Visa studentum.se som: Mobil

Hann du inte se alla inspirerande föreläsningar på Upskill & Reskill? Inga problem! Allt finns tillgängligt t o m 26 januari kl 23.59. Tipsa gärna fler som inte hunnit kolla. Gå direkt till eventet! ⭐

Kandidatprogrammet i Globala studier

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Göteborg
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2022 - Göteborg
Sista ansökan: 2022-04-18
Antagningshistorik

Om utbildningen

Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad. På kandidatprogrammet i globala studier vill vi göra vår komplicerade värld mer begriplig genom att analysera omvärlden utifrån olika perspektiv. Programmet riktar sig till dig som vill jobba i verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Kandidatprogrammet i globala studier är en tvärvetenskaplig utbildning vilket betyder att olika perspektiv kombineras under din utbildning. I programmet läser du:

  • Freds- och utvecklingsforskning
  • Globala genusstudier
  • Humanekologi
  • Regionala studier
  • Socialantropologi

Fokus i programmet ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa områden påverkar både globala politiska och ekonomiska skeenden, och individers livsvillkor och levnadssätt.

Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt. Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt.

Första året

Under den första terminen läser du två kurser som ger en introduktion till akademiska studier, vilka globala utmaningar som finns och vilka problemområden som kommer att studeras inom programmet.

Under den andra terminen läser du fördjupningskurser i samma ämne.

Andra året

Den tredje terminen läser du valbara kurser på institutionen för globala studier. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den tredje terminen.

Den fjärde terminen läser du valbara kurser på institutionen för globala studier. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den fjärde terminen.

Tredje året

Det sista året på programmet inleds med att du först läser en metodkurs och därefter en kurs i projektledning.

Den sista terminen av programmet läser du en praktikkurs eller en fältkurs, samt genomför ett examensarbete.

Undervisningsformer

I programmet går du på föreläsningar, deltar i seminarier, gör grupparbeten och exkursioner. Du får också möjlighet att göra praktik och ansöka om utbytesstudier. Utbildningen ges på svenska men kurslitteratur på engelska förekommer.

Praktik

I programmet får du möjlighet att göra praktik under sista terminen. Du väljer själv om du vill göra din praktik i Sverige eller utomlands. Praktikperioden är en spännande erfarenhet och du får i arbetslivet pröva de teoretiska kunskaper som du har fått genom studierna. Praktiken ger dig nya perspektiv och en fördjupad förståelse av de fenomen och begrepp som har diskuterats under din utbildning.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. När du läser kandidatprogrammet i globala studier kan du ansöka om utbytesstudier för ditt andra år på programmet.

Som utbytesstudent läser du en del av dina studier vid ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod.

Efter studierna

Efter programmet är du en skicklig analytiker som kan arbeta med globala och lokala problem och frågor kring hållbarhet och rättvisa. Med denna kompetens kan du arbeta i olika typer av verksamheter, både i Sverige och internationellt.

Många av våra studenter jobbar i offentlig sektor, organisationer och företag med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Andra väljer att läsa vidare på något av våra masterprogram för att fördjupa sig i sina intresseområden.  

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Engelska 6

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Vasagatan 33
41137 Göteborg

Tel: 031-786 0000


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(2,7)
Baseras på 11 recensioner.
Se alla skolans recensioner