Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Geografi, kandidatprogram

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik

Om utbildningen

Jorden är människans livsrum. Vill du få insikt i de globala ekosystemen och förstå sambandet mellan den geografiska miljön och människans utformning av samhället? Då ska du läsa geografi!

Som geograf har du en helhetsbild av jorden som människans livsrum och hur vi människor disponerar jordytan. Du är välbekant med hur vår jord fungerar vad gäller naturförhållanden, befolkning, samhällsorganisation och resurser, både regionalt och globalt. Du har därmed också förmågan att skapa medvetenhet hos andra om globala problem och frågeställningar, som till exempel hur klimatförändringar påverkar vårt samhälle.

Kandidatprogrammet i geografi är en tvärvetenskaplig utbildning, som ger dig både ett naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv på hållbar utveckling. Du får också lära dig geografens viktiga verktyg som kartografi, fjärranalys och geografiska informationssystem (GIS).

Du har stora möjligheter till egna val under andra året, och kan på så sätt välja att komplettera dina geografiska kunskaper med andra ämnen.

Arbetsområde

Som geograf kan du arbeta med naturresurshantering, hållbar utveckling eller riskanalys. Du kan också arbeta med planering och utredning inom näringslivet, den offentliga sektorn eller internationella organisationer. Geografiska informationssystem och digitala kartor är andra viktiga arbetsområden för geografer. Geografens arbetsmarknad är i hög grad internationell.

Om utbildningen

Under första året får du kunskaper om jordens olika naturmiljöer och om de effekter människans verksamhet har på omgivningen. Teori varvas med praktiska moment inom GIS och kartografi, samt med fältstudier och exkursioner. Geografins ämnesdelar knyts samman i regionalgeografiska studier, som fokuseras på aktuella problemställningar.

Andra året kan du välja att läsa kurser motsvarande 60 hp som ger din geografiutbildning en spetskompetens. Det kan till exempel vara kurser inom klimatologi, samhällsplanering, turism, språk, ekonomi, globala studier, klimatförändringar eller miljövetenskap. Du kan också välja att läsa utomlands.

Under tredje året fördjupar du dig i de olika ämnesdelarna, där bland annat klimatets betydelse för det nuvarande landskapets utseende behandlas. De naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiven integreras ytterligare genom studier av samhällets olika handlingsalternativ för hållbar utveckling. Du gör också ett självständigt arbete i samband med en exkursion och fältkurs utanför Norden.

Fortsatta studier

Efter avslutad utbildning kan du i mån av behörighet söka till något av våra masterprogram.

Mer information

Programmet ges i samverkan mellan institutionerna för geovetenskaper och ekonomi och samhälle, avdelningen för kulturgeografi,
Handelshögskolan.

 

Så ansöker du

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights