Visa studentum.se som: Mobil

Designmodellering

Formakademin i Lidköping
Sammanfattning
Yh-utbildning
Lidköping
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska

Designmodellering

Bli designmodellör!Vill du jobba med industridesignmodeller eller rekvisita för film/teater/museer? Eller som modellbyggare åt en arkitekt? Eller som skulptör för en konstnär? Studera till designmodellör!

En utbildning inom modellering passar dig som är intresserad av form, teknik och hantverk. Du bör också vara kreativ och uppfinningsrik. Modellör är ett modernt hantverksyrke som spänner över en rad olika arbetsområden. Formakademins modellörsutbildning är bred och ger dig kunskaper i tredimensionell gestaltning och en grundkurs i digital 3D-modellering (CAD).

Utbildningen till designmodellör innehåller bl.a:

 • Materialkännedom
 • Hantverksmetoder
 • Verkstadsteknik
 • Modellering / Skulptering 
 • Grundläggande gjuttekniker
 • CAD 
 • Teckning / Kroki
 • Företagande och marknadskommunikation
 • Gjuttekniker
 • Modelltillverkning för olika branscher
 • Projektarbete
 • Examensarbete
 • Lärande i Arbete (LIA)

Du får insikt i branschen och yrket som modellör genom praktik på något av Formakademins många samarbetsföretag. En tredjedel av utbildningen utgörs av praktik. Skolan tar även in beställningsjobb från företag och institutioner. Detta ger dig erfarenhet av att planera och genomföra arbeten inom givna tidsramar och med en given budget. I utbildningen ingår också olika projektarbeten där du måste kommunicera och samarbeta i grupp.

Du får dessutom lära dig entreprenörskap och företagande för kulturarbetare samt enklare verktyg för att sammanställa en arbetsportfolio och annat presentationsmaterial.

Modellören är en ganska okänd yrkeskår. Detta beror delvis på att man ibland jobbar med ”hemlig” produktutveckling tillsammans med formgivare och industri. Som modellör är du en viktig länk i produktionen och du jobbar i nära samarbete med designers och konstnärer. Som färdig modellör kan du jobba inom vitt skilda branscher. De allra flesta modellörer jobbar som egna företagare och konsulter.

Efter en utbildning i modellering kan du bl.a. jobba som:

 • prototyp- och designmodellör åt industridesigners bl a inom bilindustrin
 • skulptör i samarbete med konstnärer
 • gipsmodellör för keramisk produktion
 • modellbyggare åt arkitekter
 • attributmakare för teatrar, museer och filmproduktion

Eftersom vi idag lever i ett konsumtionssamhälle där ny design är ett avgörande säljargument är behovet av duktiga modellörer större än någonsin. Användandet av datorer har även det lett till ett ökat behov av modellörer som snabbt kan bearbeta och modifiera prototyper som fräses ut ur CAD-verktygen.

Möjligheterna inom digital bildbehandling har även påverkat filmindustrin mot en estetik med mer och mer specialeffekter. I sådana filmer behöver man modellörer som gör masker, rekvisita och effekter. I filmbranschen finns ett behov av duktiga, uppfinningsrika och snabba modellörer.

För mer information om Designmodellering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att komma in på modellörsutbildningen krävs att du har en godkänd gymnasieutbildning, gärna en tidigare utbildning inom form eller teknik och grundläggande datakunskaper.

Du ska vara intresserad av form och hantverk. Du ska uppskatta att jobba i projekt, ha god samarbetsförmåga, vara lyhörd och uppfinningsrik. Det allra viktigaste är att du har motivation och förståelse för vad det innebär att jobba som hantverkare. För att bli riktigt bra modellör krävs tålamod och mycket träning.

Utbildningen är yrkesförberedande och yrkeserfarenhet är ett plus.

Du ansöker genom ansökningsblanketten på Formakademins hemsida. Om du kallas till intervju får du göra ett mindre arbetsprov.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen på 400 p. Betyg ges efter avslutad utbildning. 

Kostnader

Utbildningen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.

Formakademin i Lidköping

Formakademin Lidköping

Formakademin i Lidköping

Formakademin i Lidköping erbjuder tre utbildningar inom design och hantverk. De bygger på kreativitet och handens förmåga att skapa och forma. Inriktingarna för skolans utbildningar är: Keramisk form och produktion Mönsterdesign och grafiska tekniker Designmodellering Skolan står under statlig tillsyn av...


Läs mer om Formakademin i Lidköping och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Designmodellering

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Formakademin i Lidköping

Fabriksgatan 4
531 30 Lidköping

Beställ information

För att få mer information om Designmodellering via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.