Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Inga recensioner än

Masterprogram i Nationalekonomi

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Göteborg

Om utbildningen

Masterprogrammet i Nationalekonomi kombinerar avancerade analytiska verktyg med policytillämpningar. Som masterstudent i nationalekonomi vid Göteborgs Universitet kommer du att möta engagerade och kunniga lärare och kurskamrater från hela världen.

Om utbildningen
Nationalekonomi hjälper dig att analysera samhälleliga frågor och ger dig goda möjligheter att ge råd både i policy- och näringslivssammanhang. Från stora frågor som klimatförändringarna och världsfattigdom, till mindre frågor om hur konkurrens påverkar ett företags lönsamhet eller till hur människor skulle ändra sitt beteende efter en skattesänkning. Nationalekonomi är högst relevant för många frågor i samhället.

Ett brett och balanserat program
Vårt program balanserar en gedigen teoretisk utbildning med stark forskningsanknytning med en möjlighet att utveckla praktiska verktyg genom praktik och tillämpade kurser. Genom dina färdigheter kommer du att kunna analysera vanligt förekommande nationalekonomiska problem på marknader och i organisationer såsom skatter, externa effekter, kollektiva varor, konkurrens- och informationsfrågor. Vårt program erbjuder en särskild möjlighet att fokusera på hållbarhet. Tack vare Göteborgs Universitets samarbete med Chalmers Tekniska Högskola kan du ta hållbarhetskurser också i andra discipliner än nationalekonomi. Skräddarsy din utbildning efter dina intressen.

Programmet erbjuder mycket flexibilitet. Genom ett antal valbara kurser kan du specialisera dig på teoretiska kurser som förbereder för doktorandstudier, eller välja mer praktiskt tillämpade kurser. Våra valbara kurser ger inblick i flera nationalekonomiska fält såsom miljö-, utvecklings- och beteendeekonomi. Möjligheten till valbara kurser utanför ämnet ger dig möjligheten skräddarsy din utbildning så att du kan komplettera dina nationalekonomiska färdigheter med en bredare kunskap inom exempelvis hållbarhet, statistik eller företagade. Vi erbjuder även praktikmöjligheter.  

Aktivt engagerade lärare
Den nationalekonomiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg är rankad bland de 100 bästa i världen och är nummer 2 i Sverige när det kommer till forskning, vilket gör att undervisningen på vårt program ligger i linje med forskningsfronten.

Internationell miljö
Nationalekonomi är ett internationellt ämne och med det kommer en internationell arbetsmarknad när du har din examen. På programmet kommer du att möta både studenter och lärare från hela världen och all undervisning och examination sker på engelska.

Ännu större internationell erfarenhet kan du få genom att göra en utbytestermin vid något av våra många partneruniversitet. En speciell möjlighet är våra double degrees. Du som söker en double degree kommer att studera ett år i Göteborg och ett år utomlands och får en fullständig examen från båda universiteten. Läs mer om utbytesstudier vid rubriken studier utomlands.

Så ansöker du

Generella förkunskapskrav:  En kandidatexamen (motsvarande 180 högskolepoäng, hp) från ett internationellt erkänt universitet och kunskaper i engelska motsvarande studier i engelska på gymnasienivå, s.k. kurs Engelska 6/Engelska B eller motsvarande nivå från ett internationellt erkänt test. För mer information om de generella förkunskapskraven, se   (engelska) och   (svenska) Programspecifika förkunskapskrav: A) minst 60 hp i nationalekonomi inklusive minst 15 hp i mikroekonomi (varav minst 7,5 hp mikroekonomi på fortsättningsnivå) och 7,5 hp i ekonometri, samt minst 15 hp i statistik eller 7,5 hp i statistik och 7,5 hp i kvantitativ metod och/eller matematik. Högskolepoängen i ekonometri kan inkluderas i det generella kravet på statistik, eller  B) en kandidatexamen (motsvarande180 hp) i matematik eller inom ett ingenjörsprogram med en kvantitativ eller matematisk inriktning

Examen & Intyg

Masterexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights