Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Tibro Hantverksakademi
Sammanfattning
YH-utbildning
Tibro
2 år, 400 YH-poäng
Heltid
CSN-berättigad

Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Är du nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke?

En kostnadsfri tvåårig utbildning för dig som är nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke som dekormålare, förgyllare och ytbehandlare.

Under första året får du utforska de tre inriktningarna och lära dig grunder inom dekormålning, förgyllning och traditionella ytbehandlingsmetoder. Under ditt andra år väljer du din egen fortsatta inriktning. 

Som dekormålare eller förgyllare får du en bred bas att stå på som gör att du kan ta dig an mer varierande uppdrag. Som ytbehandlare får du en inriktning mot industriell produktion där din bredd tilltalar en möbel- och inredningsindustri som i allt högre grad arbetar med kortare serier och kundspecifika uppdrag.

För mer information om Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet enligt YH-myndighetens behörighetskrav.

Urvalsgrunder och urvalsprocess

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen ska ett urval göras bland samtliga behöriga sökande.

Urvalsgrunder

Betyg:

 1. Slutbetyg från gymnasieprogram med inriktning inom hantverk design eller estet = 40 poäng
 2. Godkänt betyg i gymnasiekurser inom hantverk design och estet = 5 poäng vardera max 30 poäng ( gäller inte om den sökande har fått poäng enligt punkt 1)

Arbetsprover:

 1. Bilder eller  fysiska arbetsprover på arbeten som den sökande presterat = max 40 poäng

Tidigare utbildning:

 1. Eftergymnasialutbildning inom relevant utbildningsområde = 10 poäng/år, max 40 poäng
 2. Fristående kurser inom valt yrke. = max 10p/kurs (beroende på kursens längd och innehåll), max 40 poäng

( gäller inte om den sökande har fått poäng enligt punkt 1)

Relevanta utbildningsområden är: hantverk, design, estetisk verksamhet samt företagande, ekonomi och kundhantering.

Yrkeserfarenhet

 1. Arbetslivserfarenhet, även praktik räknas, inom relevant område = 10 poäng/år, max 40 poäng
 2. Relevanta yrkesområden är: hantverk, design, estetisk verksamhet samt företagande, ekonomi och kundhantering.

Reell kompetens

För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet finns ändå en möjlighet att bli antagen. Vi kan nämligen i vissa fall göra undantag om vi bedömer att du har så kallad reell kompetens, d.v.s. att du kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Om du åberopar reell kompetens kan du behöva tillhandahålla ytterligare ansökningshandlingar.

Beskriv och förklara på vilket sätt du använder t ex hantverk, estetisk verksamhet, ekonomi och/eller kundhantering exempelvis i ditt arbete, ideell förening, hobby eller på annat sätt använder ett/flera behörighetsgivande kompetenser. Bifoga din beskrivning och eventuella intyg som styrker den reella kompetensen till din ansökan. Utbildningen är eftergymnasial och förutsätter därmed en viss nivå på språk, både gällande förståelse och i tal och skrift. Svenskkunskaper motsvarande SFI nivå D. Vid osäkerhet kring reell kompetens då skriftlig dokumentation saknas kan skolan erbjuda intervju samt en kortare testperiod för att avgöra om den sökande har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Undantag från behörighetskraven

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen. Skolan kan nämligen göra undantag om man bedömer att en sökande kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Vänd dig till skolan direkt för att ta reda på om denna möjlighet finns på den utbildning du är intresserad av.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

 • Betyg som styrker din behörighet.
 • Intyg på samtliga kompetenser om du vill åberopa reell kompetens i ansökan som visar på när du påbörjade och avslutade till exempel anställningen samt vilka arbetsuppgifter du haft.
 • CV med information och tidsperiod för eventuella utbildningar, anställningar, kurser med mera.

Obligatoriska kurser

 • Arbetsmiljö och säkerhet A 
 • Formgivning/komposition 
 • Färglära 
 • Glasförgyllning A 
 • Hantverksorientering A 
 • Läggning av guld och andra metaller A 
 • Marmorering A 
 • Materialkunskap A 
 • Möbelhistoria 
 • Restaurering A 
 • Skuggteknik A 
 • Slagmetall A 
 • Sprutmålning A 
 • Traditionell ytbehandling/möbelmåleri 
 • Trompleoi 
 • YT LIA - Förberedelse, grundning och praktisk
 • hantering av färgspruta/utrustning
 • YT LIA - Industriella processer och metoder 
 • YT LIA -Rekonditionering 
 • Ådringsmålning A

Tibro Hantverksakademi

En av Sveriges främsta skolor inom möbel- och inredningsbranschen

På Tibro Hantverksakademi möter gamla hantverkstraditioner modern innovation. Vi utbildar framtidens hantverkare och projektkoordinatorer inom möbel- och inredningsbranschen genom mångårig kunskap, stor passion för hantverk och lite jävlar anamma. Våra utbildningar bygger på den långa yrkestradition och de generationer av...


Läs mer om Tibro Hantverksakademi och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Tibro Hantverksakademi

Grönhultsvägen 2
543 51 Tibro

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 3 recensioner.

Besviken elev

Är tidigare elev på utbildningen och är otroligt missnöjd med utbildningen. Lärarna hade inte rätt kunskaper i det dom lärde ut och det kändes som att skolan var en slags förvaringsplats för vuxna. Dom var otroligt dåligt engagerade i elevernas arbete och var ofta frånvarande i utbildningslokalen. När man behövde hjälp så fick man oftast leta e...

Tibro Hantverksakademi Kommentar:
Vi beklagar att du har en negativ upplevelse av din utbildning på Tibro Hantverksakademi. Kontakta gärna vår administration på telefon 0504-125 50 eller e-post tibrohantverksakademi@folkuniversitetet.se så att vi tillsammans kan reda ut vad du är missnöjd med. Vårt mål är att alla elever ska vara nöjda med sin utbildning på Tibro Hantverksakademi.
Visa mer
e

Oseriös och dysfunktionell skola, låg kvalite på undervisningen, slarvigt planerad läroplan, för många yrken i en och samma utbildning....m.m Den är inte vad jag förväntar mig av en yrkesutbildning. Jag rekomenderar inte den här utbildningen.

Tibro Hantverksakademi Kommentar:
Vi beklagar att du har en negativ upplevelse av din utbildning på Tibro Hantverksakademi. Kontakta gärna vår administration på telefon 0504-125 50 eller e-post tibrohantverksakademi@folkuniversitetet.se så att vi tillsammans kan reda ut vad du är missnöjd med. Vårt mål är att alla elever ska vara nöjda med sin utbildning på Tibro Hantverksakademi.
s

otroligt missnöjd med den här utbildningen!även tidigare elever jag pratat med har varit missnöjda. dekormålningen hade ingen kompetent lärare som kunde lära ut, visste aldrig hur man skulle måla man fick experimentera själv förkylningen var lika dålig. ytbehandlingen var bra för den gick inte på skolan. det är flummigt och oseriöst löroplanen ä...

Visa mer
Recensioner
Recensioner
(1,0)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(1,0)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare från Tibro Hantverksakademi, fyll i följande uppgifter: