Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Ransäter
1-2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter
Ransäter Sista ansökan
Höst 2023 
Höst 2023 
2023-05-15
Musikerlinje

Om utbildningen

Musikerlinje

Ge dig tid att fokusera på ditt instrument! Musikerlinjen är till för dig som satsar på en solistisk karriär och dig som vill spela med andra – oavsett genre.

Musikerlinjen är lämplig för dig som vill satsa på en musikalisk yrkesutbildning men passar också för den som under ett eller två år vill ägna sig åt musik på heltid och få spela och utveckla sina kunskaper på sitt/sina instrument.

Du får individuell undervisning på ditt huvudinstrument och biinstrument och deltar i ensemblespel, musikteori och ensembleledning. Du deltar i gemensamma lektioner där man spelar upp för varandra och tar upp generella frågor om instrumentet och musiken.

Du som går musikerlinjen kan välja mellan två huvudinriktningar:

Solistisk inriktning:

Du fokuserar på ditt huvudinstrument för att utveckla din spelteknik, repertoar och gestaltningsförmåga. Dessutom studerar du musikteori, ensemblespel, ensembleledning och kan också få undervisning på ett biinstrument.

Ensembleinriktning:

Du arbetar med ditt huvudinstrument och kanske ett biinstrument men har större möjligheter att delta i ensemblespel inom olika stilar och genrer. Deltagarna kan bilda olika typer av ensembler, t.ex. jazzensemble, popgrupp, storband, vokalgrupp, folkmusikgrupp och vokal-/instrumentalensemble.  De studerande har tillgång till övningslokaler med utrustning för ensemblespel rock/jazz och ljudanläggning. Ensemblegrupperna sätts samman av de studerande som går utbildningen. Möjligheterna till ensemblespel är därför beroende av vilka studerande som går linjen, vilka instrument de spelar och vilken inriktning de har.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musikerlinjen läser gehörslära, satslära, musikhistoria (klassisk, rock eller jazz), ensembleledning, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, improvisation, kompositionsseminarium (klassiskt eller afro), inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

På Geijerskolan har du många möjligheter att spela och uppträda, både som solist och i ensemble. Förutom att spela på gemensam lektion/masterclass medverkar du vid lunchmusik, på musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Målsättning för musikerlinjen på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren

  • ha utvecklat sin spelteknik och gestaltningsförmåga på sitt instrument
  • ha fått en breddad repertoar
  • ha utvecklat sin förmåga i ensemblespel
  • ha framträtt som solist och i ensemble
  • vara väl förberedd inför antagningsprov till musikhögskolor.
För mer information om Musikerlinje, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Så ansöker du

Antagningsvillkor: 
Grundläggande behörighet samt antagningsprov.

Antagningsprov musikerlinje

Förkunskaper 
För att bli antagen till musikerlinjen skall du ha

  • grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper på ditt instrument för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.
Med anledning av den pågående pandemin genomför vi i vår inte proven på plats på Geijerskolan. Istället får de sökande sända in filmer där de utför de olika provmomenten.

Följande moment ingår i proven:

Huvudinstrument 
Du skall spela minst två musikstycken som du själv valt och förberett. Antagningen till Geijerskolan sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra något prov i biinstrument.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära) 
I antagningsprovet ingår även ett prov i musikteori. Detta prov är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori och har ingen betydelse för antagningen till skolan.

  • Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
  • I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.
  • Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Kostnader

Materialavgift: 
Studerande på ensembleinriktning: 1 300 kr/termin.
Studerande på solistisk inriktning: 800 kr/termin (studerande på solistiskt inriktning som vill ha tillgång till Ravinstugan (rum med utrustning för ensemblespel jazz/rock och ljudanläggning) betalar 1 300 kr/termin).

Studiemedel: 
Kursen berättigar till studiemedel. När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. 

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Om Geijerskolan

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter, är en mötesplats för människor med olika livserfarenheter och livsplaner.  Vår tyngdpunkt ligger inom estetiska och humanistiska ämnen och för dig med musikintresse finns ett brett urval att välja på. På Geijerskolan finns musiken överallt! Geijerskolan...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Musikerlinje

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 18 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musikerlinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail