Visar 1-20 av 48 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 48 träffar
1
2
3

Vad är KPU?

KPU, eller kompletterande pedagogisk utbildning, och är en kortare utbildning (90 högskolepoäng) för dig som tidigare har läst ett eller flera ämnen på eftergymnasial nivå och vill jobba som lärare. Ämnena kan vara allt ifrån matematik, fysik och idrott till svenska, historia eller engelska. 

En kompletterande pedagogisk utbildning ger dig de verktyg du behöver för att föra dina kunskaper vidare till dina framtida elever. Efter studierna blir du behörig att undervisa i grundskolan eller gymnasiet, beroende på omfattningen av dina ämnespoäng och vilken inriktning du valt.

Behörighet till KPU

För att vara behörig till en kompletterande pedagogisk utbildning behöver du ha grundläggande behörighet vilket innebär att du ska ha ett slutbetyg från gymnasieskolan eller motsvarande. Utöver det behöver du också särskild behörighet i form av avklarade akademiska ämnesstudier.

Till inriktningen årskurs 7–9 behöver du minst 90 högskolepoäng i ett ämne. För inriktningen mot gymnasieskolan behöver du minst 120 högskolepoäng i ett ämne. 

Hur går en kompletterande pedagogisk utbildning till?

Du studerar KPU i ca 1–1,5 år beroende på studietakt. KPU går att studera på många olika universitet och högskolor i Sverige. Du kan studera utbildningen i klassrum eller på distans. Det finns även högskolor som erbjuder KPU på halvfart (3 års studier) eller med förhöjd studietakt (1 års studier). Du kan läsa KPU med inriktning mot årskus 7-9 eller gymnasieskolan. 

När du studerar KPU har du rätt till ett högre studiebidrag vilket betyder att din studieskuld blir lägre. För att har rätt till det högre bidraget behöver du skicka in ett intyg från högskolan som visar att du är antagen till KPU.

Vad innehåller en KPU?

Utbildningen innehåller två olika delar som kombinerar teori med praktik. Du läser en Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng) som består av tre delar: 

  • Skolan i samhället
  • Eleven i skolan
  • Undervisning och utveckling 


Kärnan i utbildningen är teoretisk och du kommer att få lära dig exempelvis hur skolans organisation fungerar, lärande och utveckling, demokrati och värdegrund, specialpedagogik och pedagogiskt ledarskap. Du kommer också få en inblick i hur prestationer betygsätts.

Utbildningen innehåller även VFU, eller verksamhetsförlagd utbildning (30 högskolepoäng). Det innebär att du som student är ute på praktik på en grund- eller gymnasieskola. Unden din VFU har du en handledare som stödjer dig i din utveckling.

Hur ser framtiden ut?

Läraryrket i allmänhet och ämneslärare i synnerhet är ofta eftertraktade på arbetsmarknaden även om behovet skiljer sig åt från kommun, region och ämne. Framtidsutsikterna bedöms ändå vara goda eftersom ett stort antal lärare kommer att gå i pension inom de närmaste åren.

Att jobba som lärare förutsätter att du är kreativt lagd, självständig och social. Låter det som något för dig? Har du tidigare studerat något skolämne på högskole- eller universitetsnivå? Ta en titt i listan och se om du hittar en utbildning som du tror kommer passa dig. Glöm inte att göra en intresseanmälan om så är fallet!

Jämför dina favoriter