Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Ransäter
1 år
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Startdatum: Höst 2023 - Ransäter
Sista ansökan: 2023-04-01
Pianolinje

Om utbildningen

Pianolinje

Pianolinjen är till för dig som vill utveckla ditt pianospel såväl tekniskt som musikaliskt, oavsett vilka förkunskaper du har. Kursen utformas efter dina önskemål i samråd med din lärare.

Vill du studera vid en pianoutbildning och få kvalificerad undervisning av en konserterande pianist och kammarmusiker?
Vill du förbereda dig för studier vid musikhögskola?
Vill du, som inte haft möjlighet att utveckla ditt pianospel, få göra det?

Då är pianolinjen på Geijerskolan något för dig. Din nivå är inte avgörande, utan dina förutsättningar, din ambition och ditt intresse för pianospel. Kursen utformas efter dina egna önskemål och förkunskaper.

Förutom att du får individuella pianolektioner deltar du i gemensam pianolektion där du får övning i att spela för andra, och seminarier där du får repertoarkännedom och fördjupning i pianoämnet. Du studerar repertoar i olika stilar från barock till nutid och utvecklar spelteknik och notläsningsförmåga och musikalitet. Genom att ackompanjera sångare och instrumentalister utvecklar du din förmåga till samspel och lyhördhet.

Du har goda övningsmöjligheter på skolan och får rika möjligheter att framträda vid lunchmusik, musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

För att bli antagen till Geijerskolans pianolinje skall du ha:

  • Grundläggande behörighet
  • Tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Målsättning för pianolinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

  • fördjupat sitt intresse för musik
  • fått uppleva en oförglömlig tid av social samvaro och kreativitet
  • fått insikt i musikens storhet
  • lärt sig uthållighet, tålamod, att kunna jobba ihärdigt under lång tid för att uppnå ett mål där resultatet skenbart inte står i relation till arbetsinsatsen.

Profilämnen

Piano – individuell lektion
Piano – gemensam lektion
Pianoseminarium
Kammarmusik
Brukspiano
Biinstrument

För mer information om Pianolinje, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Så ansöker du

Antagningsprov pianolinjen

Förkunskaper

För att bli antagen skall du ha:

  • grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.
På grund av risken för smitta med viruset Covid-19 kommer vi i år inte att kalla de sökande till skolan för att göra antagningsprov utan istället be dem spela in filmer där de genomför provmomenten. Dessa filmer sänds sedan till skolan och utgör underlag för antagningen. Du som sökt till någon av skolans musikutbildningar kommer att få instruktioner om hur dessa filmer (som du kan spela in med en vanlig mobilkamera) ska spelas in, vad som ska ingå i inspelningen och hur de ska laddas ned.

I antagningsprovet ingår även ett skriftligt prov i musikteori (gehör, musiklära och satslära). Detta prov är har ingen betydelse för antagningen utan är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori. Därför behöver du inte göra detta prov i samband med att du spelar in din film. De som antas till skolan kommer att få göra musikteoriprovet vid ett senare tillfälle.

Provet igehöromfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.

I provet imusikläraingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Provet isatsläraomfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Om Geijerskolan

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter, är en mötesplats för människor med olika livserfarenheter och livsplaner.  Vår tyngdpunkt ligger inom estetiska och humanistiska ämnen och för dig med musikintresse finns ett brett urval att välja på. På Geijerskolan finns musiken överallt! Geijerskolan...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Pianolinje

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 18 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Pianolinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail