett från att arbeta på apotek kan du också arbeta som kontroller inom läkemedelsindustrin och på Läkemedelsverket, vilket betyder att du kontrollerar läkemedel innan de kommer ut på marknaden. Ett annat val är att arbeta med tillverkning av läkemedel, antingen inom läkemedelsindustrin eller på sjukhusapotek. Du kan efter en receptarieutbildning också arbeta på myndigheter eller inom angränsande industrier som kemi- eller livsmedelsindustrin.

Vad är det för skillnad på receptarie och apotekare?

Både receptarier och apotekare omfattas av begreppet farmaceut. Skillnaden är egentligen längden på studierna, ett apotekarprogram läser du i fem år och en receptarieutbildning i tre år. Flera ämnen läses på båda utbildningarna, som kemi, biologi och fysiologi. På apotekarprogrammet får du möjligheten att fördjupa dig de två extra åren.

Passar en receptarieutbildning mig?

Bortsett från att du måste tycka om hälsa och medicin och att träffa människor så finns det några förmågor som är extra bra att ha om du vill söka dig till en receptarieutbildning. Det är positivt om du är:

  • Analytisk
  • Kommunikativ
  • Noggrann
  • Självständig
  • Har en förmåga att samarbeta

Om detta stämmer in på dig och om du vill jobba med läkemedel och människor är det dags att välja din receptarieutbildning här ovan.

Lycka till!

Jämför dina favoriter