Visa studentum.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Designmodellör – 2 år

Formakademin i Lidköping
Sammanfattning
Yh-utbildning
Lidköping
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska

Designmodellör – 2 år

Vill du arbeta med att ta fram rekvisita för film, teater och museer? Vara modellbyggare åt arkitekter eller skulptör för en konstnär? Då är det designmodellör du ska bli!


Modellör är ett modernt och brett hantverksyrke under ständig utveckling. En utbildning inom modellering passar dig som är intresserad av form, teknik och hantverk. Du bör också vara kreativ och uppfinningsrik. Modellör är ett modernt hantverksyrke som spänner över en rad olika arbetsområden. Formakademins modellörsutbildning är bred och ger dig kunskaper i tredimensionell gestaltning och en grundkurs i digital 3D-modellering (CAD).

Detta får du lära dig:

Som studerande på vår Designmodellör-utbildning får du god orientering i tredimensionell gestaltning, bransch och yrkesorientering samt grunderna i 3D-modellering (CAD). Du får kännedom om många olika material och hantverkstekniker. Vi erbjuder även möjlighet till fördjupning i det ämne som intresserar dig mest.

Du får lära dig bland annat:

 • olika modelleringstekniker
 • gjuttekniker
 • grunderna i ytbehandling
 • arbeta med gips, leror, plaster och andra prototypmaterial
 • hantera digitala modelleringsverktyg (CAD)
 • ritningsläsning
 • marknadsföring
 • presentationsteknik
 • skiva rapporter och redovisa dina projekt

I utbildningen Designmodellör ingår en kurs i entreprenörskap, marknadskommunikation och företagande för kulturarbetare. Här får du kunskaper i att sammanställa en arbetsportfolio och annat presentationsmaterial. Det händer också att skolan får in beställningsjobb från företag eller institutioner.

Tack vare detta får du lära dig att planera och genomföra ett riktigt arbete med givna tidsramar och budget. På skolan och ute på yrkespraktiken jobbar du ofta i grupp där det är en styrka att kunna kommunicera och samarbeta.

Yrkespraktik som designmodellör

Du får insikt i branschen och yrket som modellör genom praktik på något av Formakademins många samarbetsföretag. En tredjedel av utbildningen utgörs av praktik. Skolan tar även in beställningsjobb från företag och institutioner. Detta ger dig erfarenhet av att planera och genomföra arbeten inom givna tidsramar och med en given budget. I utbildningen ingår också olika projektarbeten där du måste kommunicera och samarbeta i grupp.

Vill du göra praktiken i ett EU land?

Du har även möjlighet att göra hela eller del av din yrkespraktik utomlands. Via EU projektet Erasmus+ har vi möjlighet till praktik i Europa. Du får då ersättning med en schablon som skall täcka resan, uppehälle och boende under praktiktiden. En fantastisk möjlighet!

Detta har de studerande sagt om utbildningen

"Jag tycker om att arbeta med modeller och utbildningen är mycket lärorik. Lärarnas kompetens är fantastisk." - Johanna Qvarfordt, 25 år, Norrköping

"Utbildningen är omfattande och bred där vi under första året lär oss grunderna och under år två väljer vår specialisering." - Clara Höidal, 21 år, Falkenberg

"Bra upplägg där vi fokuserar ingående på en sak för att lära sig tekniken och metoden." - Benjamin Karlsvärd, 19 år, Lidköping

För mer information om Designmodellör – 2 år, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Efter modellörsutbildningen kan du jobba...

Hantverk med många valmöjligheter

Modellören är en ganska okänd yrkeskår och det beror delvis på att arbetet är ett led i produktframtagningen utan signatur på resultatet. Inte alla men många modellörer jobbar som egna företagare och/eller konsulter.

Efter avslutad utbildning kan du exempel arbeta som: 

 • prototyp- och designmodellör åt industridesigners, bland annat inom bilindustrin
 • modellbyggare åt arkitekter
 • attributmakare på museum eller teater
 • formtagare i samarbete med konstnärer
 • gipsmodellör för keramisk produktion

Så ansöker du

För att komma in på modellörsutbildningen krävs att du har en godkänd gymnasieutbildning, gärna en tidigare utbildning inom form eller teknik och grundläggande datakunskaper.

Du ska vara intresserad av form och hantverk. Du ska uppskatta att jobba i projekt, ha god samarbetsförmåga, vara lyhörd och uppfinningsrik. Det allra viktigaste är att du har motivation och förståelse för vad det innebär att jobba som hantverkare. För att bli riktigt bra modellör krävs tålamod och mycket träning.

Utbildningen är yrkesförberedande och yrkeserfarenhet är ett plus.

Du ansöker genom ansökningsblanketten på Formakademins hemsida. Om du kallas till intervju får du göra ett mindre arbetsprov.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen på 400 p. Betyg ges efter avslutad utbildning. 

Kostnader

Utbildningen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.

Formakademin i Lidköping

Formakademin Lidköping

Formakademin i Lidköping - Professionell kreativitet

Formakademin är ett kunskapscentrum för keramik, mönsterdesign och designmodellering. På Formakademins utbildningar blir du upplärd av de bästa. Våra lärare är yrkesverksamma och här hittar du bland annat en världsmästare i drejning samt mästare inom krukmakaryrket. Våra utbildningar ger dig...


Läs mer om Formakademin i Lidköping och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Designmodellör – 2 år

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Formakademin i Lidköping

Fabriksgatan 4
531 30 Lidköping

Tel: 0510-248 00
Fax 0510-298 90
www.formakademin.se

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Designmodellör – 2 år från Formakademin i Lidköping, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: