Geovetenskap, kandidatprogram
Göteborgs universitetOm utbildningen
Vill du bli experten på hur jordens processer fungerar och utveckla smarta lösningar för ett hållbart samhälle? Låter det intressant att efter dina studier arbeta med klimat- och hållbarhetsfrågor och samhällets gröna omställning? Då ska du plugga geovetenskap. Programmet ger dig kunskap om hur processer i atmosfären, berg, jord och grundvatten utvecklats under miljontals år och hur detta påverkar människor och samhällen. Du får specifika färdigheter i geovetenskapliga undersökningsmetoder och geografiska informationssystem.
Som geovetare utvecklar du en bred förståelse för hur jordens processer fungerar och hur människans aktivitet inverkar på samhällsbyggnad, klimat- och naturförhållanden. Den breda kompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter dina studier kan du se fram emot en karriär med många olika valmöjligheter.
Programmet passar både för dig som har en naturvetenskaplig bakgrund och dig med samhällsvetenskaplig eller teknisk inriktning.
År 1
Under första året får du kunskap om hur jordklotet är uppbyggt och hur vår atmosfär och våra oceaner fungerar och interagerar. Du får lära dig att använda geografiska informationssystem (GIS) - en eftertraktad kunskap som är viktig i det framtida arbetslivet. Dessutom får du praktisera dina kunskaper genom att använda olika geovetenskapliga undersökningsmetoder i fält.
År 1 - särskild ingång till programmet "Geovetenskaplig profil"
Möjlighet för dig som antingen läst Teknikprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen Naturvetenskap och Samhälle, och saknar viss behörighet för att kunna söka in direkt till kandidatprogrammet. Geovetenskaplig profil skiljer sig inte mycket från det ordinarie kandidatprogrammet, förutom att du under första året på vårterminen läser kursen Naturvetenskapliga verktyg för geovetare (GVG200). Denna kurs ger dig matematik, statistik och kemi anpassat för geovetare och kompletterar dina naturvetenskapliga kunskaper från gymnasiet. Om du väljer Geovetenskaplig profil finns en rekommenderad studiegång där fortsatta studier kräver ett godkänt resultat på föregående kurser.
Behörighetskrav: Grundläggande behörighe, Matematik 3b/3c och Naturkunskap 2 alt. Fysik 1 och Kemi 1
År 2
Under andra året väljer du inriktning: geologi eller naturgeografi/klimatologi.
Inriktning Geologi
Geologer är experter på processer i berg, jord och grundvatten, och hur dessa påverkar människa och samhälle. De vet hur jorden är uppbyggd, hur den har förändrats över miljontals år och är med sitt breda perspektiv med och utvecklar lösningar för samhällets gröna omställningen. Med inriktningen mot geologi kommer du alltså att få en bred och eftertraktad geologisk kompetens.
Inriktning Naturgeografi/Klimatologi
Naturgeografer arbetar med miljö- och klimatfrågor och har kunskap om klimatets effekter på människa och samhälle. Inriktningen mot naturgeografi ger dig kunskaper om hur processer i mark, vatten, biosfär och atmosfär samspelar med varandra. Under utbildningens gång lär du dig verktyg för att utveckla mätmetoder, genomföra analyser och modellera framtidens klimat med målet att hitta smarta lösningar för hur människa och samhälle kan anpassa sitt klimatavtryck.
Efter studierna
Med en kandidatexamen i geovetenskap kan du arbeta med frågor som har med naturresurshantering, miljö- och hållbar samhällsbyggnad att göra. Som geovetare kan du arbeta på konsultföretag, i kommuner, länsstyrelser mm. Du har stora möjligheter att rikta in dig på ditt intresse. Om du studerat geovetenskap vid Göteborgs universitet finns det goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...