Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Ransäter
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

Om utbildningen


Gå en förberedande sång- och skådespelarutbildning!

Musikteaterlinjen är en utbildning på heltid på Geijerskolan som förberedelse till högre studier. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett andra år. All undervisning är relaterad till dans, sång och teater. Vi tar in 14-16 deltagare till år 1. Vi lägger stor vikt vid välutbildade pedagoger i alla ämnen och återkommande gästföreläsare i b.la. stage-fight. Vi har en stor dans- och dramasal, mindre sångsalar, samt mindre rum för egen övning. Skolan har många fina musikcaféer där man kan framföra något själv eller lyssna på andra duktiga elever på skolan. Musikteaterlinjen samarbetar ofta med de andra musikutbildningarna på skolan, som t ex rock, jazz, musikproduktionslinjen. Vi utbildar er i genrerna: musikteater, musikal och talteater.

Produktioner/Föreställningar

Här får du kontinuerlig kontakt med scenen! En viktig del av träningen är att möta publik, som vi gör flera gånger i både stora och små sammanhang. Höstens produktion består av en musikalshow med nummer från våra mest älskade musikaler och vårens produktion är ett samarbete med åk 2 med en musikteateruppsättning i fullängd. Exempel på tidigare produktioner är Legally Blonde, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Fame, Hair, Trollkarlen från Oz m fl. Ni får också kunskap i allt som krävs bakom scenen, så som scenografi, smink, rekvisita, kostym, PR-arbete mm. Del av projektundervisningen bedrivs med repetitör.

År 2

För att antas till andra året fordras att man genomgått det första utbildningsåret med godkänt resultat. När man går år två så tar man mycket eget ansvar. Under det andra året på hösten gör gruppen en turné på en vecka och en höstproduktion. På våren en musikteateruppsättning i fullängd i samarbete med åk 1. Vi samarbetar med Wermland opera på flera olika sätt, dels får våra andraårselever auskultera på Wermland opera, dels får de en workshop med deras sångare. Under andra året läser man även regi i grupp, då man tar mycket stort eget ansvar att regissera sig själv och sin grupp. Åk 2 auskulterar under en vecka på en teater de själva tar kontakt med.

Sång

Kör, ensemble och individuell sång; Ni går igenom klanger och röstanalys, gehörs- och stämövning. Vi har en hel korridor med övningsrum för egen övning.

Dans

Jazzdans och koreografiarbete. I tvåan kan vi även möta externa koreografer i ev samarbeten som görs.

Drama

I draman jobbar vi med karaktärsarbete, lära känna oss själva för att kunna fördjupa oss i bl.a. känslor. Vi följer mycket av Stanislavskijs skådespelarmetoder. På improvisationslektionerna tränar vi fantasi- och föreställningsförmåga, där jobbar vi bl.a. med masker och Keith Johnstones tekniker. I scenisk gestaltning jobbar vi med både musikalscener och talscener, vi iscensätter och fördjupar oss. På Scenisk beredskap jobbar vi med scenisk närvaro och kontakten med din inneboende kreativitet. Du får lära dig bland annat om avspänning, stresshantering och samspel med andra. Vi har även pjäs och rollanalys. Ni följer ett strukturerat schema som endast bryts vid projektveckor.

Övriga ämnen

Musikteori och Brukspiano. För att kunna studera in musik utan att bli färgad av tidigare uppsättningar måste man besitta viss kunskap i notläsning.
Vi tar varje tillfälle i akt att se olika föreställningar, så vi breddar vår bank av kultur, samt får mycket inspiration. Vi ser i genomsnitt 6-7 föreställningar/år i Värmland, alltifrån Västanåteater till Wermland opera.

Regi

Regi kan man söka som egen inriktning år 2. Man jobbar med övrig Musikteatergrupp, men har i flera ämnen regiperspektiv. På den här inriktningen tar vi 1-2 deltagare. Går man regi som inriktning har man regi som individuell lektion istället för sång. Man avslutar året med en egen vårproduktion.

Studieresa

Varje vår åker åk 1 till London, där vår kursledare har många kontakter. Vi har workshops, studiebesök och ser naturligtvis mycket föreställningar. Vi är där 4-5 dagar. Vi har under ca 12 års tid haft Ariella Eshed från Israel som gästlärare i de fyra elementen.

Samarbete med Wermland opera

Vi har glädjen att samarbeta med Wermland opera, vilket består i att åk 2 har en workshop i sång med sångare från Wermland opera. Åk 2 har även möjlighet att förlägga sin auskultation hos dem.


Auditionträning

I slutet av läsåret arbetar vi med auditionteknik för att ge dig de bästa förutsättningarna för att söka vidare till högre utbildningar inom sång, dans och drama.

För mer information om Musikteaterlinje, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Antagningsinformation

Antagningsprov musikteaterlinje

Förkunskaper

Tillräckliga förkunskaper i drama, dans och sång för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Följande moment ingår i proven:

Gemensam teaterworkshop

Vi jobbar i helgrupp, d v s ca 20 personer. Vi värmer upp och gör därefter övningar i både teater och dans. Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför detta moment. Workshopen är till för att värma upp för dagen, se hur ni fungerar i grupp och hur ni rör er till musik. Vi tittar på vilken potential du har, hur du tar emot information och hur du förvaltar den. Provet tar cirka 60 minuter. Det är bra om du har träningskläder vid detta moment.

Individuellt sceniskt prov

Du ska framföra en monolog som du förberett sceniskt, de som finns att välja mellan finns på Geijerskolans hemsida. Framförandet får inte ta längre tid än tre minuter.

Individuellt prov i sång

Du skall välja en av de låtar vi valt ut för årets antagningsprov. Låtarna kommer att finnas på Geijerskolans hemsida längre fram.

Musikteori (gehör/musiklära)

Ett enkelt gehörsprov för sökning till år 1. Provet har ingen betydelse för antagningen utan är vägledande för gruppindelningen i musikteori.
Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Målsättning för Musikteaterlinje på Geijerskolan

Syftet med utbildningen är att deltagarna ska kunna syssla 100% med sina största intressen. De får möjlighet att utveckla sin scen- och sångteknik och hjälp med prov till högre utbildningar.

Du ska efter kursen:

  • tillsammans med övriga deltagare kunna gestalta en historia.
  • kunna ta emot regi.
  • kunna gestalta en roll.
  • kunna analysera en text.
  • kunna fokusera och koncentrera dig på din uppgift.
  • kunna improvisera i mask.
  • kunna grunderna i teatersport enligt Keith Johnstone.
  • kunna fånga publikens intresse.

Så ansöker du

Ansökan sker via Geijerskolans hemsida: Geijerskolan.se

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Examen & Intyg

Kursintyg.

Kostnader

En materialavgift tillkommer på 2500kr/termin.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Studera allt från musik till högskoleförberedande ämnen

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Vill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Musikteaterlinje

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Sara Sönnebo
Inne på mitt andra år på musikteaterlinjen, och bara det att 8 av 11 i min klass väljer att komma tillbaka för detta andra år är ju ett bevis på hur bra vi trivs! Otroligt kompetenta och inspirerande lärare som är aktiva inom kulturbranschen även utanför skolan, till exempel Suzanne Carling, regissör, och Johan Gund, pianist. Linjen har nyligen ...
Visa mer
Nathalie
Jag har gått första året på Geijerskolans musikteaterlinje och det har varit ett av de bästa beslut jag tagit i hela mitt liv. Jag var ärligt talat lite halvosäker på utbildningen innan jag började, det ändrades nästan direkt jag började. Att jag hade en väldigt fin klass kan säkert påverka men upplägget på linjen, lärarna och själva materiale...
Visa mer
Clara
Året på musikteater var fullt med projekt från dag ett, vilket jag uppskattade väldigt mycket. Vi hade alla ämnen som krävs för att hålla på med musikal och teater, och vi fick påverka mycket och ta ansvar.
Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 17 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musikteaterlinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail