Visa studentum.se som: Mobil

Musiklinje - Kompositionsprofil

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Ransäter
1-2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

Om utbildningen


Musiklinje – Kompositionsprofil

På kompositionsprofilen får du utveckla dina kunskaper i att skapa och arrangera musik. Du styr själv i hög grad vad du vill inrikta dig på, och undervisningen anpassas efter dina behov och önskemål.

På Geijerskolan får du fördjupad kunskap om kompositionstekniker och –stilar, instrumentkunskap, arrangering, notation och datoranvändning. Moment som brukar ingå är genomgång av alla orkesterinstrument, kontrapunktövningar och spel i olika klaver.

Du får skriva för valfri besättning, men har naturligtvis större möjlighet att få dina stycken framförda om du skriver för skolans egna elever. Undervisningen sker som enskilda lektioner, gemensamma lektioner och seminarier.

Varje år har alla på kompositionsprofilen ett gemensamt projekt, t ex att skriva ett pianostycke eller samarbeta med skrivarlinjen.

För mer information om Musiklinje - Kompositionsprofil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musiklinjen, oavsett profil, läser huvud- och biinstument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation.

Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. huvud- och biinstrument, övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Övriga profiler på musiklinjen

Övriga profiler på musiklinjen

 • Flöjtprofil
 • Förberedande kantorsutbildning
 • Gitarrprofil
 • Individuell profil
 • Klarinettprofil
 • Klassisk pianoprofil
 • Stråkprofil
 • Sångprofil

På alla profiler får du fördjupa dina färdigheter på ett eller flera instrument och även utveckla dina kunskaper i musikteori, ensemblespel och ensembleledning.

Musiklinjen passar dig som vill förbereda dig för studier på musikhögskola men också dig som inte siktar på en musikalisk yrkesutbildning, men ändå vill utveckla dina musikaliska kunskaper och känna på hur det är att ägna sig åt musik på heltid. En stor del av undervisningen sker individuellt eller i smågrupper.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Genom skolans stora utbud av tillvalsämnen kan du ge dina studier en egen utformning, anpassad efter dina egna intressen. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Så ansöker du

För att bli antagen till musik­linjen ska du ha:

 • Grundläggande behörighet
 • Tillräckliga förkunskaper på ditt instrument och i musikteori för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen
 • Antagningsprov. Antagningsproven tar en dag. De äger rum måndag den 16:e april, tisdag den 17:e april på Geijerskolan i Ransäter eller torsdag den 19:e april i Stockholm. Du väljer själv vilken av dessa dagar du vill komma.

  Av schematekniska skäl kan du genomföra prov till maximalt tre olika profiler/utbildningar i samband med antagningsproven.

Följande moment ingår i proven:

 • Huvudinstrument
  Du gör inget spel- eller sångprov. Istället ska du visa upp två till tre egna kompositioner i noter eller i inspelad form. Dessutom görs en intervju där du berättar om dina ambitioner och ditt komponerande. Antagningen till Geijerskolan sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra något prov i biinstrument.

 • Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)
  I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

 • Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.

 • I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

 • Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Examen & Intyg

Kursintyg.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
En materialavgift tillkommer på 800kr/termin.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Studera allt från musik till högskoleförberedande ämnen

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Vill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Musiklinje - Kompositionsprofil

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 17 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musiklinje - Kompositionsprofil från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail